Over een paar weken is het weer zover. De dag waar ik me vroeger zo op verheugde. De dag waardoor ik die week ervoor nauwelijks kon slapen omdat ik zo benieuwd was naar wat we allemaal zouden gaan doen, hoe het beneden versierd zou zijn en alle cadeautjes waar ik al minstens drie weken lang naar aan het gissen was. Hoe vaak mijn moeder en zus de zin: ‘Wie is er bijna jarig dan?!”, wel niet aan hebben moeten horen. Je verjaardag. De dag waarop je vroeger 364 dagen aan het wachten was. 

Die dag stond vroeger voor plezier en voor eindelijk weer iets ouder, volwassener en zelfstandiger worden. Iets wat in je jongere jaren maar niet snel genoeg kon gaan, maar soms zonder te beseffen veel te snel is gegaan. Vroeger vond ik mensen van mijn leeftijd “oud”, maar inmiddels ben ik zelf die “oude” persoon. Geen meisje meer, maar iemand waar ze mevrouw tegen zeggen. Een vrouw met een eigen leven, partner, baan, toekomst?

De dag waar ik me vroeger zo op verheugde

Het benauwd me, beangstigd me. Voortaan alles zelf moeten doen. Verantwoordelijkheid dragen, initiatief tonen, angsten aangaan, sterk zijn. Waar zijn die benen waar ik me achter kan verschuilen? Het eten dat klaarstaat na het buiten spelen, het dekentje op de bank wanneer je je niet lekker voelt, broodjes zonder korstjes, het vertrouwde gevoel van boven in bed liggen, wetende dat er beneden een volwassen iemand zit die je veilig houdt. Ik moet die persoon nu zijn en ik weet niet of ik dat kan.

Ik wil de tijd stilzetten. Ik wil niet ouder worden. Ik wil niet dat diegene waarvan ik als enige nog altijd een beetje “het kleine meisje” zal blijven, doodgaat. Dat zou de ondergang van mijn jeugdigheid zijn. Alleen in mijn volwassenheid en niets om op terug te vallen in deze grote enge wereld. Dat maakt me ontzettend bang.

In tegenstelling tot Scarlet, die juist erg bang is om dood te gaan, vind ik de gedachte om hier oud te worden op de wereld vele malen enger. Het laat me beseffen dat ik waarschijnlijk nog heel veel jaren als volwassen mens, en ooit zelfs niet meer kind van, op deze aardbol moet leven. Wat in mijn geval voelt als overleven.

Niet meer kind zijn, houdt verantwoording dragen in. Verantwoording voor mijn eigen acties. Iets wat ik als kind maar weinig heb hoeven doen. Het houdt in dat ik voor mezelf moet leven en voor mezelf een toekomst moet opbouwen, fouten ga maken en me vervolgens achter niets of niemand meer kan verschuilen. Niet meer verschuilen achter mijn verleden of achter mijn moeder die het wel weer voor me oplost. Geen excuses meer. Geen ‘maar’. Dat is eng, want fouten maken voelt voor mij als falen als persoon.

De dag waar ik me vroeger zo op verheugde

Verstandelijk kan ik me natuurlijk heel goed bedenken dat fouten maken menselijk is en je er van leert. Dat je je pas waardevol en sterk gaat voelen wanneer je je angsten aangaat en initiatief toont. Verantwoordelijkheid draagt. En toch, toch kan ik me er maar nog weinig bij voorstellen. Hoe kan ik nou ooit moeder worden van een kind, terwijl ik zelf nog ergens dat kleine kind wil zijn.

Mijn fundering als volwassene is gebouwd door de bedenker van Ikea meubelen. Het zit in elkaar en ziet er op het oog prima uit, maar je moet er niet te veel mee willen doen. Maar misschien ben ik sterker dan ik denk en kan ik meer dan ik me besef. Misschien. Er zijn zoveel angsten die ik moet overwinnen om me volwassen te kunnen voelen, volwassen te willen voelen. Angsten waarvan ik niet weet of ik ze kan overwinnen en het lef heb om te overwinnen. Over een paar weken is het weer zo ver. Dan word ik weer een jaartje ouder, ….en wie weet, ook een jaartje, misschien een half jaartje, volwassener.

Joyce ♥