Sinds mijn 21ste ongeveer draag ik zachte lenzen. Ik had hiervoor eventjes harde lenzen, maar dat was geen succes. Het voelde of er twee stukken glas over mijn ogen zwommen. Ook heb ik een tijdje een bril gedragen. Ik zette deze dan alleen op als ik in de collegezaal zat en iets moest lezen van een afstand. Voor de rest vermeed ik het ding omdat ik mezelf niet prettig voelde met bril. Ik kon ook nooit een bril vinden die me goed stond. Toen ik eenmaal zachte lenzen kreeg ging er letterlijk en figuurlijk een wereld voor me open. Ik had inmiddels -3,5 qua sterkte en kon dus echt niet goed meer zien. De zachte lenzen voelde ik nauwelijks in mijn ogen en zorgden ervoor dat ik alles weer haarscherp zag. Heel fijn! Het dagelijks dragen van lenzen bracht echter ook een aantal problemen met zich mee….

In deze blog deel ik 14 herkenbare problemen van lenzendragers. Als jij lenzen hebt zal je de meeste van deze problemen waarschijnlijk wel herkennen. Eén van deze problemen kan ik trouwens sinds een jaartje doorstrepen omdat ik sinds toen aan beiden ogen exact dezelfde sterkte heb.

1. Vuiltje in je oog
Er hoeft maar 1 inimini vuiltje in je oog te zitten of je hebt een probleem. Het vuiltje verschuilt zich ergens achter je lens en je krijgt het er met een mogelijkheid meer uit. Iemand vragen in je oog te kijken heeft ook weinig nut want die ziet het kleine vuiltje echt niet zitten. Als laatste redmiddel haal je je lens uit je oog, stop je hem in je mond om het vuiltje met je eigen speeksel weg te wassen. Je doet je lens terug in je oog, dat door het speeksel een paar minuut prikt, in de hoop dat het vuiltje weg is. Drama!

2. Power nap
Het klinkt zo fijn, even een power nap doen om te zorgen dat je er vervolgens weer tegenaan kan. Maar met lenzen in kan die power nap toch wat minder prettig uitpakken. Een uurtje slapen met lenzen in vinden jouw ogen helemaal niet zo fijn. Ze worden rood en droog en gaan irriteren.

lenzen

3. Binnenstebuiten
Dit is iets wat mij regelmatig overkomt, maar waarbij ik geen idee heb hoe dit te voorkomen. Ik gebruik daglenzen en haal dus iedere ochtend een nieuw setje lenzen uit een doosje. Op één of andere manier zitten sommige lenzen als ze uit de verpakking komen andersom geklapt. Je kan dat onmogelijk zien, maar je merkt het nadat ze een minuutje of wat in je oog zitten. Het zit niet prettig, vreemd

4. Links en rechts
Zoals ik in de inleiding al schreef heb ik sinds een jaartje ongeveer dezelfde sterkte aan beide ogen. Dit is heel handig, want nu kan ik mijn linker lens ook in mijn rechter oog doen en andersom. Toen ik dit nog niet had, verwisselde ik regelmatig mijn lenzen. Heel onhandig, want ik had dan halverwege de dag pas door dat ik eigenlijk niet helemaal scherp zag. Ik had mijn linker lens dan de avond ervoor per ongeluk in het rechter potje gedaan en andersom. Ook kocht ik soms doosjes lenzen waar de verkoper dan op de plastic verpakking een R of L had geschreven. Eenmaal uitgepakt en de plastic verpakking weggegooid was ik vergeten welk doosje waarbij hoorde.

5. Onverwacht ergens blijven slapen
Ergens onverwachts blijven slapen kan eigenlijk heel lastig als je lenzen draagt, zeker in het geval van daglenzen. Het is niet verstandig om mijn lenzen langer dan een dag te dragen en om de volgende dag zonder lenzen én zonder bril te gaan lopen is ook niet bepaald slim.. Toen ik nog geen daglenzen had was ergens onverwacht blijven slapen ook niet zo handig, want dat betekende dat ik altijd eerst nog ergens lenzenvloeistof moest scoren.

6. Vermist
Oké, dit is echt een terugkerend probleem en toen ik nog harde lenzen had kwam het nog vaker voor: Lenzen die je kwijt bent. Terwijl je je lens in je oog wilt doen, valt hij van je vinger op….. ja geen idee eigenlijk waarop. De lens lijkt op miraculeuze wijze verdwenen. je wilt je eigenlijk niet bewegen omdat je niet weet waar de lens zich bevindt, maar wil tegelijkertijd wel je bril pakken omdat het anders sowieso onmogelijk is om je lens te zien en te vinden.

Mijn lenzen raken trouwens niet alleen vermist op de grond, in de gootsteen of ergens op mijn kleding, maar ook in mijn ogen. Ja, dat klinkt raar, maar als lenzendrager begrijp je dit wellicht wel. Ik word er trouwens wel helemaal panisch van als mijn lens in mijn oog verdwijnt. Zeker met harde lenzen kwam dit nogal eens voor. Het dingetje zwemt omhoog en gaan ergens half achter je oogbol zitten. Iewlllll help, ga eruit!!

lenzen

7. OMG Get out!
Ook al je lenzen zich gewoon op de plek bevinden waar ze horen te zitten, kan het nogal eens een probleem zijn om ze eruit te krijgen. Altijd als ik doodmoe ben of haast heb krijg ik die dingen niet uit. Het lijkt dan wel alsof ze vacuüm gezogen zijn op mijn ogen, zo vast zitten ze op mijn ogen. Ik heb dan ook altijd veel te weinig geduld en raak helemaal geïrriteerd door die lenzen.

8. Vergeten te bestellen
Soms wacht ik net te lang met het bestellen of ophalen van nieuwe lenzen. Dan sta ik daar vrolijk bij de lenzenboer en blijken mijn lenzen net niet meer op voorraad te zijn, terwijl ik de volgende dag echt lenzen nodig heb omdat ik een presentatie moet houden en daar niet met bril op wil verschijnen. Lenzenvloeistof koop ik ook regelmatig te laat. Het is gewoon geen leuke aankoop en daarom stel ik hem altijd uit. Tot het moment dat ik mijn lenzen op water in een potje moet zetten. Niet doen, dat is heel slecht en doet heel veel pijn aan je ogen! Daglenzen waren voor mij dus ook echt dé uitkomst!

9. Vergeten uit te doen
Omdat met name zachte lenzen zo comfortabel zitten, wil het nog weleens gebeuren dat je niet door hebt dat je lenzen in hebt en ze daarom ‘s avonds ook vergeet uit te doen. Dat lijkt geen probleem, totdat je de volgende ochtend wakker word, direct scherp ziet en dat tot de conclusie komt dat je je lenzen nog in hebt. AU. Je ogen zijn super droog én super rood.

10. Niet schoon krijgen
Er zijn van die dagen dat er iets kleins op je lens zit wat er maar niet af wil gaan. Je lens ligt op je hand in een plas lenzenvloeistof en je pulkt met je vinger op de rand van de lens waar je een klein stipje stof ziet zitten. Maar wat je ook probeert, het gaat er maar niet van af. Je haalt ze opnieuw door de vloeistof en dat blijkt het ene stofje links vervangen te zijn voor het stofje recht. Ja, want doe je dan? waag je de gok om ze maar gewoon in je ogen te doen en te hopen dat je ogen het er wel vanzelf van af weken of ga je nog een kwartiertje door met schoonmaken…..?

lenzen

11. Make-up
Make-up gebruiken is heel leuk, maar als je lenzen hebt moet je vaak net wat beter opletten. Je kunt je lenzen sowieso altijd beter eerst indoen voordat je make-up opdoet. Waarom? Omdat er altijd wel ergens iets aan je vingers of wimpers van de make-up blijft zitten wat je met de lenzen mee je ogen in kan nemen. Maar als je erna pas make-up aanbrengt dan kan je tijdens het make-uppen ook weer allerlei dingen per ongeluk op je lenzen ‘verliezen’. Je lenzen halverwege opnieuw in doen zorgt ook vaak weer voor vervelende vlekjes in je make-up. Kortom: lenzen en make-up is niet altijd even makkelijk.

12. Te lange nagels
Ik doe vrij weinig met mijn nagels en hoef ook geen nepnagels of mega lange nagels. Toch heb ik dit probleem ook best vaak omdat ik gewoonweg mijn nagels te weinig knip. Hierdoor zijn ze vaak wat langer, wat ervoor zorgt dat ik regelmatig mijn lenzen nauwelijks ui mijn ogen kan halen omdat mijn nagels anders mijn ogen raken. Voor de dames die dus erg van lange nagels houden lijkt me lenzen uithalen dus echt een flink lastige klus!

13. Oeps, in welke potje ook alweer?
Door de jaren heen heb ik een flinke voorraad lenzen potjes opgebouwd. Je kan er immers nooit te veel hebben. Toen ik nog geen daglenzen had betekende dit ook dat ik soms niet meer wist in welk potje de juiste lenzen zaten. Ik vond het soms zonde om mijn maandlenzen weg te gooien en bewaarde die dan voor noodgevallen. Hierdoor had ik na een tijdje zo’n 5 noodgevallen potjes en wist ik niet meer welke potje degene was met mijn nieuwe lenzen. Echt heel handig….

14. In je ogen wrijven
Zeker met harde lenzen moet je enorm oppassen bij het in je ogen wrijven. Voor je het weet wrijf je je lenzen er namelijk gewoon uit. Ook met zachte lenzen wil het nog weleens misgaan. Zo kunnen je lenzen zelfs een beetje dubbelklappen als je in je ogen wrijft. Nooit meer onbezorgd wrijven dus…

liefs scarlet