Wil je graag boksen, maar zie je het niet zo zitten om in elkaar gerost te worden? Dan is deze nieuwe hippe roze sport misschien ook wel iets voor jou. Pink Boxing. Een clubje vrouwen met roze bokshandschoenen, zich uit de naad zwetend op stevige beats. Ik moet toegeven dat ik wat sceptisch was vanwege de naam, want waarom nou pink en waarom nou alleen voor vrouwen? Lekker feministisch… 

Sporten en in beweging zijn is iets wat ik altijd leuk en fijn heb gevonden. In mijn kinderjaren was ik vooral gek op vecht en verdedigingssporten. Ik zat in die tijd onder andere op judo en was daar ook best goed in. Mijn trainer zei altijd dat ik moest gaan boksen, omdat ik zo “danste”. Die bokslessen zijn er helaas nooit gekomen, maar nog steeds spreekt het (kick)boksen mij erg aan. Of het “dansen” me nu flink wat jaren verder nog steeds zo goed af gaat betwijfel ik, maar dat terzijde.

pinkboxing ikvrouwvanjou joyce

Ik weet nog dat ik hier ooit een blog schreef over mijn poging tot hardlopen. Het leverde me een paar mooie schoenen op, maar echt een succes was het niet. Mijn grootste probleem, wat overigens voor de meeste mensen geldt denk ik, is het volhouden ervan. Dat is me toen niet gelukt, maar inmiddels kan ik zeggen dat ik alweer een poosje lid ben van een sportschool en het me redelijk lukt om ongeveer 2x per week te gaan sporten. Naast dat ik het uiteraard niet heel vervelend zou vinden om een wat strakker lichaam te krijgen, is het vooral fijn om te merken dat het sporten me positieve energie geeft. Je gedachten verzetten en even in een andere omgeving zijn.

pinkboxing ikvrouwvanjou joyce

De sportschool waar ik train, biedt naast de normale dingen die je er kan doen, zoals krachttraining en cardio, ook groepslessen aan. Eén van die groepslessen die ze recent hebben toegevoegd is Pink Boxing. Dat boks gedeelte sprak me wel aan, maar wat ik me bij dat Pink moest voorstellen wist ik niet goed. Is het dan heel suf? Boksen, maar dan voor tuttige vrouwtjes geheel in het roze?

pinkboxing ikvrouwvanjou joyce

Ik heb vandaag mijn tweede les bijgewoond en kan zeggen dat het alles behalve tuttig is. Op de roze tinten in de bokshandschoenen en de aanwezigheid van enkel het vrouwengeslacht na, is het zeker niet een typisch vrouwen ding. Geen boksen voor watjes. De lessen zijn echt behoorlijk pittig en een flinke bewustwording van het niveau van je conditie. Dat mijn conditie niet heel opperbest is wist ik wel, maar dat ik tijdens de eerste les al bijna K.O. ging vanwege mijn lichthoofdigheid had ik niet verwacht. Ik ben immers al best een tijdje bezig met cardio en krachttraining. Toch is dit absoluut niet te vergelijken met wat cardio oefeningetjes in de zaal. Het Pink Boxen is door de interval echt een aanval op je uithoudingsvermogen, kracht, coordinatie en snelheid. En dat allemaal tegelijk!

pinkboxing ikvrouwvanjou joyce

Door deze componenten, samen met de bokstechniek die je leert, is het echt een hele leuke afwisseling op je normale trainingsschema. Dat het enkel voor vrouwen is, maakt het misschien wel dat het juist wat laagdrempeliger is voor sommigen. Bij Pink Boxing hoef je niet bang te zijn voor te veel testosteron en stoerdoenerij in de zaal. Het is namelijk niet echt de bedoeling om elkaar tegen de grond te slaan en traint de bokscombinaties alleen op elkaars bokshandschoenen of een bokszak. Geen gebroken neuzen of blauwe ogen, enkel intense spierpijn na de eerste paar lessen. Nooit geweten dat je haar borstelen zo’n uitdaging kan zijn…

pinkboxing ikvrouwvanjou joyce

Bij Piazza sports wordt er drie keer in de week Pink Boxing les gegeven, waarvan ik hem meestal op de zaterdagochtend volg. De training wordt dan gegeven door Robin Houtveen, die als enige man in de zaal, zorgt voor een pittige start van de dag.

pinkboxing ikvrouwvanjou joyce

De les begint met een korte, maar stevige warming up. Denk hierbij aan jumping jacks, lunches, mountain climbers en push ups en dit alles in een rap tempo.

pinkboxing ikvrouwvanjou joyce

Na de warming up ga je afwisselend in setjes van twee, drie of vier, de bokscombinaties trainen. Dat lijkt niet heel moeilijk, maar doe dit maar eens een aantal minuten lang, zowel stilstaand als rennend door de zaal. Je zal merken dat je bokshandschoenen op een gegeven moment 30 kilo lijken te wegen en je benen als spaghettisliertjes aanvoelen.

pinkboxing ikvrouwvanjou joyce

Alsof dit al niet heftig genoeg was, wordt de les ook nog eens afgesloten met een circuit. Een circuit met oefeningen om je armen, benen, buik en rug te trainen. De tijd die je hebt om de oefeningen te doen wordt aangegeven met piepjes. Drie oefeningen achter elkaar, een minuut lang per oefening en maar liefst drie rondes daarvan. Een zuurstofbar zou best een goede aanwinst zijn in de kantine….

pinkboxing ikvrouwvanjou joyceEn dan is het tijd om de cooling down te doen en weer op adem te komen. Een fijn moment kan ik je vertellen! Naast dat ik het op dit moment nog best zwaar vind, vind ik het wel erg leuk om te doen. Het is leuk en stoer, goed voor mijn conditie en last but not least, goed voor mijn sociale skills 😉

Lijkt het jou wat? Neem dan eens een kijkje bij een sportschool bij jou in de buurt. Het enige wat je nodig hebt is je sportoutfit en een dosis goede moed. De bokshandschoenen worden ter leen aangeboden bij de sportschool. Wel kan ik je aanraden om, als je van plan bent om door te gaan met lessen, je eigen binnenhandschoentjes te kopen. Deze draag je voor versteviging en hygiëne. Je kan ze wassen, maar je kan je voorstellen dat de leenhandschoentjes die na tig keer gedragen te zijn door tig verschillende mensen, niet heel fris meer zijn. Je koopt ze al voor zo’n 11 euries bij bol.com.

Doe jij aan Pink Boxing of lijkt het jou wat?