Nooit meer chocola of nooit meer vlees? Voor ons is die keuze heel snel gemaakt. Wij kiezen voor nooit meer vlees. Niet omdat we niet zonder chocola kunnen, maar omdat we heel graag geen vlees eten. Joyce en ik eten al jaren vegetarisch. We doen dit vanuit diervriendelijke overweging. Wij vinden dat je geen vlees nodig hebt om lekker te kunnen eten (..en dat is ook zo!). Helaas denkt het merendeel van de Nederlanders daar anders over. De helft van de Nederlanders vindt een gerecht zonder vlees of vis minder lekker of saai.  Zij laten liever een stuk chocola staan, dan een stuk vlees. Ze kunnen niet zonder vlees… 

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat negen van de tien Nederlanders te weinig groenten en fruit eet en dat we met z’n allen in Nederland juist minder vlees moeten eten, omdat het beter is voor zowel onze gezondheid als het milieu. Uit recent onderzoek van HelloFresh onder 1.000 mensen blijkt dat ons land echter flink gehecht is aan een stukje vlees bij de avondmaaltijd. Het merendeel van de mannen en vrouwen eet/drinkt liever nooit meer chocola, bier, chips, wijn én snoep dan nooit meer vlees. Het enige wat zij wél verkozen boven vlees, was seks…

Bijna de helft van de vleeseters ziet de voordelen van minder vlees eten ook gewoon niet in. Zij vinden een gerecht zonder vlees saai. Bovendien denkt ook één op de vijf van de ondervraagden dat zij met een vleesloos gerecht veel voedingsstoffen tekort komen.

Geen vlees op maandag #GroeneMaandag

Gelukkig wil een klein deel van de ondervraagden wél minder vlees proberen te eten. Maar hoe? Voor ons is dit vrij eenvoudig, want we hebben een overload aan heerlijke vegetarische recepten. Bovendien kun je tegenwoordig bijna alle bekende stukjes vlees in vegetarische varianten kopen bij de supermarkt: vegetarische gehaktballen, kipstukjes, schnitzels of worst. Niks is te gek. Je kunt zelfs volledig chinees eten afhalen als vegetariër!

Om vleeseters dat extra zetje in de rug te geven komt HelloFresh met #GroeneMaandag, waarbij zij iedereen uitdagen om dat eerste stapje te zetten en de week te beginnen zonder vlees en juist meer groenten op het bord. Dat is lekker makkelijk met de HelloFresh Veggie Box: Maaltijden zonder vlees en met extra groenten. Je hoeft dus zelf niet na te denken over een vegetarisch recept en alles wat je nodig hebt wordt gewoon thuisbezorgd. Wij werden uitgenodigd om drie van deze vegetarische maaltijden te ontvangen, maken en proberen.

Wilden wij dat? Are you kidding me? Free Vegetarian Food!  Ja hoor, daar maak je ons wel blij mee! We gingen dus graag op deze uitnodiging in en waren benieuwd naar de recepten en producten. Het concept van verse producten in een doosje bij je thuisbezorgd kenden we al, maar hadden we nog nooit eerder geprobeerd. Super makkelijk én iedere keer toch een soort van verrassing of cadeau om thuis te ontvangen. In deze blog laten we je zien wat we voor doos aan voedsel ontvingen, hoe het bereiden van de maaltijden ons af ging én wat we ervan vonden.

hello fresh vleesvrije maandag groene maandag #groenemaandag

Afgelopen vrijdag en zaterdagochtend ontvingen we sms’jes met de globale tijd én uiteindelijk het exacte tijdstip van bezorging van de doos. Heel handig. We hoefden op deze manier niet uren thuis te blijven om de doos in ontvangst te kunnen nemen. In de doos zaten ingrediënten voor drie maaltijden. Er zat een uitgebreide map bij met informatie en A4 kaarten met daarop de maaltijden afgebeeld, de bijbehorende ingrediënten en stap voor stap met afbeeldingen de bereidingswijze. Even een paar foto’s maken voor jullie…. en in de koelkast ermee!

hello fresh vleesvrije maandag groene maandag #groenemaandag

Bij ieder product staat trouwens hoe lang je het kan bewaren. Dat is voor ons wel handig, want we laten nogal eens iets te lang liggen tot we het moeten weggooien. Enkele dagen later besloten we onze eerste maaltijd te gaan maken: Quinoasalade met gele biet en avocado. Oh jee, wordt dat wel wat? We hadden nog nooit quinoa gemaakt en we wisten nauwelijks van het bestaan van een gele biet af…

♥ Quinoasalade met gele biet en avocado

We pakten de ingrediënten erbij en gingen aan de slag. Het leek eigenlijk best simpel nu we de kaart met uitleg lazen. Dit hadden we nodig om de quinoa salade te maken: 175 gram quinoa, 2 gele bieten, 150 gram feta, een avocado, een rode ui, veldsla & rucola, wat komijnzaad en paprikapoeder.

hello fresh vleesvrije maandag groene maandag #groenemaandag

Hoe we toen de salade maakten? Best snel en simpel! We kookten de quinoa in zo’n 400 ml water samen met de komijn en het paprikapoeder. We sneden de biet en kookten deze in 15 minuutjes gaar. Hierna bakten we de ui in een pan, waar we vervolgens de biet en quinoa aan toe voegden. Even nog de avocado snijden en de feta verbrokkelen. Sla in een diep bord, quinoa met groentes en kruiden erin, wat avocado en feta er overheen… en eet smakelijk! Om het geheel nóg lekkerder te maken voegden wij nog wat stukjes geroosterde pompoen toe en wat tomaatjes.

hello fresh vleesvrije maandag groene maandag #groenemaandag

hello fresh vleesvrije maandag groene maandag #groenemaandag

hello fresh vleesvrije maandag groene maandag #groenemaandag

…en zo zag onze quinoa salade er toen uit. Best goed, al zeggen we het zelf! Hij smaakte gelukkig ook erg goed. Zeker een aanrader om eens te maken én wij gaan dit recept ook zeker nog eens maken. Nee, je mist écht geen vlees! Wil je per se iets van vlees proeven, dan zouden we je aanraden om hier wat gebakken vegetarische kipstukjes aan toe te voegen.

chocola of vlees hellofresh groene maandag

chocola of vlees hellofresh groene maandag

♥ Boekweit-lijnzaadpenne en spinazie
De volgende dag maakten we de spinazie pasta klaar. Ook dit was een vrij eenvoudig recept. We hadden de volgende ingrediënten nodig: penne, kastanje champignons, kaas, cherrytomaatjes, knoflook en spinazie.

hello fresh vleesvrije maandag groene maandag #groenemaandag

hello fresh vleesvrije maandag groene maandag #groenemaandag

hello fresh vleesvrije maandag groene maandag #groenemaandag

We kookten de penne, sneden de rode uit, knoflook, tomaatjes en champignons in stukjes. We bakten de ui en knoflook en voegden hier de tomaatjes en champignons aan toe. Tenslotte bakten we 3/4 van de spinazie mee en wat kaas, zout en peper voor de smaak. We deden wat verse spinazie in een diep bord, schepten er penne in en vervolgens het groentemengsel. Kaas en nog wat verse cherry tomaatjes eroverheen en proeven maar!

hello fresh vleesvrije maandag groene maandag #groenemaandag

….en dit is het resultaat! Het ziet er best lekker uit toch! Ook dit recept smaakte prima. Wijzelf hadden er misschien nog twee scheppen groene pesto aan toegevoegd voor extra smaak. Ook zou je nog wat noten kunnen toevoegen. Allemaal lekker en je mist echt geen vlees hoor!

chocola of vlees hellofresh groene maandag

chocola of vlees hellofresh groene maandag

 

♥ Oranje Groenten-Pindasoep
Dit laatste recept moeten we op het moment van schrijven van deze blog nog in elkaar flansen. We zijn hier ook heel benieuwd naar, want het is echt iets wat we zelf niet zo snel zouden maken! Wil je dit zelf maken? Dan heb je het volgende nodig: eieren, pitabroodjes, wortel, bosuitje, curry kruiden, pompoen blokjes, pindakaas en een knoflookteentje.

chocola of vlees hellofresh groene maandag

Op de kaart hieronder lees je wat je moet doen om deze originele, vegetarische soep te maken.

hello fresh vleesvrije maandag groene maandag #groenemaandag

Conclusie: Eten zonder vlees is eenvoudig én lekker! We kunnen je écht aanraden om eens wat vaker vegetarisch te koken. Het is zoveel simpeler dan je nu waarschijnlijk denkt. Binnenkort zullen we ook eens onze vijf favoriete vegetarische gerechten met jullie delen. Dan zie je hoe lekker én eenvoudig het kan zijn!

♥ ♥

We hopen dat jij, als vleeseter, de uitdaging aan wilt gaan door op maandag vegetarisch te eten en de week met extra groentes te starten. Wij staan daar in ieder geval volledig achter! Doe je mee? Deel dan jouw foto op social media met de hashtag #GroeneMaandag.

HelloFresh kan je in ieder geval helpen met wat heerlijke recepten. Wil je zelf de veggie box uitproberen? Ga dan naar www.hellofresh.nl en bestel een proefbox naar keuze met de code GROENEMAANDAG2017. Met deze code ontvang je tot en met 15 april 20% korting op een proefbox naar keuze. De actievoorwaarden zijn te vinden op hellofresh.nl/groenemaandag.

Tenslotte zijn we benieuwd naar jouw antwoord!
Nooit meer chocola of nooit meer vlees?