Het klinkt misschien wat raar en onlogisch, getypt door de handen van een dierenartsassistente, maar ik heb een verschrikkelijke hekel aan bellen. Vier dagen per week word ik contant gebeld door allerlei mensen en toch heb ik last van bel angst. Gek genoeg merk ik er op mijn werk weinig van, maar word ik privé gebeld of moet ik iemand voor privé zaken bellen, dan wordt het een heel ander verhaal. 

Ik vind het vreselijk, kan me er ongelofelijk druk om maken en zelfs wakker van liggen. Het liefst schuif ik de telefoon bij enig gerinkel of getril zo snel mogelijk richting Scarlet. “Pak jij maar op”. Vooral de beller ‘onbekend’ jaagt me angst aan. Wie zou het zijn, wat moet ‘ie van me en wat moet ik in vredesnaam zeggen?

Wat mensen met bel angst herkennen

1. Mailen, mailen, mailen…
Waarom bellen als we tegenwoordig allemaal van die handige email adressen hebben? Het eerste waar ik naar op zoek ga wanneer ik bijvoorbeeld een bedrijf of instantie moet bellen, is dan ook het kopje ‘contact’, in de hoop daar een email adres te vinden. Heel erg vervelend en irritant wanneer er vervolgens enkel een telefoonnummer vermeld staat. Grrrrrrr! Het liefst mail ik nog naar de huisarts om een afspraak in te plannen. Wat ook erg annoying is, is wanneer mensen je ineens gaan bellen na mailcontact. Ik mail toch niet voor niets?! Mail me gewoon terug….

2. Heb je ook WhatsApp?
En waarom mailen, als we ook gewoon Whatsapp hebben? Ik kan toch prima met je praten door een berichtje te typen? Oké, misschien niet heel geschikt voor langere verhalen, maar een stuk fijner voor mijn gemoedsrust. Moet ik iemand bereiken met een mobiel nummer, dan check ik gewoon even of diegene toevallig ook Whatsapp heeft. Als excuus zeg ik dan vaak dat ik gewoon niet in de gelegenheid ben om te bellen, dus dat dit even makkelijker uitkomt.

Wat mensen met bel angst herkennen

3. Oh sorry, telefoon net gemist!
“Oh sorry, helemaal niet gehoord, hij zat in mijn zak en het geluid stond er niet op. Daarnaast moest ik werken, was ik druk druk druk, dus helemaal geen tijd om op mijn telefoon te kijken. Zag het net pas, dat u me gedurende de dag wel zes keer geprobeerd heeft te bellen”. Met opzet je telefoon die gewoon naast je ligt of je zelfs in je hand hebt, niet opnemen en excuses bedenken waarom je niet kon opnemen. Been there, done that. Hoe fout het ook voelt om niet op te pakken, de stress die het met zich mee brengt, die trillende telefoon en persoon aan de andere kant van de onzichtbare lijn, is gewoon te groot.

4. Voicemail, spreek dan in.
Waarom überhaupt zes keer bellen, als je aan het einde van de ‘tuut tuut tuut tuut tuut, er pakt niemand op tuut tuut tuut’, gewoon de voicemail krijgt en een berichtje kunt achterlaten? Liever zeg je dus gewoon even wie je bent, waarvoor je belt en laat je even je mailadres achter of een mobiel nummer waarop ik je kan Appen…

5. Google die nummers
Dat je de telefoon niet durft op te pakken, houdt niet in dat je niet nieuwsgierig bent naar wie je nou steeds probeert te bellen. Even checken op Google dus. Zo fijn wanneer je ziet wie het was en kan bedenken of je bij het volgende belletje wel of niet op zal pakken. Ik weet wie je bent! Soms heb je van die bedrijven die je maar blijven lastig vallen. Heb je met moeite een keer opgepakt en gezegd dat je geen interesse hebt, laten ze je nog niet met rust. Wat doe je dan? Juist! Het nummer in je contactenlijst zetten met een leuke naamsvermelding. Een van die contacten in mijn lijstje heette “niet oppakken, het is die dure sportschool weer”. Inmiddels staat hij op geblokkeerd…..

Wat mensen met bel angst herkennen

6. Sorry, vergeten terug te bellen
Soms zie je het zo niet zitten om de telefoon op te nemen, dat je hem laat gaan en besluit later wel terug te bellen. Het probleem is alleen dat je dat terugbellen al helemaal niet ziet zitten als het erop aankomt. Het resultaat is dat je niet opneemt en ook niet terugbelt. Als je vervolgens voor de 3de keer wordt gebeld door die persoon neem je uiteindelijk maar op en zeg je snel dat je helemaal vergeten bent om terug te bellen,… wat natuurlijk volslagen onzin is.

7. Schone kleding nodig
Nog vervelender is dat wanneer je al je moed bij elkaar hebt geraapt om te bellen, je zweetklieren zich ook nog eens tegen je keren. Na 5 minuten lijkt het alsof je zojuist onder de douche hebt staan bellen. So far voor de schone kleren die je vanochtend hebt aangetrokken. Dan maar hopen dat je deo bij je hebt wanneer je niet thuis bent.

8. Resterende belminuten
Ik App en internet me suf over mijn MB’s heen, maar moet je bellen en zijn je belminuten bijna op? Pak gerust de mijne. Ik heb namelijk gemiddeld nog zo’n 290 van de 300 belminuten over aan het einde van de maand. Mijn telefoon mag je eigenlijk geen telefoon noemen. Het is meer een draagbaar internet apparaat met camera.

9. Noooooooooooooo
Het klinkt niet heel aardig, met opzet je telefoon niet oppakken, maar het voelt ook best naar wanneer je diegene bent die hem niet durft op te pakken. Je wilt het wel, maar op een of andere manier lukt het gewoon niet. Het scenario in je hoofd is te groot en je hand is met geen mogelijkheid richting die telefoon te krijgen. Je rent nog liever naakt over straat dan dat je dat ding tegen je oor moet houden en er ook nog tegen moet praten. Just no…

Wat mensen met bel angst herkennen

10. Laat dan maar
Soms staan mensen er echt op dat je ze belt. Zo kon ik een tijdje geleden met iemand meekijken bij iets wat ik wel leuk vond. Ik mailde heen en weer met de betreffende vrouw tot het moment waarop ze me vroeg haar even te bellen om daadwerkelijk af te spreken. Dat was volgens haar wat handiger. Yeah right… Ik nam me voor de dag erop te bellen, maar de dag erop zag ik dat niet zitten en zo bleef ik het bellen uitstellen. Totdat ik dacht: Ja laat ook maar, ik ga wel gewoon niet mee, want ik ga toch nooit bellen.

Heb jij bel angst?