Mensen die nog nooit huisdieren hebben gehad, zullen waarschijnlijk niks begrijpen van onderstaande 10 punten. In deze blog gaat het namelijk om de dingen die dieren doen of wij met onze dieren doen, die alle dierenliefhebbers waarschijnlijk zullen herkennen. Huisdieren zijn leuk en gezellig, maar hebben ook zeker zo hun eigenaardigheden. Klinken natte sokken, voetafdrukken op de pas gedweilde vloer en veel haar, je bekent in de oren? Dan moet je zeker even verder lezen!

1. Besmeurde ramen
Toen ik laatst met Sjors uit de auto stapte om te gaan wandelen en de auto’s die naast me stonden geparkeerd eens bekeek, kon ik niet anders dan in de lach schieten. Ik moest lachen om wat ik zag aan die auto’s. Iets wat ik herkende en wat waarschijnlijk alleen mensen met honden zullen herkennen. Alle auto’s die er stonden geparkeerd, hadden namelijk besmeurde ramen. Ook bij ons is het onmogelijk om de autoramen schoon te houden gezien Sjors nogal eens meereist met de auto. Driekwart van de autorit zit hij dan met zijn neus tegen het raam geplakt en de hele boel onder te kwijlen. Niet alleen hebben we daar last van in onze auto, ook in huis moet onze schuifpui eraan geloven. Is het niet Sjors die even duidelijk wil maken dat hij weer naar binnen wil, dan is het wel poes die languit met haar vieze natte poten tegen de ramen staat te bonzen.

poes2. Waterspoor everywhere
De waterbak van Sjors moeten we regelmatig bijvullen. Niet omdat hij zelf zoveel drinkt, maar omdat 50% tijdens het drinken naast de bak valt en 10% nog eens door het hele huis uit zijn baard druipt. Op de een of andere manier kunnen honden gewoon niet netjes drinken zonder een heel spoor achter te laten. Onze vorige hond kon dit nog net iets beter, vooral wanneer er net bezoek langs kwam. Als voorzorgsmaatregel had ik dan vaak al een handdoek klaarliggen om achter hem aan te dweilen of wanneer ik snel genoeg was, zijn mond ermee af te drogen na een slobberpartij. Met een beetje pech kwam ik er pas achter nadat ik met mijn schone droge sokken in flinke plas stapte.

 3. Net schoongemaakt?
Dat huisdieren en schoonmaken niet heel goed samengaan klinkt de echte dierenliefhebber vast wel bekend in de oren. Dacht je het huis net helemaal aan kant te hebben, besluit die vrolijke viervoeter tijdens een rondje wandelen zich ineens lekker uit te leven in een modderpoel. Wat ik ook altijd een crime vind, is dweilen. Doe ik zelf zo mijn best om op mijn sokken op het kleed te blijven staan totdat de vloer droog is, moet Sjors weer zo nodig de bal pakken die toevallig net aan de andere kant van de kamer ligt. We hebben wel één geluk, Sjors verhaart namelijk maar nauwelijks. Dit was wel even anders toen we onze Golden Retriever nog hadden. De stofzuiger draaide toen overuren en dan leek het na een paar uur alsnog alsof ik werkelijk niets had gedaan in huis. White fluffy hair everywhere….

4. Nee = Ja?
Niet op de bank, niet laten schooieren, niet naar boven en al helemaal niet op bed. Allemaal goede voornemens die de meesten hebben wanneer er zo’n schattig harig viervoetertje in huis komt. Toen ik deze afspraken met Scarlet maakte, had ik eigenlijk al kunnen weten dat daar waarschijnlijk helemaal niks van terecht zou komen en ze dit niet heel lang vol zou kunnen houden. Scarlet wil immers een viervoeter waar ze het liefst de hele dag mee kan knuffelen. Nadat alle cursussen klaar waren had Sjors de eerste stap op de bank dan ook al snel gezet. Traplopen vindt hij geweldig en het bed ligt natuurlijk veel warmer en zachter dan die stomme mand. Wanneer ik een broodje eet, komt hij regelmatig naast me staan. Hoe zou dat toch komen?……….

huisdieren5. Donkere en lichte kleren
Wanneer je dieren hebt leer je al snel wat je wel en niet kan aantrekken. Met een witte broek je hond gaan uitlaten in een uitlaatgebied is waarschijnlijk niet het slimste idee. Hier kwam ik vorige week, na nog maar eens poging te wagen, weer achter. Ook zwarte kleren, die ik heel graag draag, zijn in de meeste gevallen niet heel erg geschikt. Voor dit laatste probleem zijn we dan ook grote sponsoren van IKEA. Hun plakrollers hebben we altijd meer dan genoeg op voorraad in huis. Ik weet nog goed dat we een keer met onze Golden Retriever een kledingwinkel inliepen en hij zijn prachtige blonde haren aan ongeveer ieder zwart kledingstuk had gedoneerd… oepsie!

6. De blik
Of ze het nou expres doen of dat het meer in ons hoofd zit, het werkt altijd! Die ene blik. Die ene zielige blik waarmee ze alles voor elkaar krijgen. Hoe kan je nou dat ene koekje, stukje brood of laatste hapje avondeten weigeren, wanneer die pluizenbol je aankijkt alsof hij anders niet verder kan leven. Die hartverscheurende blik waar we telkens maar weer intrappen. “Scarlet, doe dat nou niet”…… “Maar hij kijkt zo zielig”………

huisdieren

7. Iewl!
Na een lange dag te hebben gewerkt, krijg ik eenmaal thuisgekomen een flinke lebber van Sjors over mijn gezicht. “Oh, hij heeft net wel kattenpoep gegeten buiten”, hoor ik Scarlet lachend zeggen. Op het moment zelf vind ik dat natuurlijk niet heel erg fris en plezierig, maar een dag later ben ik dat allang weer vergeten. Hij is in tussentijd niet in bad geweest en heeft ook zijn tanden niet gepoetst, maar toch geef ik hem, of hij mij, regelmatig een kus terwijl ik weet wat voor ranzige dingen hij soms buiten te pakken krijgt. Mensen die geen dieren hebben vinden het vaak maar vies wanneer een hond je likt of je bakje met yoghurt uitlikt, maar voor dierenliefhebbers is dit de normaalste zaak van de wereld.

8. Make up your mind!
De logica van dieren, en dan voornamelijk poezen, is niet altijd te begrijpen. Wanneer ik de voordeur opendoe voor poes omdat ze al 2 minuten aan één stuk voor de deur staat te mauwen, neemt ze een kijkje om het hoekje en een sprintje terug het huis in wanneer ze ziet dat het regent. Vervolgens loopt ze richting de achterdeur en kijkt ze me vragend aan om de deur even open te doen, zodat ze kan kijken of het daar beter gesteld is met het weer. Ook haar wandeltijden en routes zijn soms volstrekt onbegrijpbaar. Wanneer ik net de voordeur in de ochtend helemaal van het slot heb gehaald om haar naar buiten laten, staat ze vaak 5 minuten later alweer bij de achterdeur te mauwen. Puz, make up your mind!

poes9. Gesprekken voeren
Hoewel ze er zeer waarschijnlijk helemaal niks van begrijpen en ons aankijken alsof we gestoord zijn wanneer we weer eens met een hoge piepstem iets vertellen, kunnen we het vaak toch niet laten om hele gesprekken te voeren met onze huisdieren. Ze kijken je tenslotte zo schattig met een gekanteld hoofd aan wanneer we ze behandelen als een kind van twee. Geef toe, dit heb je vast wel eens gedaan. Ook papa en mama zijn twee woordjes die je mensen nog wel eens hoort zeggen, ook al is er geen kind in de buurt te bekennen. “Kom maar bij mama!” … Scarlet pleads guilty…

10. Schuldgevoelens
…en tenslotte de laatste. Dit is niet eentje waar het dier zelf echt een rol in speelt, maar eentje waar alleen je eigen gevoelens een hele belangrijke rol in spelen. Ik heb het dan namelijk over schuldgevoelens. Waarschijnlijk herkennen veel huisdier bezitters deze gevoelens met mij. Je hebt regelmatig het gevoel tekort te schieten, te weinig te spelen met de hond of kat, te weinig te wandelen met de hond of te weinig de kat of het konijn aandacht te geven en te aaien. Een heel vervelend gevoel wat je soms moet negeren en soms moet beantwoorden. Maar wanneer moet je er iets mee doen en wanneer moet je het negeren…? Luister naar je hart en gebruik tegelijkertijd logisch verstand, vaak weet je het dan wel.

Wat herken jij als huisdier bezitter?