Aankomend weekend kan je weer langs de grachten of op een boot dansen tijdens de botenparade van de Gay Pride. Speciaal voor deze feestweek, die officieel al is begonnen, is de online datingsite Parship in de cijfers gedoken om te zien hoe het met de trouw en seksualiteit bij homo’s en lesbiennes en biseksuelen is gesteld. Hoe kijken zij aan tegen openlijk flirten en wat zijn de verschillen met hetero’s. Het onderzoek werd recent uitgevoerd onder 2.747 ‘gayleden’ van de dating site. Houden homo’s, lesbiennes en biseksuelen er andere principes wat betreft trouw binnen een relatie op na dan heteroseksuelen of zijn ze juist een stuk ‘makkelijker’?

Als eerst werd gekeken naar hoe belangrijk de ondervraagden trouw vinden in een relatie. Moet de partner altijd en overal trouw blijven of mag hij of zij best eens flirten of in een gekke bui met iemand zoenen? Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden absolute trouw wil in een relatie. Een onenightstand of een hevige zoenpartij tijdens of na de gay pride is voor 41 procent van de Nederlandse gay singles not done. Slechts één op tien vindt geestelijke trouw belangrijker dan lichamelijke trouw. Hetero’s zijn een stukje strenger, aangezien 59 procent van de singles deze mening deelt. Hieronder volgen de opvattingen van de single gays over seksuele trouw in een relatie:

41% Eist absolute trouw binnen de relatie.
31% Het is belangrijk altijd te proberen om trouw te zijn.
11% Geestelijke trouw is belangrijker dan lichamelijke trouw.
8% In een lange relatie kan het gebeuren dat je een misstap maakt.
9% Het is bezitterig om absolute trouw te eisen van je partner.

“Voor ieder stel is het goed om te bespreken wat jullie opvatting over seksuele trouw is in een relatie.” aldus Femke van der Hoeven, Manager bij Parship Nederland.

Hoe belangrijk is seks in een relatie? Welke rol neemt dit in binnen een homoseksuele relatie en hoe verhoudt zich dit tot een heteroseksuele relatie? Seksualiteit lijkt voor velen nog belangrijker dan trouw.  Voor 80 procent is seksualiteit namelijk heel belangrijk. Slechts 20 procent vindt seks een stuk minder belangrijk in een relatie. Bij de hetero’s is dit percentage net een stukje hoger. Hier vindt 83 procent seks in een relatie heel belangrijk. 17 procent van de hetero’s vindt seks minder belangrijk in een relatie.  Trouw en seksualiteit bij homo's en lesbiennesTijdens de Gay Pride wordt er meestal heel wat afgeflirt. Hoe zouden Nederlandse gay singles het vinden als hun partner tijdens dit feest met een ander flirt?

♥ 29 procent van de single gays probeert dan om de flirt te verstoren (tegenover 34 procent van de hetero’s).
♥ 28 procent zegt niets en gluurt stilletjes mee vanachter de zonnebril (tegenover 26 procent van de hetero’s).
♥ 30 procent gunt de ander een pleziertje tijdens de botenparade (tegenover 27 procent van de hetero’s).
♥ 13 procent zou zelf ook gaan flirten. (tegenover 13 procent van de hetero’s).

En wat vind jij? Hoe belangrijk is trouw en seksualiteit voor jou binnen een relatie?

Fotografie: Petrmika