Waarom gaan mensen in relatietherapie? Wanneer is het nodig om in relatietherapie te gaan en wanneer is er geen beginnen meer aan? In deze blog beschrijf ik de redenen voor relatietherapie en deel ik wat van onze ervaring met relatietherapie. Zoals je misschien wel weet zijn Joyce en ik al een tijdje in relatietherapie. Hier hebben we weleens wat over gezegd in onze weekvlogs. Er lijkt tegenwoordig nog best een taboe te liggen op relatietherapie. Waarom eigenlijk? Is het zo raar om iemand om hulp te vragen als niet alles loopt zoals je zou willen binnen je relatie? Dat zou niet hoeven, maar toch schamen de meeste mensen zich ervoor…

Ook wij vonden het ook best spannend en ergens ook gênant om voor het eerst naar een relatietherapeut te gaan. Dit verliep ook niet direct soepeltjes, want net zoals bij iedere andere professional moet er wel een klik zijn… en die was er in het begin niet. Dit zorgde ervoor dat we inmiddels al twee relatietherapeuten hebben versleten. Nou ja, versleten… na de tweede of derde sessie gaven we er de brui aan, omdat het gewoon niet werkte tussen ons en de therapeut. Het is dan gewoon goed om snel die conclusie te trekken en verder te kijken. Zonde van de tijd en zeker zonde van het geld, want relatietherapie is kostbaar. Het kan, tenzij verzekerd, zo 125 euro per sessie kosten. Gelukkig zitten we na een paar mislukte pogingen nu bij iemand waar het wél goed bij voelt en waarmee we al een tijdje vrij intensief aan onze relatie werken.

De redenen voor relatietherapie

Als jullie het leuk vinden kunnen we in een toekomstige blog nog een keertje wat meer delen over onze ervaring met relatietherapie en uitleggen hoe het in zijn werk gaat. Ook kunnen we dan nog wat handige tips geven voor waar je op moet letten als je zoekt naar een therapeut en als je in therapie bent. In deze blog starten we in ieder geval met 10 redenen voor relatietherapie. Dit zijn trouwens niet per se al onze redenen, maar wel de meest voorkomende redenen waarom mensen in relatietherapie gaan.

♥ Meer negativiteit dan positiviteit
Zonder dat je het door had is jouw relatie langzaam veranderd in een negatief samenzijn. De negativiteit is erin geslopen en op een of andere manier houden jullie dit samen in stand. Helemaal niet per se omdat jullie elkaar niet leuk vinden, maar gewoon omdat jullie wat minder lekker in jullie vel zitten en te weinig plekken hebben om dit te verwerken. Dan kom je automatisch bij elkaar terecht en dat kan besmetten. Ook wij herkennen dit. We hebben best wat lastige zaken achter de rug en maken nog steeds het nodige mee wat ons niet in de koude kleren gaat zitten. We hebben niet altijd de flexibiliteit om hier relaxed mee om te gaan, waardoor stress ontstaat. Als we na een lange werkdag dan weer bij elkaar komen, wil dat er nog weleens uitkomen en zo ontstaat dan snel een negatieve sfeer. Het is niet altijd even makkelijk om dit te doorbreken. Het zit ‘m vaak in de kleine dingen, zoals écht de tijd nemen voor elkaar, niet voor de televisie eten, stoppen met scrollen op onze telefoon én het glas meer halfvol zien dan half leeg. Hard werken dus!

♥ Vreemdgaan
Een andere belangrijke en veel voorkomende reden waarom koppels voor relatietherapie kiezen is vreemdgaan. Dit zorgt voor een enorme vertrouwensbreuk en een flinke crisis in de relatie. De gevolgen ervan zijn voor ieder koppel anders, maar wat overeen komt is dat hard werken aan de relatie nodig is als je wilt dat het weer goedkomt. Sommige koppels zullen het niet redden, sommige koppels zullen niet eens starten met relatietherapie omdat het vreemdgaan ook direct het einde van de relatie betekende. Toch hoeft vreemdgaan niet direct het einde van een relatie te betekenen. Het is altijd goed om te onderzoeken waardoor iets is ontstaan en wat er aan te doen valt. Belangrijk is uiteraard dat je er beiden aan wilt werken en beiden voor wilt vechten. Soms kan je er dan zelfs sterker uitkomen dan voorheen.

De redenen voor relatietherapie

Miscommunicatie of geen communicatie
Na een tijd samen zijn lijk je elkaar ineens een stuk minder goed te begrijpen. Er ontstaat voortdurend miscommunicatie. Dit doet geen van beiden met opzet, maar zorgt wel voor de nodige frictie tussen jullie. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Misschien heeft één van jullie iets meegemaakt waardoor die is veranderd of misschien heeft de ander wat anders nodig om er bepaalde zaken spelen. Ook kan het zijn dat je als koppel gewoonweg te weinig communiceert waardoor je langzaam uit elkaar aan het groeien bent. Zonde natuurlijk, zeker als jullie gewoon goed bij elkaar passen. Het kan in beide gevallen heel waardevol zijn om eens naar een relatietherapeut te gaan. Je leert elkaar, met een ander en objectief perspectief, beter begrijpen en je leer meer met elkaar te communiceren. Of je nou wel of niet bij elkaar blijft, het is altijd waardevol. Het maakt je een rijker mens.

Joyce vindt het bijvoorbeeld best lastig om zich uit te spreken over allerlei zaken en haar kwetsbaarheid te tonen, maar in relatietherapie doet ze dat heel goed. Zo leer ik haar beter begrijpen en kom ik er op mijn beurt ook weer beter achter wat wel en niet helpt in mijn manier van communiceren richting Joyce.

♥ Telkens weer hetzelfde probleem
Soms is het gewoon even nodig dat er iemand van buitenaf meekijkt, simpelweg omdat je keer op keer met elkaar op hetzelfde probleem stuit. Dat kan een goede vriend of familie zijn, maar dat kan ook prima een relatietherapeut zijn. Juist omdat je zoveel samen bent en elkaar al jaren kent, kan het zijn dat je wat koppiger ten opzichte van elkaar bent en minder open staat voor elkaars mening. Een meer objectieve partij, iemand die wat verder van de situatie af staat, kan soms helpen de dingen vanuit een ander perspectief te zien en kan ervoor zorgen dat je soms weer wat meer open staat voor andere denkwijzen.

♥ Je maakt nooit ruzie
Nooit ruzie hebben klinkt misschien als de perfecte relatie, maar dat is echt niet kloppend. In iedere gezonde en goede relatie is een ruzie op zijn tijd gewoon nodig. Je hebt nou eenmaal met regelmaat allebei een andere mening en bepaalde emoties. Deze zijn goed om te bespreken en uiten en soms met elkaar over te bekvechten. Heb je nooit ruzie met elkaar, dan zou het goed kunnen zijn dat jullie niet helemaal jullie zelf zijn bij elkaar of in elk geval één van de twee zichzelf niet uit. Het kan dan best waardevol zijn om hier eens met elkaar en een relatietherapeut naar te kijken.

♥ Andere toekomstdromen
Zij wil graag een kind en jij houdt helemaal niet van kinderen. Zij wil graag ieder weekend met vrienden uitgaan en jij hebt een schurft hekel harde muziek, dansen en drank. Jullie houden zielsveel van elkaar, maar jullie toekomstdromen lopen nogal uiteen. Hoe vaak je hier ook over praat, je komt er samen niet uit. Op zo’n moment zou een relatietherapeut uitkomst kunnen bieden. Misschien niet om het op te lossen, maar misschien wel om samen tot overeenstemming te komen of in ieder geval een keuze te maken.

Joyce en ik denken aardig hetzelfde over de toekomst, tot we er een aantal maanden geleden achter kwamen dat ik eigenlijk echt niet meer dan 1 kindje zou willen en Joyce misschien toch wel graag twee kinderen. Dat was best even een schok. We hebben er de afgelopen tijd met regelmaat over gepraat, wat echt heeft geholpen. In dit geval was er geen relatietherapeut voor nodig, maar soms kan zoiets best fijn zijn, zeker als je er samen na maanden praten maar niet uit blijft komen.

De redenen voor relatietherapie

♥ Intimiteit
Jullie hebben een fijne relatie, hebben het gezellig met elkaar, zijn dol op elkaar, maar qua intimiteit gaat er iets niet goed… Een enorm kwetsbaar onderwerp, waar vaak nog de nodige taboe op ligt, maar wel iets dat een hele grote rol kan spelen binnen een relatie en vele gevolgen met zich mee kan brengen, waaronder vreemdgaan. Een prima reden dus om naar en relatietherapeut te gaan. Dat is echt niets om je voor te schamen.

Joyce en ik hebben hier ook de nodige issues mee gehad. Iets waar vooral ik me erg voor geschaamd heb en nog steeds best voor schaam. Tegelijkertijd weet ik dat het belangrijk is om hierin mild voor mezelf te zijn. Ik ben ook maar een mens en doe mijn best. Er zijn meer mensen met dezelfde problemen als ik en dat betekent niet dat ik minder waardevol als vrouw of mens ben. Het vereist alleen wat extra inzet en werk en voor Joyce wat extra geduld.

♥ Ingrijpende levensveranderingen
Een ingrijpende levensverandering kan flink wat stress veroorzaken en kan je veranderen als mens. Dit heeft uiteraard ook gevolgen binnen je relatie. Misschien is er iemand die belangrijk voor je is overleden, misschien heb je samen een kindje gekregen, ben je je baan verloren of is er ruzie ontstaan binnen de familie. Allemaal redenen die voor een andere dynamiek binnen de relatie kunnen zorgen. Het kan dan soms best helpen om eens een aantal sessies in relatietherapie te gaan. Gewoon om alles weer wat helder te krijgen totdat je beiden weer in rustig vaarwater zit. Maak het niet te groot, je hoeft geen jaren in relatietherapie. Desnoods ga je 4 sessies… wat heb je te verliezen: als het helpt, why not?!

♥ Sleur
Tenslotte kan het zijn dat je al zo lang samen bent dat de sleur er een beetje in geslopen is. Het leven gaat zoals het gaat, je gaat iedere dag naar je werk, in het weekend doen jullie altijd hetzelfde en iedere avond is standaard. Die sleur kan fijn zijn, maar kan ook lastig of deprimerend zijn. Het is niet altijd makkelijk om een bepaalde sleur te doorbreken, zeker niet als je er niet voldoende over communiceert met elkaar en als je beiden het belang er niet voldoende van inziet. In relatietherapie kan je door middel van kleine handvatten soms grootste dingen bereiken, waaronder het doorbreken van een bepaalde sleur. Hoe houd je het spannend? Hoe verras je elkaar? Waar genieten jullie beiden van en waar ben je echt helemaal klaar mee? Het kan echt heel waardevol zijn om hier met regelmaat met elkaar naar te kijken en juist door in relatietherapie te gaan, maak je hier samen écht de tijd voor.

Dit zijn slechts enkele redenen voor relatietherapie. Er zijn zeker nog meer goede redenen voor relatietherapie. Wat ik vooral belangrijk vind om over te brengen is dat deze vorm van therapie niets is om je voor te schamen en dat het niet betekent dat je relatie per definitie slecht is of dat je zwak bent. Relatietherapie kan je als koppel enorm verrijken en dichter tot elkaar brengen ♥

Fotografie:  Anna Pruzhevskaya