Door het vele thuiswerken (lees: hele dagen achter mijn laptop aan het werk ben) krijg ik nog wel eens last van droge ogen, een pijnlijke nek en rug, hoofdpijn en wat waziger zicht. Ik werd getipt door Pearle dat een hoop van deze klachten verholpen kunnen worden met een goede beeldschermoplossing, om je ogen tijdens veel digitaal werken wat te ontlasten. Veel van deze tips kende ik al wel, maar eentje niet: maandlenzen voor digitaal gebruik: de iWear Oxygen Relax lenzen. Mijn ogen zijn belangrijk voor me en ik mag er best wat beter voor zorgen als ik dagelijks uren naar verschillende beeldschermen aan het turen ben. Ik was dus heel benieuwd.

Wat zijn lenzen voor digitaal gebruik eigenlijk? Het zei me in het begin namelijk niks. Ik liet me uitleggen dat dit lenzen zijn die door de nieuwste technologieën ervoor zorgen dat je ogen minder snel vermoeid raken. Bovendien krijg je minder droge ogen én zorgt de hoge luchtdoorlatendheid voor een extra comfortabel gevoel. En uiteindelijk zorgen ontspannen ogen vaak ook voor een minder krampachtige houding achter je laptop. Dat sprak me allemaal best wel aan! Ik heb de lenzen dus uitgeprobeerd.

De beste lenzen om uren mee achter een beeldscherm te werken? Mijn tips!

Grappig weetje: rond mijn achttiende moest ik eigenlijk aan een bril, maar dat wilde ik niet. Ik wilde geen meisje met bril zijn. Dus toen ben ik gaan informeren naar lenzen.

Harde lenzen gingen lang mee en lieten zogezegd meer zuurstof door dan zachte lenzen. Ik koos dus voor harde lenzen en had de weken erop iedere dag het gevoel dat er een stukje glas door mijn ogen zwom. Er zat, omdat ik veel buiten was, constant iets achter mijn lenzen én ik was te laks om ze iedere dag goed te reinigen.

Nadat ik mijn harde lenzen nog harder liet worden in een potje met vloeistof dat langzaam verdampte, omdat ik ze nooit meer droeg, koos ik voor zachte lenzen. Zachte lenzen die ik na een half jaar moest vervangen. Dat werkte best aardig, al rommelde ik nog vaak met schoonmaken en verloor ik ze weleens waardoor ze voor hun zesde levensmaand sneuvelden. Het niet altijd goed schoonmaken had ook zo zijn effect op mijn ogen. Ze raakten soms geïrriteerd. Ik nam mezelf iedere keer voor beter voor mijn lenzen te zorgen, maar faalde er keer op keer weer in. Tóch wilde ik mijn ogen niet op het spel zetten door mijn eigen laksheid.

Uiteindelijk besloot ik daarom te gaan voor daglenzen. Vanaf dat moment kon ik iedere dag gewoon nieuwe lenzen in doen, zonder dat ik ze aan het einde van de dag moest schoonmaken. Ze konden gewoon de prullenbak in (wel bij het plastic afval!). Bovendien bespaarde ik weer wat op het totaal door af en toe een bril te dragen. Zo deed ik met een halfjaar pakket aan daglenzen bijna driekwart jaar. Inmiddels draag ik al meer dan tien jaar met veel plezier en gemak zachte (dag)lenzen.

Mijn lenzen heb ik de afgelopen jaren eigenlijk altijd gekocht bij Pearle. Gewoon omdat ik daar altijd heel fijn en persoonlijk werd behandeld en omdat de kwaliteit van de lenzen me erg beviel en de drempel van de winkel niet zo hoog is. Vanaf het moment dat ik daglenzen gebruikte, had ik nagenoeg nooit meer last van mijn ogen. Nou ja, met uitzondering van dagen waarop ik uren achter mijn laptop zit na… Dus daarom probeer ik nu de iWear Oxygen Relax maandlenzen. De lenzen bevallen tot op heden erg goed. Ik heb een rustiger zicht en geen last van irritatie of droogheid. Ik ben heel benieuwd hoe ik deze lenzen op de langere termijn ga ervaren. 

De beste lenzen om uren mee achter een beeldscherm te werken? Mijn tips!

Zit jij net als ik nu uren achter een beeldscherm en draag jij net als ik ook lenzen, maar heb je weleens last van droge ogen, omdat je zoveel achter een beeldscherm zit (of gewoon uren op je mobiel aan het scrollen bent)? Check dan zeker eens bij Pearle de iWear Oxygen Relax maandlenzen. Ze zijn nu t/m 21 maart verkrijgbaar met 20% korting. Ik ben er in ieder geval heel blij mee.

Natuurlijk kun je naast lenzen (of een bril met blauwfilter, of een computerbril) ook nog op andere manieren voor je ogen zorgen. Onderstaande twee simpele tips kunnen zorgen voor minder vermoeide ogen:

1. Pas de 20-20(-2) regel toe: Na iedere 20 minuten op je beeldscherm kijken, kijk je even 20 seconden in de verte. Voor kinderen: 2 uur per dag naar buiten. Maar ook wij kunnen natuurlijk wel even een ommetje maken zo nu en dan.

2. Knipperen & rollen: Een zeer simpele, maar effectieve manier om je vermoeide ogen te ontspannen is door te knipperen en even met je ogen te rollen. Je gaat automatisch minder knipperen wanneer je achter een beeldscherm werkt. Knipperen beschermt je ogen tegen uitdroging en vuil. Rollen zorgt ervoor dat je je oogspieren ontspant.

I.s.m. Pearle Opticiens