Zoals je misschien wel in onze vlogs hebt kunnen zien, zijn wij niet geweldig met koken. We stellen het uit, koken altijd heel laat op de avond, we koken in super snel tempo en maken het meeste met behulp van kant-en-klare pakjes en mixen. Heel, heel soms doen we iets meer ons best en flansen we iets in elkaar uit een kookboek, maar in de meeste gevallen behoren we gewoonweg tot de mensen die niet goed zijn in koken.

Als je niet goed bent in koken, ben je gewend om bepaalde dingen te kopen, koken, maken en doen. In deze blog delen we onze ervaringen met boodschappen doen, koken, eten en meer. Ons goede voornemen is wel om vaker zeker dingen te bereiden en meer uit een kookboek klaar te maken. We merken dat we dit heel gezellig vinden om samen te doen én dat het vaak ook een stuk lekkerder is dan eten uit een pakje. Anyway, we zijn benieuwd wat jij herkent van ons gedrag als gevolg van het feit dat we niet goed zijn in koken.

Mensen die niet goed zijn in koken

1. Het is zo ingewikkeld
Het is niet dat het ons niet leuk lijkt om een lekker gerecht uit een kookboek te bereiden, maar zodra we links op de pagina een kolom met minstens 40 ingrediënten zien, weten we vaak niet hoe snel we het boek weer moeten dichtklappen. Waarom moet het altijd zo ingewikkeld? De bereidingswijze neemt 4 pagina’s in beslag, driekwart van de ingrediënten staan niet in ons keukenkastje en wanneer ze dan ook nog beginnen over mixers, weegschalen en mespuntjes…

2. Je plant nooit vooruit
Hoe vaak we het ons ook voornemen, we plannen nagenoeg nooit onze maaltijden vooruit. We doen bijna dagelijks boodschappen en beslissen pas een half uur voor het avondeten wat we eigenlijk willen eten. Dit betekent dat we vaak ook weinig tijd hebben om te koken, willen we nog een beetje op tijd eten (Hongerrrrr!), waardoor we dus veelal kiezen voor eenvoudige gerechten, pakjes, mixen en kant en klaar maaltijden.

3. Op de vraag: Van welke keuken houd je?
Mensen vragen ons weleens van welke keuken we houden. Laatst zagen we ook een aantal blogs met hele verhalen over favoriete keukens: van Japans tot Indonesisch tot aan Vietnamees…. Het klinkt allemaal geweldig, maar als je het ons vraag komen we toch echt niet veel verder dan Hollands en Italiaans (pizza & pasta?).

Mensen die niet goed zijn in koken

4. Je kookt altijd met pakjes
Laatst vroeg ik iemand hoe die een bepaald gerecht had gemaakt. “Oh heel simpel! Je doet gewoon een beetje cajun kruiden, knoflookpoeder, gember, paprikakruiden en dille bij elkaar en dan…” Whooooo wacht! Ik heb al die kruiden helemaal niet in huis! Dat klinkt mega ingewikkeld! Ik weet nauwelijks wasr ik dat allemaal moet kopen. Kortom: Wij zijn gewend om met van die simpele pakjes te koken. Spaghetti, lasagne, couscous en ga zo maar door, overal is wel een kruidenmix pakje voor. Heel handig en lekker snel!

5. Als er iemand komt eten
We vinden het heel gezellig als er iemand komt eten, maar WAT moeten we in hemelsnaam klaarmaken? Met een spaghetti uit een pakje aankomen vinden we ook wat suf en om nou Chinees te bestellen vinden we ook een beetje flauw. Dit betekent dat we iets origineels moeten klaarmaken, iets wat niet uit een pakje komt… Dat betekent het internet afzoeken naar lekkere recepten. Dat betekent echter ook dat we het recept een keer moeten oefenen want om nou op het moment suprême voor het eerst iets te maken is niet heel handig….

Mensen die niet goed zijn in koken

6. Je bent in 10 minuten klaar
Wij houden van SNEL koken. Als we een hele dag hebt gewerkt, Sjors nog hebben uitgelaten en e.e.a. opgeruimd, dan willen we gewoon eten. Niet nog uren koken, door kookboeken bladeren, 100 kruiden gebruiken of wachten op het trekken van de bouillon ofzo, we willen het gewoon in de pan mikken, bakken en hop op ons bord kunnen leggen.

7. Je gaat graag uit eten
Hoe heerlijk en lekker is het om gewoon ergens te kunnen gaan zitten en te kiezen wat je wilt eten en te kunnen eten zonder dat je hoeft te koken! Ja, dat vinden wij erg fijn. We vinden het heerlijk om samen gezellig uit eten te gaan en doen dit dus ook regelmatig!

Mensen die niet goed zijn in koken

8. Kookboeken in huis
In sommige keuken zie je allerlei kookboeken liggen. Sommige mensen hebben er zelfs een speciale standaard voor. Heel leuk om te zien! Kookboeken zijn bij ons heel ver te zoeken. Als we er al eentje hebben gekregen, zijn we die binnen not-time kwijt. Wat moeten we daar eigenlijk mee? We nemen ons wel voor om er een keertje iets uit te bereiden, maar het komt er gewoon niet van.

9. Dezelfde gerechten
Als je net als ons niet zo goed bent in koken, heb je al snel een vaste collectie gerechten die je eet. Zo eten wij minstens eens per week een salade van de Appie, we eten zeker twee keer per week gebakken aardappels met een vegetarische schijf en groentes en we eten eens per week wok groente met noodles. Heel soms ontdekken we een nieuw gerecht, dit komt er dan weer bij onze vaste collectie aan gerechten voor het avondeten.

Mensen die niet goed zijn in koken

10. Kruiden: hoe werkt dat?
Heel leuk al die kruiden in potjes, maar wat moet je ermee? We gebruiken altijd kruiden mixen als we iets willen bereiden. We zouden écht niet weten welke kruiden je door elkaar heen moet gooien om bijvoorbeeld zelf spaghetti, couscous of risotto te maken. Welke kruiden heb je hiervoor nodig? Welke kruiden kan je door elkaar heen gooien en hoeveel heb je eigenlijk nodig van bepaalde kruiden? Echt geen idee!