Sinds de middelbare school zie ik vriendinnen van me zoenen met jongens. Mijn beste vriendin kreeg in het derde jaar van de havo haar eerste echte vriendje. Ze was vreselijk verliefd op hem. Ze kon nauwelijks meer een hap door haar keel krijgen en praatte tijdens de pauzes aan een stuk door over hem. In het diepste vertrouwen vertelde ze me na een aantal maanden dat ze seks met hem had gehad. De eerste keer was pijnlijk, maar de tweede keer was geweldig. Ik was heel blij voor haar, maar kon me er eigenlijk niets bij voorstellen. Ik was toen 17 jaar oud, had nog nooit een vriendje gehad, was nog nooit verliefd geweest op een jongen, had nog nooit met iemand gezoend, laat staan seks gehad. Ben ik aseksueel?

De vraag over aseksueel zijn stelde ik mezelf in die tijd nog niet. Ik maakte me er eigenlijk niet zo druk om. Mijn tijd zou misschien nog wel komen. Ik was gewoon wat later met dingen, toch? Jammer vond ik het wel dat ik de gevoelens van verliefdheid niet kende. Het leek me fijn om helemaal gek op iemand te zijn, om voor 200% voor iemand te willen gaan, om vlinders in je buik te voelen, om dagenlang aan niets anders te denken dan hem of haar. Was het niet raar dat ik, toen inmiddels 19 jaar oud, nog nooit verliefd was geweest? Interesse in seks had ik ook helemaal niet. In films zag het er wel fijn en romantisch uit, maar een fysieke drang hiernaar had ik nog nooit gevoeld.

Rond mijn 21ste zoende ik voor het eerst met een jongen. Ik voelde er vrij weinig bij. Ik vond het een stuk prettiger om met hem te knuffelen. Ik sloot hiermee een soort geheime compromis met mezelf. Hij knuffelde mij en ik gaf hem daar zoenen voor terug. Hij was niet op de hoogte van het feit dat ik het zoenen niet prettig vond, al zal hij wel gemerkt moeten hebben dat ik dit nagenoeg nooit uit mijzelf deed. Toen het moment kwam dat hij meer wilde, deinsde ik terug. Daar had ik helemaal geen zin in. Ik moest er niet aan denken om seks met hem te hebben! Tegelijkertijd vond ik hem erg leuk en lief en wilde ik hem niet kwijt. Met de nodige smoesjes heb ik hem uiteindelijk verteld dat we beter vrienden konden zijn in plaats van geliefden. Dat vond ik ergens ook wel jammer, want ik had hem graag als vriend gehad. Nou ja, zonder de seks dan.

ben ik aseksueel?Langzamerhand ging ik me steeds meer afvragen wat er mis was met mij? Viel ik misschien op vrouwen en had ik daarom geen interesse in seks met mannen? Ik ging op onderzoek uit. Bezocht lesbische bars en feesten. Een aantal maanden heb ik gedatet met vrouwen. Het voelde gezellig en fijn, maar een echte seksuele aantrekkingskracht was er niet. Ik voelde hetzelfde als wanneer ik met mannen datete: Niets.

De term aseksueel bleef in mijn hoofd hangen. Ik had die ooit ergens gehoord en was altijd blijven twijfelen of dit op mij van toepassing was. Aseksualiteit. Wat is dat eigenlijk? Aseksualiteit is een gebrek aan seksuele aantrekking of interesse in seksuele handelingen. Aseksualiteit is waarschijnlijk grotendeels aangeboren en daarmee vergelijkbaar met je geaardheid. Een andere naam voor deze vorm van geaardheid is non-libidoisme. Door sommigen wordt het ook wel gezien als het gebrek aan een seksuele geaardheid. Slechts 1 procent van de bevolking is aseksueel. Dit laatste maakt dat ik verder ook niemand ken die net zo weinig geïnteresseerd is in seks als ik. Misschien zijn die er wel, maar het is tegelijkertijd ook niet echt iets wat je van de daken schreeuwt.

Ik ben inmiddels 25 jaar oud en me bewust van mijn aseksualiteit. Het is geen onderwerp waar ik makkelijk over praat, al zou ik er wel graag met lotgenoten over kunnen praten. Ik ken niemand zoals ik. Ondanks dat ik weet dat er een klein percentage van de bevolking hetzelfde als ik heeft, schaam ik me er ontzettend voor. Seks is iets dat een grote en belangrijke rol speelt in onze maatschappij. Het is niet normaal om hier geen interesse in te hebben en al helemaal niet normaal om liever geen seks te hebben. In de toekomst wil ik graag een lieve partner, maar ik heb geen idee hoe. Er zullen maar weinig leuke mannen zijn die een leven met een vrouw, die weinig tot geen seks wil, zien zitten.

ben ik aseksueel?Het is soms pijnlijk om te ervaren dat er voor homoseksualiteit zoveel aandacht, en bij veel mensen acceptatie is, terwijl er voor deze ‘zogenaamde’ vierde geaardheid, aseksualiteit, maar weinig aandacht en acceptatie is. Mensen vinden het maar raar, lachen me uit of doen weinig moeite het te begrijpen. Ikzelf begrijp ook niet waarom ik zo geboren ben. Ik had ook liever net als ieder ander geweest en kunnen genieten van seks. Toch moet ik leren accepteren dat ik meer geniet van een lekkere burger met Franse friet, dan van seks. Ik hoop ooit een partner te vinden, man óf vrouw, die me goed genoeg vindt zoals ik ben. Ik probeer nu in ieder geval zoveel mogelijk te genieten van mijn vrijgezelle leven. Mijn leven is niet perfect, maar ik doe mijn best het zo leuk mogelijk te maken.

Liefs, Noortje

Fotografie: Marta Nørgaard


Zou jij ook een gastblog voor ikVrouwvanJou willen schrijven? Dit mag gaan over alles rondom lesbisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan jouw coming out, jouw geloof of kinderwens. Mail ons gerust even op ikvrouwvanjou@gmail.comVerder praten over dit onderwerp of gewoon zin om een potje te kletsen? Meld je dan aan op ons forum.