Zoals de meesten dit ondervinden in hun jeugd, kreeg ook ik rond mijn puberteit last van puistjes en mee-eters. Na het starten van de Diane-35 pil ging mijn huid er geleidelijk aan gelukkig steeds weer egaler uitzien en kreeg ik weer een betere huid. Een aantal maanden later was er, op heel af en toe een pukkeltje na, geen oneffenheid meer te zien. Perfect! Tot ik jaren later stopte met de pil. Mijn huid werd weer vetter en de pukkeltjes en mee-eters verschenen ook weer. Ik heb mijn gezicht nooit echt heel erg goed verzorgd met creme’s, maskers en dat soort dingetjes, maar daar ondervind ik nu toch een aantal gevolgen van. Hieronder een aantal tips voor een betere huid.

Ik vond het altijd vreselijk om iets op mijn gezicht te smeren. Het gevoel dat er een vieze vettige laag op mijn gezicht ligt, blehg. Ook was ik bang dat ik juist weer pukkels zou krijgen door iets op mijn gezicht te smeren. Om deze reden heb ik eigenlijk nooit aandacht besteed aan het verzorgen van mijn huid. Zelfs tijdens de zomermaanden, wanneer je je gezicht juist goed moet beschermen tegen de zon, smeerde ik mijn gezicht minimaal tot niet in met zonnebrandcrème. Ik dacht nooit na over de gevolgen die dit met zich mee kan brengen.

tips voor een betere huid

Nu ik al een hele poos gestopt ben met het slikken van de pil en mijn huid weer wat onrustiger werd, ben ik toch maar eens wat tips & tricks gaan opzoeken. Voor het eerst in mijn leven ben ik naar een schoonheidsspecialiste gegaan om mijn gezicht zo nu en dan eens flink onder handen te nemen. Ik vind het zelfs vreselijk wanneer mensen aan mijn gezicht zitten, dus dat was al een hele stap op zich. Toen ik haar, wat gegeneerd, vertelde dat ik mijn gezicht dagelijks waste met Zwitsal, keek ze me verbaasd en lachend aan. Tja, ik dacht, wat goed is voor een baby zal ook wel goed voor mijn huid zijn, niet? Ze heeft me vervolgens haarfijn uitgelegd dat ook Zwitsal een aantal ingrediënten bevat, zoals alcohol en parfum, waar je huid geïrriteerd en uitgedroogd door raakt. Ze vertelde me ook wat ik juist wel met mijn huid moet doen!

Tweemaal daags reinigen
Ik waste mijn gezicht eerder alleen ’s ochtends tijdens het douchen, behalve wanneer ik make-up had gedragen natuurlijk. Dan deed ik het ook voor het slapen gaan. Doordeweeks draag ik in verband met mijn werk eigenlijk alleen maar mascara, wenkbrauwpoeder en een lippen balsem. Het is fijn dat ik mijn gezicht doordeweeks lekker kan “laten luchten” door geen foundation te dragen, maar hierdoor vergat ik vaak ook ’s avonds mijn gezicht schoon te maken. Het is eigenlijk heel logisch dat ook zonder foundation er gedurende de dag genoeg andere vuiligheid op je gezicht komt door allerlei omgevingsfactoren. Vieze dingen die je huid gedurende de nacht kunnen laten verstoppen en irritaties of ontstekingen kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen is het verstandig om zowel ’s ochtends als ’s avonds je gezicht te reinigen met een milde gezichtsreiniger, ongeacht of je nu wel of geen make-up gebruikt. Ik gebruik nu al een poosje de foamwash ClearStart van Dermalogica tegen een onzuivere huid en ik moet zeggen dat ik hem, op de prijs na, erg prettig vind. Na mijn overmatige Zwitsal gebruik kreeg ik steeds vaker grote ontstekingen in mijn huid. Nu krijg ik die nare grote bulten vaak enkel nog tijdens de maandelijkse periode.

tips voor een betere huid

Dag- en nachtcrème
Om er voor te zorgen dat je gezicht na al dat wassen niet uitdroogt en trekkerig aanvoelt is het belangrijk om je gezicht toch in te smeren met een voedende gezichtsverzorging. Ondanks dat ik het nog steeds vreselijk vind om crème op mijn gezicht te smeren, weet ik dat ik er nu toch echt aan zal moeten geloven wil ik niet dat mijn gezicht er binnen nu en een aantal jaar uitgedroogd, oud en rimpelig uitziet. Van diezelfde lijn gebruik ik nu ook de crème en het is gelukkig een substantie die heel erg snel intrekt en niet als een vettige laag op je huid blijft liggen.

Oogverzorging
Wat nog wel eens wordt vergeten is de verzorging van de huid om je ogen. Zo ook in mijn geval. Ik smeerde geen crème op mijn gezicht, laat staat dat ik iets aan oog verzorging deed. Toch merk ik dat ik hierdoor mijn huid al die jaren zeker te kort heb gedaan. Ik heb snel last van donkere kringen onder mijn ogen doordat de huid daar erg dun en uitgedroogd is. Wanneer ik een velletje pak blijft het gewoon staan, terwijl het normaal gesproken gewoon weer netjes gelijk terug hoort te veren. Een goede oogcrème voedt en hydrateert de huid waardoor je minder last krijgt van donkere kringen en zichtbare lijntjes. Ik ben nog op zoek naar de juiste crème en schrik soms van de prijzen die ik her en der tegenkom.

Scrubben en maskers
Je verliest dagelijks heel wat dode huidcellen, maar er worden gelukkig ook weer nieuwe aangemaakt. Om je huid af en toe een beetje extra te helpen met het opruimen van die dode huidcellen, is het goed om zo nu en dan je huid te scrubben. Een beetje afhankelijk van de gevoeligheid van je huid kan je dit 1 keer per week of om de week doen. Mijn huid is nogal gevoelig en snel droog op bepaalde plekken, dus te veel scrubben is dan niet verstandig. Na het scrubben, wanneer al die dode huidcellen verwijderd zijn, kan je je huid verwennen met een lekker intensief voedend en hydraterend masker.

tips voor een betere huid

Exfoliëren
Dit zorgt er net zoals de scrub voor dat je je dode huidcellen verwijdert, maar dan op een net iets andere manier. Bij het scrubben zitten er hardere deeltjes in die de dode huidcellen verwijderen, maar bij een exfoliërend product zijn het de fruitzuren die de dode huidcellen afweken. Het schijnt iets milder te zijn voor je huid dan een scrub behandeling.

Bescherming!
Zomer of geen zomer, je huid staat altijd onder invloed van UV straling. In de zomer, wanneer de zon volop aanwezig is, is het belangrijk om je gezicht extra in te smeren, maar ook in andere jaargetijden is het belangrijk dat je je gezicht goed beschermt tegen die schadelijke straling. Wanneer je dit niet doet zal je huid niet alleen snel verouderen, maar het brengt ook andere risico’s met zich mee. Naast de niet flatterende pigmentvlekjes is er ook een verhoogde kans op huidkanker. Ik heb mijn gezicht jarenlang niet goed beschermt tegen al deze straling en heb daardoor ook sneller last van pigmentvorming. Deze zomer ga ik op zoek naar een goede beschermende gezichtscrème die niet al te vettig is.

Deze bovenstaande tips kunnen je uitwendig helpen met het krijgen van een betere huid, maar zoals het gezegde luidt: “Je bent wat je eet”, zijn er ook nog een aantal voedingstips die kunnen bijdragen.

To do!

Genoeg drinken
Door genoeg te drinken houden we onze vochtbalans op peil en kunnen alle afvalstoffen in ons lichaam goed afgevoerd worden. Ik ben een enorm slechte drinker en weet haast wel zeker dat ook dit invloed heeft op mijn huid. Ik moet mezelf er echt aan herinneren dat ik af en toe moet drinken om aan die 2 liter per dag te komen. Ik ben vaak al blij wanneer ik 1 liter haal. Dit is zeker iets waar ik een beetje op moet gaan letten.

Antioxidanten
Groen thee, bosbessen, druiven, tomaten en aardbeien zijn een paar voorbeelden van producten die vol zitten met antioxidanten. Ze beschermen de huidcellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en remmen stoffen af die weefselontsteking stimuleren en het immuunsysteem verzwakken.

tips voor een betere huid

Omega-3-vetzuren
Deze vetzuren zouden volgens een aantal studies een positief effect hebben op bijvoorbeeld eczeem en allergieën. Je vindt deze vetten voornamelijk in vette vis zoals zalm of makreel.

Dit waren een aantal tips die ik vanaf nu zeker ga opvolgen, want wie wil nou geen gezonde stralende huid? Ik heb er veel te lang mee gewacht omdat ik er niet heel veel waarde aan hechtte en er niet over nadacht, maar een goede verzorging, zowel van buiten als van binnen, is enorm belangrijk voor je huid. Ik ben benieuwd of jij je huid wel goed verzorgd en of je misschien nog wel andere tips hebt.

To don’t!

Koffie
Ik ben helemaal niet een heel groot koffie drinker, maar 2 koppen koffie gaan er toch zeker wel in op mijn werk. Laat dit nou net het maximum aantal koppen zijn wat je per dag zou mogen drinken. Te veel koffie zou je huid namelijk doen uitdrogen. Toch las ik laatst in de krant dat uit een onderzoek naar voren was gekomen dat mensen die zo’n 4 koppen koffie per dag drinken een verlaagde kans hebben op huidkanker. Dus hmmm.. what to do?

Zuivel
Volgens dermatologen is het nooit bewezen dat bepaalde producten invloed hebben op de gezondheid van onze huid. Toch zijn de meningen hierover behoorlijk verdeeld, zo ook over de inname van zuivelproducten. Het zou een veroorzaker kunnen zijn van een onzuivere huid. In de melk die wij drinken of gebruiken voor andere producten zitten namelijk hormonen. Deze hormonen kunnen ervoor zorgen dat onze balans wordt verstoord, met als gevolg een onzuivere huid.  Of dit echt zo is, dat durf ik niet te zeggen. Ik drink namelijk elke ochtend een glas melk.

Alcohol
Een lekker glaasje wijn bij het eten of in het weekend, niets mis mee! Maar te veel alcohol is erg slecht voor je huid. Net zoals koffie, droogt ook alcohol je huid uit. Wanneer je huid te droog is zal je op den duur ook weer sneller rimpeltjes ontwikkelen. Ook hebben mensen die overmatig veel alcohol drinken vaak last van rode vlekken op hun wangen of de bekende rode neus. Dit komt doordat de adertjes verwijden door alcohol te drinken. Wanneer je overmatig veel alcohol drinkt kunnen deze adertjes op den duur permanent beschadigen en zullen ze altijd zichtbaar blijven. Ik drink eigenlijk nauwelijks alcohol en kan er ook niet heel goed tegen. Ik kan een hele avond doen met 1 biertje!

Ik ben benieuwd hoe jij je huid verzorgt en wat jij allemaal doet om je huid optimaal te krijgen. Misschien heb jij nog wel een aantal handige tips & tricks. Laat het ons weten in de comments!

 

liefs joyce