Biseksuele mensen zijn mensen die niet kunnen kiezen tussen een man of een vrouw en geven henzelf dit label enkel voor de aandacht. Dit is nog steeds de gedachte die veel mensen hebben bij biseksualiteit. Mensen willen graag duidelijkheid hebben. Je valt op het andere geslacht of je valt op hetzelfde geslacht, kies je voor beiden, dan eet je gewoon van twee walletjes en weet je niet wat je wilt. In deze blog vind je een aantal fabels en feiten over biseksualiteit die we graag even willen ophelderen.

Toen ik jonger was dacht ik anders over biseksualiteit dan ik nu doe. Ik had vroeger een biseksuele vriendin en voelde me altijd op mijn hoede wanneer er weer eens een goede vriend langskwam. Hij voelde als een soort van rivaal. Een concurrent waar ik het tegen moest opnemen. Ik was inderdaad bang, zoals één van de misvattingen beschrijft, dat ze uiteindelijk toch zou kiezen voor een man.

De meeste vrouwen zijn van nature biseksueel, volgens een onderzoek van de Boise State University in Idaho. Vrouwen hebben een speciale band met elkaar en voelen hierdoor vaak meer dan enkel vriendschap voor elkaar. Ik denk inderdaad dat biseksualiteit meer voorkomt dan we misschien willen toegeven.

Iedereen denkt dat ik gewoon hetero ben, maar stiekem vind ik vrouwen ook best interessant. Ik zou best weleens met een vrouw willen zoenen, al zal ik dat tegen vrienden niet snel toegeven. Ik ben veel te bang dat ik dan ineens als lesbisch bestempeld word of biseksueel. Lesbisch ben ik niet, maar misschien wel biseksueel. Het is niet dat ik vrouwen op seksueel gebied even leuk vind als man, maar ik kan me er wel toe aangetrokken voelen. Waarschijnlijk ben ik op een schaal van 0 tot 100 gewoon iets van 50% biseksueel. – Sanne

fabels en feiten over biseksualiteitBiseksuelen gaan vaak vreemd
Omdat biseksuele mensen niet op geslacht vallen, maar op de persoon, is er een grote kans dat ze vreemd zullen gaan. Ze hebben tenslotte de keuze uit mannen en vrouwen. Ik kan me, zoals ik hierboven beschreef, enigszins voorstellen dat je als partner van iemand die biseksueel is, bang bent dat diegene iets te kort komt. Bang dat ze bijvoorbeeld toch eigenschappen van het andere geslacht missen. Aan de andere kant is het natuurlijk onzin om aan te nemen dat mensen die biseksueel zijn, vaker vreemd gaan dan hetero’s, homo’s of lesbiennes. Ook hetero’s en lesbiennes gaan vreemd, ondanks dat zij maar keus hebben uit één geslacht.

Vreemd gaan heeft dus niks te maken met het label biseksualiteit, maar enkel met de normen en waarden van de persoon an sich. Net zoals iedereen, ongeacht de seksuele voorkeur, zijn er biseksuelen die misschien wel eens vreemd zijn gegaan, maar net zo goed trouw kunnen blijven aan één persoon. Het zegt meer over een persoon zelf, dan over seksuele voorkeur.

Biseksuelen eten van twee walletjes
Veel biseksuelen hebben weleens de term “van twee walletjes eten” naar hun hoofd geslingerd gekregen. Ze weten niet wat ze willen, dus ze snoepen maar een beetje van beiden. Ik vind het een nare term. Het klinkt alsof je maar gewoon een beetje met beiden aanpapt. Biseksueel zijn heeft niks te maken met het niet kunnen kiezen tussen geslacht en daarom maar beiden nemen of de ene week een vrouw nemen en de andere week dan maar weer een man.

Het is helemaal niet mijn bedoeling of wens om van twee walletjes te eten. Ik eet alleen van het walletje dat bij mij past. Dat kan een vrouw zijn, maar ook een man zijn. Het gaat mij uiteindelijk om de persoon en niet om het geslacht. – Martine

Biseksuelen houden van Trio’s
Omdat je je aangetrokken kan voelen tot beide geslachten heb je waarschijnlijk vaak trio’s met een man en een vrouw. Dan heb je ze gewoon beide in een klap en hoef je ook niet meer te kiezen. Nog zo’n misvatting van mensen die werkelijk geen clue hebben. Waarom zou je er van uitgaan dat iemand die biseksueel is, er per definitie zin in heeft om met twee mensen naar bed te gaan? Dat is toch een beetje vreemd? Er zijn vast mensen die dit doen, maar ook hetero’s, homo’s en lesbiennes hebben trio’s.

fabels en feiten over biseksualiteit


Biseksuelen durven niet uit de kast te komen

Mensen die biseksueel zijn durven gewoon niet uit de kast te komen. Ze vallen wel op hetzelfde geslacht maar houden het veilig door te zeggen dat ze op beiden vallen. We hebben de neiging om heel graag overal een label op te willen plakken, want dan is het “iets”. Op biseksualiteit kan dat niet echt, want het is niet heel duidelijk. Ik snap allereerst al niet waarom we toch zo graag overal een label op willen plakken. Waarom moet alles en iedereen “iets” zijn. Waarom moeten we überhaupt al in een kast zitten? Waarom moet seksualiteit überhaupt een naam hebben. Het zou misschien wel fijner en makkelijker zijn wanneer we gewoon allemaal biseksueel zijn. Je valt gewoon op een persoon, niet op het geslacht.

Biseksualiteit is gewoon een trend
Ik weet niet of je biseksualiteit een trend kan noemen. Het is namelijk iets wat er altijd al is geweest. Dat het nu meer bespreekbaar wordt en de jeugd tegenwoordig meer kan experimenteren, maakt het natuurlijk geen trend. Door biseksualiteit een trend noemen, wordt het alleen maar minder serieus genomen. Het wordt misschien juist als trend gezien omdat het blijkbaar nog steeds niet helemaal is geaccepteerd en nog steeds gezien wordt als een soort van fase.

fabels en feiten over biseksualiteit

Soms heb ik wel het idee dat jongeren het cool vinden om te zeggen dat ze biseksueel zijn. Ze lopen er dan extreem mee te kopen en moeten het overal verkondigen. Ik kan me voorstellen dat het daardoor een beetje lijkt alsof het een trend is. In deze tijd zijn mensen er misschien ook gewoon meer open over? Uiteindelijk draait het echter wel om liefde en je seksueel aangetrokken voelen tot mannen én vrouwen. Hier en daar zal iemand het cool vinden om te praten over biseksualiteit, maar een trend kan geaardheid niet zijn. – Martine

Biseksuelen hebben het makkelijk
Biseksuelen hebben het lekker makkelijk omdat ze zo veel keus hebben. Ten eerste hebben ze het al helemaal niet makkelijk omdat ze blijkbaar een trend zijn en niet serieus genomen worden, en ten tweede heeft verliefd worden sowieso niet zo veel te maken met keuze. Het werkt namelijk niet zo dat je uit 16,9 miljoen mensen maar even gaat kiezen op welke persoon je verliefd wordt. Dus of je nou op mannen, vrouwen of beide valt, de hoeveelheid mensen heeft daar niet zoveel mee te maken.

Hoe denk jij over biseksualiteit?