Zoals je misschien wel in onze vlogs hebt kunnen zien, zijn wij niet geweldig met koken. We stellen het uit, koken altijd heel laat op de avond, we koken in super snel tempo en maken het meeste met behulp van kant-en-klare pakjes en mixen. Heel, heel soms doen we iets meer ons best en flansen we iets in elkaar uit een kookboek, maar in de meeste gevallen behoren we gewoonweg tot de mensen die niet goed zijn in koken.
Als je niet goed bent in koken, ben je gewend om bepaalde dingen te kopen, koken, maken en doen. In deze blog delen we onze ervaringen met boodschappen doen, koken, eten en meer. Ons goede voornemen is wel om vaker zeker dingen te bereiden en meer uit een kookboek klaar te maken. We merken dat we dit heel gezellig vinden om samen te doen én dat het vaak ook een stuk lekkerder is dan eten uit een pakje. Anyway, we zijn benieuwd wat jij herkent van ons gedrag als gevolg van het feit dat we niet goed zijn in koken.
1. Het is zo ingewikkeld
Het is niet dat het ons niet leuk lijkt om een lekker gerecht uit een kookboek te bereiden, maar zodra we links op de pagina een kolom met minstens 40 ingrediënten zien, weten we vaak niet hoe snel we het boek weer moeten dichtklappen. Waarom moet het altijd zo ingewikkeld? De bereidingswijze neemt 4 pagina’s in beslag, driekwart van de ingrediënten staan niet in ons keukenkastje en wanneer ze dan ook nog beginnen over mixers, weegschalen en mespuntjes…
2. Je plant nooit vooruit
Hoe vaak we het ons ook voornemen, we plannen nagenoeg nooit onze maaltijden vooruit. We doen bijna dagelijks boodschappen en beslissen pas een half uur voor het avondeten wat we eigenlijk willen eten. Dit betekent dat we vaak ook weinig tijd hebben om te koken, willen we nog een beetje op tijd eten (Hongerrrrr!), waardoor we dus veelal kiezen voor eenvoudige gerechten, pakjes, mixen en kant en klaar maaltijden.
3. Op de vraag: Van welke keuken houd je?
Mensen vragen ons weleens van welke keuken we houden. Laatst zagen we ook een aantal blogs met hele verhalen over favoriete keukens: van Japans tot Indonesisch tot aan Vietnamees…. Het klinkt allemaal geweldig, maar als je het ons vraag komen we toch echt niet veel verder dan Hollands en Italiaans (pizza & pasta?).
4. Je kookt altijd met pakjes
Laatst vroeg ik iemand hoe die een bepaald gerecht had gemaakt. “Oh heel simpel! Je doet gewoon een beetje cajun kruiden, knoflookpoeder, gember, paprikakruiden en dille bij elkaar en dan…” Whooooo wacht! Ik heb al die kruiden helemaal niet in huis! Dat klinkt mega ingewikkeld! Ik weet nauwelijks wasr ik dat allemaal moet kopen. Kortom: Wij zijn gewend om met van die simpele pakjes te koken. Spaghetti, lasagne, couscous en ga zo maar door, overal is wel een kruidenmix pakje voor. Heel handig en lekker snel!
5. Als er iemand komt eten
We vinden het heel gezellig als er iemand komt eten, maar WAT moeten we in hemelsnaam klaarmaken? Met een spaghetti uit een pakje aankomen vinden we ook wat suf en om nou Chinees te bestellen vinden we ook een beetje flauw. Dit betekent dat we iets origineels moeten klaarmaken, iets wat niet uit een pakje komt… Dat betekent het internet afzoeken naar lekkere recepten. Dat betekent echter ook dat we het recept een keer moeten oefenen want om nou op het moment suprême voor het eerst iets te maken is niet heel handig….
6. Je bent in 10 minuten klaar
Wij houden van SNEL koken. Als we een hele dag hebt gewerkt, Sjors nog hebben uitgelaten en e.e.a. opgeruimd, dan willen we gewoon eten. Niet nog uren koken, door kookboeken bladeren, 100 kruiden gebruiken of wachten op het trekken van de bouillon ofzo, we willen het gewoon in de pan mikken, bakken en hop op ons bord kunnen leggen.
7. Je gaat graag uit eten
Hoe heerlijk en lekker is het om gewoon ergens te kunnen gaan zitten en te kiezen wat je wilt eten en te kunnen eten zonder dat je hoeft te koken! Ja, dat vinden wij erg fijn. We vinden het heerlijk om samen gezellig uit eten te gaan en doen dit dus ook regelmatig!
8. Kookboeken in huis
In sommige keuken zie je allerlei kookboeken liggen. Sommige mensen hebben er zelfs een speciale standaard voor. Heel leuk om te zien! Kookboeken zijn bij ons heel ver te zoeken. Als we er al eentje hebben gekregen, zijn we die binnen not-time kwijt. Wat moeten we daar eigenlijk mee? We nemen ons wel voor om er een keertje iets uit te bereiden, maar het komt er gewoon niet van.
9. Dezelfde gerechten
Als je net als ons niet zo goed bent in koken, heb je al snel een vaste collectie gerechten die je eet. Zo eten wij minstens eens per week een salade van de Appie, we eten zeker twee keer per week gebakken aardappels met een vegetarische schijf en groentes en we eten eens per week wok groente met noodles. Heel soms ontdekken we een nieuw gerecht, dit komt er dan weer bij onze vaste collectie aan gerechten voor het avondeten.
10. Kruiden: hoe werkt dat?
Heel leuk al die kruiden in potjes, maar wat moet je ermee? We gebruiken altijd kruiden mixen als we iets willen bereiden. We zouden écht niet weten welke kruiden je door elkaar heen moet gooien om bijvoorbeeld zelf spaghetti, couscous of risotto te maken. Welke kruiden heb je hiervoor nodig? Welke kruiden kan je door elkaar heen gooien en hoeveel heb je eigenlijk nodig van bepaalde kruiden? Echt geen idee!
31 Comments
Dorien
Heel herkenbaar! Ik zag de titel en voelde mij helaas aangesproken, haha! Ik vind het ook altijd lastig om alles gelijk op tafel te krijgen en als ik een keer uitpak met eters heb ik vaak niet genoeg pannen!
Joyce & Scarlet
haha sterkte 😉
Karlijn
Super leuk om te lezen! Ik ben totaal het tegenovergestelde (hou heel erg van koken), dus ik herken het niet, maar leuk om te lezen hoe jullie met koken omgaan
Joyce & Scarlet
Thanx & enjoy the cooking 🙂
Arianne
Kennen jullie de kookboeken van ChicksloveFood? Als je dan toch iets uit een kookboek wil maken is dat echteen aanrader. Ze hebben een kookboek met allemaal receptenwaar je vijf ingredienten voor nodig hebt en nog een tweede boek met recepten waar je zes ingredienten voor nodig hebt.
Joyce & Scarlet
Nee, maar wat een leuk idee, we komen dat kookboek graag een keertje bij je inzien 😉
Annemiek
Ik wilde dat kookboek ook net noemen. Echt wat voor jullie!
sammie
Haha, herkenbaar! Ik kan ook niet koken en vind het ook niet leuk, bakken wel trouwens. Gelukkig kan mijn vriend heel lekker koken dus hij kookt, doe ik de was 🙂
Joyce & Scarlet
haha handige verdeling!
Jiska
Zelf herken ik het niet want ik ben dol op koken, ik vind het zo leuk net zoals eigenlijk mijn hele familie. Alleen mijn moeder bakt er niks van dus die zal dit zeker herkennen haha.
Dina
Zeker herkenbaar! Die mixpakjes smaken ook veel hetzelfde vind ik. Ik heb verschillende kookboeken waar ik recepten uit maak. Het smaakt zoveel beter! Maar hé die curry en die wraps van de laatste tijd zien er heerlijk uit hoor! Wanneer mag ik aan komen schuiven
Al doende leert men toch?
Xx
Simone
Ik kookte tot een paar jaar geleden altijd uit pakjes/zakjes…
Nu maak ik heel veel zelf, tot de pindakaas etc aan toe.
Wat echt een aanrader is als je begint met zonder pakjes koken , chickslovefood.com veel van hun recepten zijn met max 5 of 6 ingredienten.
Ik eet zelf geen vlees en vis en slaag daar altijd erg goed voor recepten!
Shirley
Haha, herkenbaar! Bij mij blijft koken een kansspel: iets ingewikkelds kan lukken, maar ik kan de boter ook laten aanbranden. Mijn gasten krijgen standaard vijf dezelfde gerechten afgewisseld voorgeschoteld. Ik ben altijd bang dat ik over 10 jaar moet horen dat ze dat gerecht met gnochhi echt niet te eten vonden :’)
Jamie
Absolute aanrader voor als je het snel, gemakkelijk en gezond wilt houden: de quiche van de Appie of de Plus! Staat net zoals de Appie salades 1 x per week vast op het menu 🙂
Joyce & Scarlet
ja die is lekker he!
Sabine
Haha ja herkenbaar! Ik ben geen kookwonder, mar doe wel mijn best. Ik kook bijna niets uit pakjes en zakjes, maar ook geen geavanceerde dingen. Veel dezelfde ingrediënten komen vaak terug. Mijn vriend is wat dat betreft veel beter, die kan echt de meest lekkere dingen op tafel toveren. Helaas heeft hij nooit tijd om te koken 😉
Eva
Leuke blog weer!
Kelly
Hoi ik herken het niet in mezelf ik werk als keuken hulp
Ik kook graag ik maak graag desserten iedereen smult er van maar heel leuk blog trouwens het is altijd handig als je kant en klare dingen kunt maken als je niet zo veel tijd hebt groetjes kelly
Danique Krol
Ik herken de dingen niet echt. Maar ik vind het dan ook helemaal niet erg om af en toe te koken.
VeerlePlume
Ik heb jullie gemist! Hoop dat het goed gaat met jullie X
Joyce & Scarlet
Dankjewel <3
Denise
Wat een eerlijkheid, ik hou er van 🙂
Ik ben ook geen chefkok in de keuken, tot ergernis van vriendjelief….hij staat gerust na 8 uur werken nog uitgebreid 2 uur te koken -_- nee, ik ben ook van makkelijk en snel, maar dan zonder zakjes en pakjes, wat ook best snel kan hoor. En qua kruiden….uhmmm ik gooi altijd alles door elkaar, haha..zei toch, ik ben een echte chefkok, hihi
Joyce & Scarlet
haha dank je!
Jenn
Niks ergs aan koken uit pakjes hoor!
Het is wel leuk om soms zelf wat variaties te bedenken; ik vervang zelf vaak wat van de standaard ingrediënten die op het pakje staan; dan neem ik bijvoorbeeld courgette terwijl op het pakje staat dat er paprika in moet.
Ik vind het zelf leuk om een beetje wat dingetjes uit te proberen en zo kom je er vanzelf achter wat lekker bij elkaar smaakt (en wat juist niet, haha)
Laura & Lotte
Zie ik dat nu goed? Het gerecht op foto 1 lijkt verdacht veel op Courgetti.
Wij zijn heus bereid jullie wat handige en lekkere kooktips te geven.
Groet,
oprichtsters van Baba-Ganoush
Joyce
Nee hoor, het is stamppot andijvie met vegetarische gehaktballetjes 🙂
Ellis en Diana
Erg herkenbaar…Wij zeggen weleens tegen elkaar: pfff dat eeuwige avondeten! Niet omdat we het niet lusten of niet graag eten, maar elke keer weer bedenken wat we gaan maken. Want tijdgebrek, geen keukenprinsessen, een hele kleine keuken en toch best wel een hoeveelheid maken voor 5 mensen….Tja, dan gaan we dus ook geen uitgebreide recepten uit kookboeken volgen.
Ik vond laatst 2 handgeschreven boekjes van mijn oma, vol met recepten. Echt dingen van vroeger een beetje. Leuk, dacht ik. Totdat ik de ingrediënten las en ik me eigenlijk afvroeg waar je die dingen krijgt en of je ze nog wel krijgt of, nog erger, ik wist van sommige ingrediënten niet eens wat het was. Hier dus ook makkelijk en snel (wel zo gezond mogelijk), gelukkig zijn we niet de enigen 🙂
Sonja
Je kan een keer van de chicks love food website afplukken, ze hebben heel veel gerechten met 5 of 6 ingrediënten 🙂 ik ben zelf niet super goed in koken als ik druk ben, maar in het weekend vind ik het juist chill om beetje een week planning te maken en alvast groot deel van de boodschappen in huis te halen, maar ook ik heb een vast repertoire van x aantal gerechtjes, vorige maand met mijn verjaardag kreeg ik de skinny six kookboek van chicks love food en het is allemaal best heel makkekijk en de ingrediënten kun je ook allemaal bij de ah scoren 🙂 dus ik ben nu iets entousiaster geworden in dingen uitproberen, vandaar mijn tip.
Martine
Het voedselzandloper kookboek is ook zeker een aanrader! Eenvoudige recepten met niet te veel ingrediënten! Zorg in ieder geval dat je altijd paprikapoeder, kerriepoeder, oregano, knoflookpoeder en peper en zout in huis hebt! Kom je echt een eind mee om gerechten op smaak te brengen!
Sofie
Ik ben groot fan van potten met saus, bv van AH eigen merk, gecombineerd met zak gesneden groente (ik weiger te snijden) en bv wat tofu blokjes, alles in 1 pan, klaar in 5-10 minuten!
Ilse
Www. Ah.nl staan ook recepten op met een korte bezettingstijd en weinig ingrediënten poespas. Stap 1 dit stap 2 dit. Heerlijk om gewoon domweg op te volgen . Ik maak ook zeer zeer zeer af en toe wat by the way. Eet gezond bij vrienden en bij mijn oppasadressen .