Studeren tijdens de coronacrisis. Hoe gaat dat? Nienke is 22 jaar oud en studeert aan de kunstacademie van Utrecht. Dit is een voltijd studie. Naast deze voltijd studie zit ze op ballet en speelt ze gitaar. Ook werkt ze als peuter gym juf bij een sportvereniging. Nienke woont op kamers, maar gedurende de Corona crisis verblijft ze in Breda bij haar ouders. Wij waren benieuwd hoe het leven van een student er nu uitziet. In dit interview deelt Nienke haar ervaring met ons.

Studeren tijdens de Corona crisis

Waar ik op 12 maart (mijn verjaardag) nog slagroomsoesjes uitdeelde bij het college op school, was ‘s avonds duidelijk dat de school moest sluiten. Sindsdien is het fysieke onderwijs gestopt. Gelukkig kwam er al snel een oplossing: digitaal onderwijs. Je begrijpt dat wij als kunststudenten hier onze weg in moeten vinden… Normaal hebben we op school alle ruimte om te schilderen, installaties te bouwen en om een flinke bende te maken.

Studeren tijdens de Corona crisis
Het belang van een gezond lichaam

Actie vanuit de opleiding

Ze zijn vrijwel direct met een oplossing gekomen. School heeft vanaf de week na sluiting colleges, lessen en instructies online gegeven. Ook houden we hierin het rooster aan, zodat we allemaal een soort ‘structuur’ en ritme behouden. Er wordt rekening gehouden met opdrachten en duur van colleges. Ze polsen regelmatig bij ons hoe wij het ervaren en of het nog te doen is. We staan heel direct in contact met school, docenten en medestudenten. Zodoende zien we elkaar nog steeds dagelijks.

Thuis aan Kunst werken

Hoe we op school onze eigen plekken in schilders-lokalen konden pakken of een hoekje inrichten waar we zand op de grond knallen, is dit nu allemaal heel anders. Zoals ik al zei heeft niet iedereen de plek thuis om dit te doen. School houdt hier rekening mee en dat is super fijn. Als student wil je zelf wel graag aan het werk blijven. Ondanks dat het BSA is verplaatst, is het toch fijn om te proberen dingen af te ronden dit schooljaar. Verder is het een studie waar je veel samenwerkt en samen dingen maakt. Nu hebben we wel onderling contact via ‘Zoom’, maar toch is dat heel anders.

Wat je mist als student

Normaal doen we veel op school samen. Nu mis ik het fysieke contact enorm. Normaal hangen we bijvoorbeeld tekeningen op of presenteren we veel aan elkaar. We geven elkaar feedback of helpen elkaar tijdens processen. Nu zien we meer het begin en eindpunt van elkaars werk. Het is ook fijn om daarover online met elkaar in gesprek te gaan, maar het proces is minstens zo belangrijk! Ook leer je natuurlijk veel van elkaar en is het gebruik van ruimte en materiaal op school zoveel uitgebreider en fijner!

Ik mis lieve en fijne mensen om mij heen. Het is een soort zelf isolatie. Ondanks dat ik ontzettend lieve ouders heb, is het soms ook fijn om even wat andere mensen om je heen te hebben. Mijn tweelingzus woont in Rotterdam en zie ik momenteel ook niet. De klas op school, de balletlessen met de meiden daar. En natuurlijk de lieve peutertjes bij de peuter gym. Ja die mis ik ook.

Studeren tijdens de Corona crisis
Deze portretten zijn mijn zogeheten ‘quarantaine werk’

Positief blijven denken

Ondanks dat dit een rot periode is moeten we positief blijven denken. De eerste week had ik hier veel moeite mee. Het is misschien gek om te zeggen, maar je gaat er op een gegeven moment aan wennen. Ik rol soms schilderend mijn bed in en uit, werk op momenten dat dat normaal niet kan en op mijn eigen manier zonder daarin indirect rekening te hoeven houden met de mensen om mij heen. Ook zorgen we hier goed voor elkaar en hebben we de ruimte waardoor het mogelijk is om zo nu en dan de nodige afstand van elkaar te nemen 😉 haha!

Online volg ik naast school ook balletlessen. Ja, dit is anders, maar ook zo fijn dat de mogelijkheid er is. Ik Facetime veel met vrienden en stuur regelmatig een kaartje of ontvang kaartjes en lieve cadeautjes. Je beseft dan extra hoe fijn het is om al deze mensen om je heen te hebben. Iets wat in het normale leven allemaal zo vanzelfsprekend lijkt.

Studeren tijdens de Corona crisis

Littekens en waardering

De toekomst zie ik met heel veel knuffels, fijne momenten en waardering voor elkaar en hetgeen wat we hebben. Ik bedoel, alles in het leven is zo vanzelfsprekend en zien we nu even van een andere kant. Het zal wel een hele tijd duren voordat alles weer ‘normaal’ is en we als land alles weer hebben opgebouwd. Het zal zo zijn littekens achterlaten. We gaan dit ons hele leven niet vergeten. Zoals Rutte al zei is het naast de oorlogen het heftigste wat we als land hebben meegemaakt…

Knetterhard knuffelen

Onderschat het niet maar raak vooral niet in paniek! Geniet van de dingen die je nu wel hebt en kan doen! Ben lief voor elkaar en vooral voor JEZELF! Zorg voor jezelf, elkaar, blijf bewegen, blijf binnen en in contact met de fijne mensen om je heen! Dit is zo belangrijk. Dans, zing en slaap!! HEUL VEUL! Stuur een kaartje, App, bel en vergeet vooral niet na deze hele rot crisis elkaar knetterhard te knuffelen en te kussen!


Ook meedoen aan een interview? Mail ons: ikvrouwvanjou@gmail.com