Vroeger wist ik eigenlijk alleen maar dat er drie vormen van geaardheid en seksualiteit bestonden: heteroseksueel, biseksueel en homoseksueel. Inmiddels weet ik dat dit slechts een kleine selectie is. Er bestaan vele andere vormen van geaardheid en seksualiteit.  In deze blog leek het me daarom weleens leuk om die andere minder bekende vormen met je te bespreken. Wellicht zijn er onderdelen die je herkent of maak je kennis met vormen van geaardheid en seksualiteit waar je het bestaan nog helemaal niet van kende.

Eigenlijk is het natuurlijk zonde dat dit allemaal een naam moet hebben. Waarom kunnen we niet allemaal mensen zijn die gewoon verschillende voorkeuren hebben? Waarom moeten we onszelf en anderen per se indelen in een bepaald hokje? Simpelweg om het allemaal wat overzichtelijker te maken. Dat is begrijpelijk, maar het zorgt helaas ook vaak verdeeldheid en onbegrip en dat is zonde. In deze blog bespreek in de volgende vormen van geaardheid en seksualiteit: aseksualiteit,  panseksualiteit, aromantisch, poliseksueel en demiseksueel.

geaardhieid gender seksualiteitAseksualiteit

Bij aseksualiteit is er sprake van een gebrek aan seksuele aantrekking. Aseksualiteit is vergelijkbaar met geaardheid omdat het grotendeels aangeboren is. Het is geen keuze of het gevolg van een trauma. Vrouwen zijn tenslotte vaker aseksueel dan mannen en aseksuelen zijn vaker linkshandig dan rechtshandig. Het wordt ook wel gezien als de vierde geaardheid en/of de afwezigheid van seksuele geaardheid. Slechts 1 procent van de bevolking zou aseksueel zijn.

Er zijn vele vormen van aseksualiteit. Hieronder zal ik deze vormen beschrijven:

♥ Type A
Hiervan is sprake wanneer je wel seksuele gevoelens hebt, maar je niet seksueel aangetrokken voelt tot andere personen. Er kan dus wel sprake zijn van zelfbevrediging en de seksuele gevoelens die hierbij komen kijken, maar er zal niet snel sprake zijn van seksueel contact met anderen.

♥ Type B
Hiervan is sprake als er wel aantrekkingskracht is richting andere mensen, maar er geen seksuele gevoelens worden ervaren. Er is dus wel een ‘houden van’ aanwezig, maar geen behoefte aan seksueel contact.

♥ Type C
Hiervan is sprake als er seksuele aantrekkingskracht is én seksuele gevoelens worden ervaren, maar er daarentegen toch geen behoefte is aan seksueel contact met de ander.

♥ Type D
Hiervan is sprake als er geen seksuele gevoelens worden ervaren en er ook geen sprake is van seksuele aantrekkingskracht. Iemand kan wel goede vriendschappen hebben, maar heeft weinig behoefte aan liefde.

Wil je meer lezen over dit onderwerp, lees dan ook deze eerdere gastblog over aseksualiteit eens: Ben ik aseksueel?

geaardhieid gender seksualiteitPanseksualiteit

Panseksualiteit wordt ookwel omniseksualiteit genoemd. Bij panseksualiteit is er sprake van seksuele, romantische of emotionele aantrekking tot alle geslachten en genderidentiteiten (psychologisch geslacht, of je je een man of vrouw voelt). Is dit dan niet hetzelfde als biseksualiteit? Nee, want bij biseksualiteit wordt de scheiding man/vrouw nog gemaakt, terwijl dit bij panseksualiteit volledig genegeerd wordt. Ze zijn aangetrokken tot interseksuelen.

Interseksualiteit

Interseksualiteit betekent dat iemand man én vrouw is. Dit is iets wat innerlijk en uiterlijk aangeboren is. Uiteindelijk kiest de persoon er zelf vaak voor om als man of vrouw door het leven te gaan. Bekendere termen voor interseksualiteit zijn tweeslachtigheid of hermaphrodiet.

Bij de geboorte wordt er vaak als er sprake is van interseksualiteit behandeld met hormonen zodat het kind na meerdere operaties als jongen of meisje door het leven kan gaan. Er is nogal wat discussie over of dit wel correct is en/of interseksualiteit niet juist geaccepteerd zou moeten worden in de huidige maatschappij.

geaardhieid gender seksualiteitPoliseksualiteit

Bij poliseksualiteit is er sprake van seksuele, romantische of emotionele aantrekking of het verlangen naar personen van meerdere (dus niet álle, zoals bij panseksualiteit) genderidentiteiten en biologische geslachten.

Demiseksualiteit

Bij demiseksualiteit is er enkel sprake van seksuele gevoelens als er een sterke emotionele band aanwezig is met de andere persoon. Er is in eerste instantie dus weinig seksuele aantrekkingskracht. Pas als er een hechte band ontstaat kan deze zich ontwikkelen. Het innerlijk speelt hierbij dus een grotere rol dan het uiterlijk. Demiseksueel wordt ook wel ‘Gray-A’ of ‘Grijs-aseksueel’ genoemd. Dit zit ergens tussen seksueel en a-seksueel.

Gender Fluïde

Na op onderzoek uit te zijn gegaan naar deze term, kwam ik erachter dat er eigenlijk geen Nederlands woord is voor Gender Fluïde. Letterlijk vertaald betekent het vloeibaar geslacht. Eigenlijk betekent het simpelweg dat je je met meer dan 1 geslacht identificeert. Je voelt jezelf dus niet écht een jongen, maar ook niet écht een meisje. Hoe je je voelt, wisselt per dag. Een goed voorbeeld van iemand die gender fluïde is, is Ruby Rose. Je kent haar misschien als DJ, uit films of uit de serie Orange is the new black. Een prachtig mens, die er niet 100% als man en niet 100% als vrouw uitziet. Ruby voelt zich geen man en geen vrouw. Een tijd geleden kwam er een bijzonder video van haar online: Break Free.

Aromantisch

Eigenlijk is dit heel letterlijk: er is sprake van aromantiek als iemand geen romantische gevoelens richting anderen kan ervaren. De meeste mensen hebben een emotionele behoefte aan een romantische relatie, maar bij aromantische mensen is hier geen sprake van. Iemand houdt het liever bij een goede vriendschap. Als je aseksueel bent, ben je niet per definitie ook aromantisch. Er is wel degelijk een verschil tussen seksualiteit en romantiek. Je kunt bovendien ook aromantisch zijn als je bijvoorbeeld heteroseksueel of homoseksueel bent.

geaardhieid gender seksualiteitPanromantisch

Hiervan is sprake als je je romantisch aangetrokken voelt tot alle genderidentiteiten en geslachten, maar geen seksuele aantrekking voelt.

Demiromantisch

Bij demisramontiek is er enkel sprake van romantische gevoelens als er een sterke emotionele band aanwezig is met de andere persoon. Er is in eerste instantie dus weinig romantische aantrekkingskracht. Pas als er een hechte band ontstaat kan deze zich ontwikkelen. Het innerlijk speelt hierbij dus een grotere rol dan het uiterlijk.

Poliromantisch

Bij poliromantiek is er sprake van romantische aantrekking naar personen van meerdere (dus niet álle, zoals bij panromantisch) genderidentiteiten en biologische geslachten.

♥ ♥ Ik heb nu een groot aantal vormen van seksualiteit en geaardheid besproken. Ik ben benieuwd met welke jij allemaal al bekend was én met welke vorm jij je kunt identificeren. Dat kan natuurlijk ook één van de bekendere vormen heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel of transseksueel zijn. Laat gerust je reactie achter.

Liefs, Scarlet ♥

Fotografie: Martinak15