Hoi allemaal. Ik ben Leonie, een negentienjarige studente die niet gemaakt is om stil te zitten. Op het moment dat ik deze blog schrijf, lig ik uitgeput in mijn bed. Ik heb nog net de energie gevonden om met een glas ranja in mijn linker- en mijn laptop in mijn rechterhand de weg van mijn bureau naar mijn bed af te leggen. Het klinkt allemaal dramatischer dan het is, want de reden dat ik zo moe ben is dat ik net een paar dagen heb geknald als begeleidster op Outway Hojokamp.

Ik was veertien jaar toen ik aan mijn ouders vertelde dat ik op vrouwen val. Het was een spannend moment, maar ik wist eigenlijk al vanaf het begin dat het totaal geen probleem voor ze zou zijn. Met mijn geaardheid heb ik vrijwel nooit moeite gehad, het is zoals het is en ik zie het niet als een probleem.

Op kamp met homo's en lesbiennesWaar ik soms wel moeite mee had, is dat er in mijn omgeving niemand van mijn leeftijd openlijk homoseksueel was. Ik kende wel een paar mensen die homo, lesbisch of bi waren, maar die waren allemaal al wat ouder dan ik. Ik had me erbij neergelegd dat ik voorlopig nog geen ‘lotgenoten’ zou ontmoeten, tot mijn moeder bij me kwam en zei: ‘Leonie, ik heb een heel leuk zomerkamp gevonden voor homojongeren, ik dacht misschien is het wel iets voor jou!’. Toen is het balletje gaan rollen…

Het Hojokamp is geschikt voor alle LHBT-jongeren die er zin in hebben om een week volledig zichzelf te zijn. In 2011 ben ik zelf meegegaan als deelnemer, ik was onwijs zenuwachtig. Vragen als ‘wordt het wel leuk?’,  ‘ben ik niet veel jonger dan de rest?’, en ‘wat als de mensen niet aardig zijn?’ spookten door mijn hoofd. We verzamelden met zijn allen op het station vanwaar we met bussen onze reis richting de kamplocatie voortzetten. Binnen tien minuten was de sfeer al fijn. Iedereen was zenuwachtig maar het voelde om de een of andere reden gelijk al vertrouwd.

Het Hojokamp heeft iets heel betoverends. Vorig jaar heb ik dat voor het eerst vanuit de andere kant mogen meemaken: met mijn collega’s stond ik op hetzelfde station als waar ik zelf drie jaar eerder als deelnemer arriveerde. Ik wees de deelnemende jongeren de weg richting ‘de Hojobus’. Ik hoopte dat al deze jongeren net zo’n toffe ervaring met het Hojokamp zouden hebben als ik. Aan het eind van de week bleek die verwachting totaal uit te komen.

Op kamp met homo's en lesbiennesWat ik het aller allerleukst vind van het Hojokamp is ‘De Kampdans’. Elk jaar maken wij een kampdans die we regelmatig met alle deelnemers en vrijwilligers doen. Bijvoorbeeld als ochtendgymnastiek, maar ook als ‘verzamelteken’. Als de muziek van de kampdans wordt aangezet verzamelen alle jongeren zich zo snel mogelijk op het veld en met een beetje geluk begint de zon dan meteen te schijnen! De enthousiaste gezichten van de deelnemers die in de zon de kampdans doen is voor mij het ultieme geluksmoment van het kamp. Het Hojokamp is een plek waar jongeren een hele week lang compleet zichzelf kunnen zijn. De sfeer is moeilijk te begrijpen als je het zelf niet hebt meegemaakt. Naast gekke dansjes, spellen en sportieve activiteiten vinden er ook serieuzere workshops en teamtalks plaats.

Vrijwilliger zijn bij Stichting Outway is voor mij van grote waarde. Ik vind het heel belangrijk om de deelnemers iets positiefs mee te geven. Ik weet uit eigen ervaring, maar ook uit die van anderen, dat het Hojokamp echt veel voor mensen kan betekenen. Niet alleen je zelfvertrouwen krijgt er een opkikker van, ook je vriendenkring breidt zich er uit. Meegaan met het kamp is één van de beste dingen die mij is overkomen. Binnen het vrijwilligersteam hebben we het ontzettend gezellig met elkaar, we staan altijd voor elkaar klaar. Die gezelligheid en dat vertrouwde gevoel gun ik iedereen!

Op kamp met homo's en lesbiennesBen je door mijn verhaal nieuwsgierig geworden naar Outway of naar het Hojokamp? Deze zomer vindt het kamp plaats van 9 tot en met 14 augustus. Op Outway.nl kun je alle informatie die je nodig hebt vinden. Bedankt voor het lezen en misschien zie ik je in augustus op het Hojokamp!


Zou jij ook een gastblog voor ikVrouwvanJou willen schrijven? Dit mag gaan over alles rondom lesbisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan jouw coming out, jouw geloof, lesbische ouders of kinderwens. Mail ons gerust even op ikvrouwvanjou@gmail.com.  Verder praten over dit onderwerp of gewoon zin om een potje te kletsen? Meld je dan aan op ons forum.