Ik behoor tot de groep mensen die weinig snappen van spiritualiteit. Ik ben gewoon niet zo spiritueel. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het best heel interessant en ik heb absoluut respect voor mensen die zich hiermee bezighouden, maar zelf ben ik vooral heel rationeel ingesteld. Ik denk graag na en zie de zaken vanuit een nuchter perspectief. Ik wil bewijs en ik wil praktisch en het liefst met een aanwijsbaar doel bezig zijn. Toen ik nog op de kunstacademie in Arnhem zat, liep ik ook stuk op deze zaken. Ik moest dan bijvoorbeeld op de grond gaan liggen en mijn stem gaan onderzoeken door gewoon geluid te maken,….terwijl de rest van de klas toekeek. In mijn hoofd hoorde ik dan mijzelf dan gillen: DAFUQ R U DOIN?!

In deze blog deel ik 10 zaken waar ik tegenaan loop of die ik niet snap omdat ik gewoon niet zo spiritueel ingesteld ben. Wellicht verandert dit ooit nog en zweef ik over 10 jaren boven een yoga mat in India, maar voor nu moet ik het toch nog voor een groot deel van mijn nuchtere en rationele kant hebben.

spiritualiteit

1. Mijn mind is altijd full

Mindfulness, hoe graag ik dit ook zou willen kunnen, het is onmogelijk. Ik ben veel beter in het uitoefenen van mindFULLness in plaats van mindFULness, simpelweg omdat er altijd wel iets in mijn hoofd spookt. Ik kan gewoonweg niet aan niks denken. Ik kan niet met niks in mijn hoofd bezig zijn en mijn hoofd loopt 9 van de 10 keer vol met allerlei kleine en grote piekerpunten. Ik heb echt respect voor mensen die wél uit de voeten kunnen met mindfulness, want een rustig hoofd lijkt me heerlijk! Heel lang geleden heb ik ooit een keer een soort van mindfulness sessie gedaan. Dat ging niet goed… Ik kreeg een rozijn aangereikt alsof het een heel bijzonder en kostbaar iets was. Ik werd uitgenodigd om ernaar te kijken en hem in mijn mond te stoppen en te voelen en als ik klaar was met voelen in mijn mond, mocht ik hem proeven. Ik werd er helemaal kriegel van!

2. De kleding en afbeeldingen zijn leuk, maar…

Kijk, als ik op Instagram van die mooie afbeeldingen voorbij zie komen van prachtige, evenwichtige vrouwen met lang haar, een super sexy legging en topje aan in yoga houding op een mooie berg met een nog mooier uitzicht, dan wil ik per direct ook aan yoga gaan doen. Ik sta alleen dan niet op zo’n berg, heb geen mooi uitzicht, heb niet zo’n perfecte outfit, die ik dan plotseling toch veel te duur vindt, heb geen lang haar en kan niet langer dan 3 seconden in die evenwichtige houding staan. En om daar nou maanden voor te gaan oefenen, ja laat maar.

spiritualiteit

3. Ik MOET die pose kunnen, NU!

Kijk, als ik mensen yoga zie doen vind ik het allemaal heel leuk hoor, nou ja, vooral de houdingen vind ik leuk. Al het gepraat en de ademhalingen en rustpunten zeggen me niet zoveel, maar die ingewikkelde houding, die wil ik maar al te graag kunnen! Ik moet dan altijd even kijken of het mij ook lukt om bijvoorbeeld op mijn kop te gaan staan of 1 been in de lucht te houden zonder mijn benen met mijn handen vast te houden. Ik moet en zal het ook kunnen. Het idee waarom dit gedaan wordt bij yoga, daar snap ik dan weer helemaal niets van.

4. Hocus Pocus PILATES pas!

Horoscopen, aura’s, mantra’s, chakra’s, pilates…. het is allemaal abacadabra voor mij. Ik weet niet wat het is, wat je er mee kan en hoe het werkt. Natuurlijk heb ik weleens online in boeken gelezen over deze verschillende disciplines, maar het is allemaal zo ingewikkeld, ik snap er niets van.

spiritualiteit

5. Geen tijd voor

Ik heb het idee dat veel spiritueel ingestelde mensen, behalve die dame op RTL 4 van AstroTV dan die een waarzegster promoot, gemiddeld trager praten dan andere mensen. Het. gaat. allemaal. zo. sloooooom. Alsof de betreffende persoon tijdens het praten in slaap gaat vallen. Tjop tjop, kunnen we even lekker praktisch in ACTIE komen?! Ik heb gewoon altijd haast en geen tijd voor De. Tijd. Nemen. Om. Rustig. Na. Te. Denken. wat ik voel en ervaar. Ik moest ooit drie keer per dan 15 minuten proberen te mediteren. Nee, zelfs dat lukt me niet. Ik kan daar gewoon de tijd niet voor nemen.

6. VOEL je lichaam

Ik kan het gewoon niet serieus nemen als mensen zo gaan praten. Ik heb weleens meegedaan aan een yoga-achtige les en moest dan op een matje op de grond gaan liggen voor een zogenaamde bodyscan. Er liep toen een vrouw in de rondte, wat ik al knap ongemakkelijk vond, terwijl wij met onze ogen dicht lagen. Ze praten op een wat zweverige en trage manier over dat we onze tenen, hielen, voeten, kuiten, enkels en benen moesten voelen en langzaam met onze aandacht naar onze benen moesten gaan. Hoe hard ik ook mijn best doe op zo’n moment, het lukt me gewoon niet om serieus te blijven.

spiritualiteit

7. Is Yoga een sport?

Voordat ik van vrienden en kennissen om mij heen meer leerde over yoga, wist ik niet dat het een sport was. Ik zag het meer als een soort van ontspanning iets, net zoiets als naar de sauna gaan. Hoe kan op je rug liggen en je benen, tenen en voeten voelen, nou een sport zijn? Daarvoor moet je toch hard rennen, je inspannen, zweten en ga zo maar door?

8. Ik geloof er niets van

Praten met overledenen, door handoplegging mensen genezen of door naar de sterren te kijken je toekomst voorstellen, ik geloof er vrij weinig van. Ik kan ook gewoon niet naar een programma van Derek Ogilvie kijken. Het voelt gewoon alsof die mensen stuk voor stuk worden voorgelogen. Ik vind het los hiervan fijn dat het heel veel mensen helpt en steunt hoor, daar is zeker niets mis mee, maar ik kan niet geloven dat iemand echt met de doden kan communiceren.

spiritueel

9. Waarom stinkt het altijd zo?

Kijk, ik vind het best leuk om eens rond te hangen in een  wat spirituele winkel, gewoon om wat nieuwe kennis en ideeën op te doen en te ontdekken wat hier nou eigenlijk allemaal verkocht wordt, maar waarom stinkt het altijd zo in die winkels? De helft van de tijd word ik bedwelmd door wierookstokken of andere rook. Is dat nodig?

10. Even aanraken, NO, Just no.

Veel mensen die ik ben tegengekomen en wat zweverigs over zich hebben of een wat zweverig beroep uitoefenen, hadden de neiging tot snel aanraken. Ik had dan binnen no-time een hand op mijn schouden, rug op been, wat heel ongemakkelijk voelde. Hoooo! Ik ken je nauwelijks, wat doet jouw hand op deze plek?! Ik vind het altijd een manier om té snel contact met iemand te maken, dat bevalt me meestal niet zo. Meer hierover kan je trouwens lezen in de blog over mensen die niet van aanraking houden.

Sportkleding van Röhnisch & Trui LoveDrunky

Ben jij spiritueel?