Wakker worden en vervolgens niet in de spiegel durven kijken, omdat je bang bent voor wat je vandaag weer zal aantreffen in dat spiegelbeeld. Bijna elke puber, op een paar uitgezonderde mazzelaars daargelaten, ontkomt niet aan een huid met de nodige puistjes. Bij de een blijft het bij af en toe een klein puistje hier en daar, bij de ander is er geen sprake meer van een puistje, maar van een gezicht vol bulten, roodheid en littekens. In deze blog beschrijf ik 13 dingen die mensen met puistjes herkennen. Mensen die in die laatste categorie vallen en alleen kunnen dromen van af en toe een klein pukkeltje.

Ikzelf had in mijn jeugd (en tegenwoordig ook nog niet) helaas geen perfecte huid. Toen ik een jaar of 12 was, veranderde mijn babyhuidje in een met pukkels getroffen puberhuid. Mijn voorhoofd was niet langer mooi glad meer, maar vulde zich langzaam met allemaal rode bultjes. Ik was er uiteraard niet heel blij mee, maar pas toen andere mensen mij erop wezen werd ik er echt onzeker over. Ik kan me nog goed herinneren dat iemand mij “puistenkoningin” noemde. Dat ik me dit nu nog herinner, geeft misschien wel aan hoe erg ik het vond.

acne puistjes pukkels

Ondanks dat het mij niks uitmaakte wanneer een ander er last van had en deze persoon voor mij niets minder waard was, maakte het mijzelf wel ontzettend onzeker. Bang dat andere mensen me lelijk zouden vinden en ik er niet bij zou horen. Ik kan me dan ook best herkennen in de meeste van onderstaande punten.

1. Sociale contacten uit de weg gaan.
Op een redelijke dag is het soms al lastig om mensen aan te spreken, laat staan wanneer je net wakker bent geworden met 10 nieuwe heuvels op je gezicht. Het is eng om met mensen af te spreken, omdat je bang bent dat ze je zullen veroordelen om je gezicht. Wanneer ik een slechte “huid dag” had, probeerde ik zoveel mogelijk thuis te blijven en niks af te spreken.

2. Je gezicht extreem veel schoonmaken.
Toen ik extreem veel last had van die nare dingen voelde ik mezelf heel erg vies. Ik had ook het idee dat ik mijn gezicht heel erg veel moest schoonmaken om ervoor te zorgen dat het weer weg zou gaan. Ik waste mijn gezicht daarom wel 3 keer per dag met (erg) warm water en diverse agressieve anti-puisten reinigers. Door dit te doen maakte ik het helemaal niet beter, maar juist alleen maar erger, omdat ik mijn gezicht alleen maar uitdroogde.

3. Bang zijn dat alles wat gezicht aanraakt je nieuwe puisten bezorgt.
Ik vond het in die tijd vreselijk wanneer iemand aan mijn gezicht zat. Ik was bang dat iemand met zijn vieze handen vol met bacteriën ervoor zou zorgen dat ik nog meer puistjes zou krijgen. Er mocht daarom niemand, maar dan ook niemand, aan mijn gezicht komen. Ook vieze kussenslopen of andere dingen die in aanraking kwamen met mijn gezicht waren de vijand.

4. ’s Ochtends niet in de spiegel durven kijken.
Ik had een haat/liefde relatie met de spiegel. Aan de ene kant wilde ik de hele tijd checken hoe mijn gezicht eruit zag, en aan de andere kant vond ik vreselijk om in dat ding te kijken. Vooral ’s ochtends was ik bang voor wat ik zou aantreffen, gezien er 9 van de 10 keer weer nieuwe bij waren gekomen. Het was dan zo’n teleurstelling omdat je zo had gehoopt dat het bij die 20 waren gebleven die er al zaten en net weer een beetje wegvaagden.

5. Je gezicht verbergen achter dingen.
Steeds nieuwe dingen zoeken waar je dat gedeelte met pukkels achter kan verbergen. In de winter kan je altijd goed gebruik maken van een sjaal. Deze kan je dan lekker over je kin en half over je mond draperen. Ik was hier altijd erg goed in, alleen praten was dan wat lastig. Mutsen en petjes zijn ook heel handig of natuurlijk gewoon je hand net even op die plek leggen.

acne puistjes pukkels

6. Bepaalde dingen niet meer durven eten.
Het is volgens mij nog steeds niet helemaal bewezen dat eten zoals bijvoorbeeld friet of chocolade invloed heeft op puistjes, maar toch zijn veel mensen er een beetje huiverig voor. Ik was dat ook destijds. Ik at geen gefrituurde producten of andere vettige voedingsmiddelen die mij meer puistjes zouden kunnen bezorgen. Of het nu wel of niet was bewezen, ik was ervan overtuigd dat ik er de volgende dag spijt van zou hebben.

7. Mensen niet aan durven kijken.
Mensen recht aankijken durfde ik niet goed, want ik wilde eigenlijk helemaal niet dat ze mij zo zouden zien. Bang dat ze afkeurend of vies zouden kijken of naar mijn gezicht zouden staren. Ik kwam waarschijnlijk raarder over met een half verstopt en wegkijkend gezicht, maar op dat moment voelde dat beter en veiliger.

8. Niet van je pukkels af kunnen blijven.
Wanneer er een pukkel zit, moet moet moet moet moet, ik eraan zitten. Ik kan er niet netjes vanaf blijven en wachten tot hij weer vanzelf wegtrekt. Dat hele rijpingsproces duurt me veel lang. Zodra ik ook maar iets zie of voel moeten mijn vingers eraan pulken of het uitknijpen. Erg slim is niet, want je maakt het vaak met je vieze handen alleen maar erger en wanneer je te hard moet drukken maak je je huid kapot en ontstaan er littekens.

9. Altijd uitkijken naar een nieuw anti puisten goedje.
Elke keer wanneer er een reclame spotje op de tv verschijnt met een geweldig nieuw product dat belooft je huid prachtig egaal strak te maken, denk je weer.. YES! Dat ga ik kopen en dat gaat mij helpen. Ze hebben eindelijk iets gevonden dat werkt. Twintig euro voor een flesje van 5ml? Geen probleem. Totdat je een aantal weken verder bent, je flesje leeg is en je geen enkel verschil merkt. Nu maar weer wachten op een nieuw product…..

10. “Het gaat wel weer over wanneer je ouder wordt”.
Dit is echt een vreselijke zin. Ten eerste heb je er nu niks aan en ten tweede klopt er helemaal niets van. Oké, met een beetje mazzel gaat de ergste acne weg zodra je hormonen een beetje in balans zijn, maar dit geldt zeker niet voor iedereen. Ook wanneer je ouder wordt kan je huid je vreselijk in de weg staan.

acne puistjes pukkels

11. Een vast ritueel hebben voor je gezichtsverzorging.
Ik had een heel vast ritueel met vaste producten op vaste tijdstippen. Als daarvan werd afgeweken was dat zeker de oorzaak van dat nieuwe puistje. Eerst afspoelen met warm water, dan reinigen met speciale reiniger en vervolgens mijn hele gezicht deppen met een soort van alcohol lotion. Wanneer die producten plots op waren ontstond er lichtelijke paniek.

12. De deur niet meer uit durven zonder make-up.
Ik was vroeger helemaal niet zo’n make-up meisje, totdat ik ontdekte dat foundation toch wel erg handig kan zijn in combinatie met pukkeltjes. Ik vond een speciale foundation voor een onzuivere huid welke mijn bultjes en vlekjes minder lieten opvallen. Ik zweerde bij dit product en was ervan overtuigd dat het ook nog eens goed was voor mijn huid en ik er geen nieuwe pukkels door zou krijgen. Op een dag, bij het kopen van een nieuwe tube, vertelde de verkoopster dat het product uit de handel zou gaan. Ik wist niet wat me overkwam en kocht alle tubes die er nog waren.

13. Je irriteren aan mensen die klagen over hun hun puisten
Iedereen mag natuurlijk klagen over zijn of haar puisten, maar ik kon me er vroeger best aan irriteren als iemand een hele drama maakte over haar puisten, terwijl ik er nauwelijks 2 zag zitten. Mijn hele voorhoofd zat bomvol en het meisje dat tegen mij bijna in tranen vertelde dat ze zo’n last had van haar pukkels had een puntgave huid en als je goed zocht ergens twee pukkeltjes. Zo irritant vond ik dat. Hallo? Kijk even naar mijn gezicht en wees blij dat je dat niet hebt. Maar ja, alles is relatief natuurlijk. Iemand die zijn hele hoofd vol puistjes had, zal zich wellicht weer aan mij hebben geïrriteerd.

Hoe was jouw huid en wat herken jij van bovenstaande punten?