Vorige week werden wij uitgenodigd om mee te gaan op een boot tijdens de Gay Pride. Geen boot vol halfnaakte mannen, maar eentje vol met bloemen. Het klonk ontzettend bijzonder. We hebben het al vaker met elkaar gehad over dat we graag een keertje zouden willen meevaren tijdens de Gay Pride. Dit is de unieke kans. Terwijl ik enthousiast word bij het lezen van de uitnodiging, gaat er ook gevoel van onbehagen door mij heen. Ik vraag me af waarom ik bij deze toffe uitnodiging niet enkel blijdschap ervaar. Dan realiseer ik me dat ik bang ben. Durf ik nog wel naar de Gay Pride te gaan?

De uitnodiging geeft Joyce geen gevoel van onbehagen. Zij is direct enthousiast. Geen twijfel, geen angst. Ik vertel haar dat ik het ook enorm tof vind, maar dat ik tegelijkertijd twijfel of ik er wel heen durf te gaan. Ondanks dat Joyce mijn angst begrijpt, kan zij zich er niet in vinden. In de dagen erop bespreek ik mijn angst met meer mensen en ik merk dat zij zich óf volledig kunnen vinden in mijn angst óf volledig kunnen vinden in Joyce haar gevoel. Joyce is niet bang om te gaan, ze is niet bang voor een aanslag. Ze staat er niet bij stil, kan zich er weinig bij voorstellen en wil gewoon doen waar ze zin in heeft.

Ik ben daarentegen een stuk angstiger ingesteld en kan me na iedere aanslag veel zorgen maken om mijn veiligheid. Het liefst zou ik op die momenten drukke treinstation, treinen, vliegvelden, concertzalen en andere plekken waar grote mensen massa’s komen mijden. Tegelijkertijd weet ik dat dit niet kan en dat het niet goed is om je leven te laten leiden door angst. Maar waar ligt de grens tussen onvoorzichtig & naïef zijn en te voorzichtig & angstig zijn?

lesbisch huwelijk

De Gay Pride is dit jaar groter én drukker dan ooit. Het is dit jaar een Europride, waarvoor homo’s en lesbiennes vanuit heel Europa naar Nederland komen. Een paar maanden geleden verloren 46 mensen het leven door een aanslag in een Gay Bar in Orlando, de Gay Pride in Istanbul moest door te veel dreiging worden afgelast en enkele weken geleden was er nog een aanslag in Nice waarbij 84 mensen het leven lieten. Tenslotte werd recent opgeroepen tot het plegen van aanslagen tijdens Gay Pride evenementen.

“De angst begrijp ik, maar we laten ons toch niet wegpesten?” aldus organisator Lucien Spee in de Telegraaf.

Ik lees deze zin en praat hier met Joyce over. Zij vindt ook dat we ons niet tegen moet laten houden en dat we vooral moeten blijven doen wat we willen. Volgens haar hebben de angstzaaiers en terroristen sowieso gewonnen als we ons laten leiden door angst en wegblijven. Ik vraag me af of we ook zo denken over niet nog om 1 uur ‘s nachts door een bos fietsen. Hebben de enge mannen waar we bang voor zijn dan ook gewonnen en moeten we eigenlijk gewoon om 1 uur ‘s nachts door het bos blijven fietsen? Ik denk van niet.

Ik fiets om 1 uur ‘s nachts niet door het bos, omdat het dan gevaarlijk kan zijn. Dat geldt ook voor de Gay Pride. Er is voldoende aanleiding om ervan uit te gaan dat het die dag gevaarlijk kan zijn in Amsterdam. Ik loop die dag een verhoogt risico om iets te overkomen en heb de keuze mezelf hier tegen te beschermen. Laat ik me dan wegpesten? Ik weet het niet. De wereld is zoals hij nu is en dat is een wereld vol terrorisme. Het is niet enkel angst zaaierij, het is realiteit. Mensen worden vermoord, onschuldige mensen gaan dood.

lesbisch huwelijk

Ik vraag aan Joyce of het niet gewoon naïviteit is om te denken dat het allemaal wel mee zal vallen en dat ze zich er niet zo druk om maakt. Is dat niet hetzelfde als bij een ziekte als kanker denken: “Mij overkomt dat niet”? Of is zij in tegenstelling tot mij gewoon niet zo bang om dood te gaan? Met mijn opmerking over naïviteit is Joyce het enigszins eens. Ze is zich wellicht te weinig bewust van het feit dat een aangslag haar óók kan overkomen. Tegelijkertijd haalt ze een ander belangrijk punt naar voren: onze vrijheid.

Joyce zegt dat het ook veel te maken heeft met jezelf kunnen zijn. Juist Nederland staat voor vrijheid van geaardheid en daar is de gay pride hét ultieme symbool van. Moeten we ons dit laten afnemen? Het gaat haar er niet per se om dat ze naar de Gay Pride móet, maar meer om de betekenis achter de Gay Pride. Onze vrijheid komt hiermee in het gedrang en daar moeten we juist voor strijden. Als we allemaal wegblijven van hetgeen niet goedgekeurd wordt door andere mensen, wat kunnen we dan nog doen in ons eigen land? Dit is het begin, maar waar eindigt het? Hier raakt ze wel een wezenlijk punt.

Naar de gay pride

Ik hoef inderdaad niet per se op een boot te staan tussen half naakte mannen met lederen onderbroeken aan. Ik voel me niet verbonden met iedere holebi en hoef ook niet in het openbaar de liefde te verklaren aan hetzelfde geslacht. Stiekem vind ik de Gay Pride soms zelfs een beetje too much. Tegelijkertijd besef ik me dat dit “too much” nu juist heel duidelijk onze vrijheid laat zien. Wat als ik over een aantal jaar niet meer kan leven zoals ik nu leef: in vrijheid. Met een vrouw samenwonen, elkaar liefhebben, samen over straat wandelen en een blog als ik Vrouw van Jou bijhouden. Ik kan me nauwelijks voorstellen dit allemaal kwijt te raken of alles in het geheim te moeten doen. Betekent dit dat ik moet vechten voor onze vrijheid en wél naar de Gay Pride moet gaan?

Als ik nu een dochter zou hebben zou ik niet willen dat ze gaat. Ik zou haar willen beschermen tegen het mogelijke gevaar. Moet en mag ik mijzelf hier dan niet ook voor beschermen of ben ik dan laf?

Foto’s: Joyce Jacobs
Bron Tekeningen

Scarlet ♥