Zonder dat ik het wist was ik vroeger fan van een paar lesbische zangeressen. Gewoon omdat het stoere en sterke vrouwen leken en de muziek me aansprak. Ik luisterde veel naar muziek van Melissa Etheridge en K’s Choice. Pas later kwam ik erachter dat ik me wellicht ook tot hen aangesproken voelde omdat ik er een soort herkenning in vond. Nog veel later kwam ik erachter dat er nog veel meer lesbische zangeressen bestonden. Zo was Joyce, toe ik haar leerde kennen, enorm fan van Ani Difranco. Deze week ben ik op zoek gegaan naar een top 10 van bekende lesbische zangeressen. Bij die top 10 zitten twee biseksuele zangeressen, simpelweg omdat ze wel enorm populair zijn binnen de ‘lesbische gemeenschap’. 

Via Wikipedia kwam ik er verder achter dat Alix Dobkin in 1973 het eerste lesbische album ooit uitbracht met de naam Lavender Jane Love Women. Ik ben benieuwd of je alle lesbische zangeressen kent én of ik er nog een paar vergeten ben. Laat het gerust even weten!

♥ Melissa Etheridge

Melissa Etheridge is een Amerikaanse rockzangeres geboren in 1961. Je kent haar misschien wel van de nummers Like The Way I Do en Bring me some water. Melissa heeft zich actief ingezet voor homorechten. Tijdens de inauguratie van president Clinton maakte ze publiekelijk bekend dat ze lesbisch is. Ze kreeg bovendien een Oscar voor haar nummer I Need to Wake Up. Ikzelf ben erg dol op de muziek van Melissa. De nummers I Want to Come Over en Bring me Some Water zijn mijn favorieten.

♥ Sarah Bettens

Ik was vroeger groot fan van de band K’s Choice en had al hun cd’s. Sarah Bettens was de zangeres van K’s Choice, een stoere chick met kort blond haar. Sarah is een Belgische zangeres, geboren in 1972. Eén van de bekendste nummers van K’s Choice is denk ik wel Not an Addict. Zo’n heerlijk nummer is dat met dat gehijg aan het begin. Sarah maakte ook een soloalbum met daarop o.a. de nummers Not Insane en Stay. Sarah woont samen met haar vriendin en vier kinderen. In 2012 werkte ze bij de brandweer.

♥ Tegan & Sarah

Tegan and Sara kende ik eigenlijk helemaal niet. Dit is een Canadese indierockpopband bestaande uit de eeneiige tweeling Tegan Rain Quin en Sara Kiersten Quin. Ze hebben inmiddels zeven albums uitgebracht. Een bekend nummer van hen is Back in Your Head. Hun seksualiteit wordt nauwelijks besproken in liedjes van hen en toch is deze vaak onderwerp van gesprek. Beide dames zijn lesbisch.

♥ Indigo Girls

De Indigo Girls bestaat uit de twee Amerikaans zangeressen Amy Ray en Emily Saliers. In 1990 wonnen zijn een Grammy Award met hun album Indigo Girls. De dames zetten zich actief in voor homorechten en zijn beiden te horen in het nummer Dear Mr. President, dat strijdt voor homorechten, van Pink!

♥ Tracy Chapman

Tracy Chapman is een Amerikaanse zangeres die o.a. bekend werd door haar nummers Fast Car, Talkin’ Bout A Revolution en Give Me One Reason. In 1988 kwam haar eerste album uit, dat geen titel droeg. Haar eerste single was Fast Cars. Dit nummer gaat over een kassameisje met weinig vooruitzicht. Tijdens een feest van Nelson Mandela zong ze de akoestische versie van Talkin’ Bout A Revolution waardoor haar album 14 weken lang op nummer 1 heeft gestaan. Ze won hier tevens 4 grammy awards mee. Een cover van het nummer Fast Car staat op dit moment in de top 40.

♥ Janis Joplin

Janis Joplin is een blueszangeres werd geboren in 1943 en komt uit Los Angeles. Haar grote doorbraak was met haar band bij het optreden bij het Monterey Pop Festival in 1967. Haar album Cheap Thrills is het meest bekend. Daarnaast schreef ze het nummer Chelsea Hotel No 2 vande bekende zanger Leonard Cohen.

♥ Elle Bandita

Elle Bandita, ook bekend als Ryanne van Dorst is een Nederlandse gitarist en rockzangeres. Ze speelde in de band Bad Candy, waarna ze een solo carrrière begon. Ze trad op bij de bekend poppodia zoals De Melkweg en Lowlands. In 2009 en erna was ze een paar keer te zien bij De Wereld Draait Door. Ella deed verder mee aan diverse televisieprogramma’s waaronder Op zoek naar God, Jouw Vrouw, Mijn Vrouw en Expeditie Robinson. Met name in dit laatste televisieprogramma vond ik haar echt geweldig!

♥ Shary Ann

Shary-An Nivillac ken je misschien nog wel van The voice of Holland. Shary-An is een Nederlandse zangeres uit Monster. Ze schopte het bij The Voice of Holland tot de halve finale. Hierna kwam gaf ze al snel enkele eigen singles uit.

♥ Ani DiFranco (biseksueel)

Ani DiFranco (Angela Marie Difranco) is een Amerikaanse singer-songwriter die openlijk uitkomt voor haar biseksualiteit. Voor velen is ze hierdoor een feministisch icoon. Ani haar nummers hebben vaak een zware lading. Ze zingt over racisme, seksisme, homofobie, armoede en oorlog. Ikzelf vind het nummer You Had Time erg mooi. Dit nummer wordt ook gebruikt in de film Lost and Delirious. Het nummer 32 flavours wordt daarnaast gebruikt in de lesbische film Better than Chocolate. Na 911 schreef en bracht ze het nummer XXXX uit.

♥ SIA (biseksueel)

Sia Kate Isobelle Furler (Adelaide, 18 december 1975) is een Australische zangeres. Ze werd echt bekend met het in 2014 uitgekomen album “1.000 forms of fears”. Dit album kwam op 1 binnen in de Billboard hot 100 en stond een flinke tijd in de top 10 van de UK top 40. Ik vind haar muziek erg gaaf en de bijbehorende clips ware kunst.

Welke lesbische zangeressen ken jij?