Angst kan je in het leven flink tegenhouden om dingen te doen. Vaak is de angst alleen vele malen erger dan hetgeen je daadwerkelijk bang voor bent. Ook zijn er veel dingen waarvoor je eigenlijk helemaal niet bang zou hoeven zijn. Toch zijn we als vrouwen voor veel dingen bang. Hierdoor maken we ons heel veel tijd van ons leven zorgen om van alles. Ik ben op zoek gegaan naar dingen waar wij als vrouwen bang voor zijn en ons zorgen over maken en heb de 10 meest herkenbare voor deze blog op een rijtje gezet. Ik ben benieuwd welke angsten jij herkent en of je je beseft dat je hier eigenlijk helemaal niet zo bang voor zou hoeven zijn.

1. Jouw seksualiteit

Jij bent jij en je bent goed zoals je bent. Je bent niet ineens een ander persoon als je op mannen of vrouwen valt. Je hoeft niet bang te zijn voor jou seksualiteit. Zolang je naar je hart, naar je gevoel luistert, is het goed. Neem de tijd, overhaast geen zaken en onthoud altijd dat jouw lichaam van jou is en dat jij bepaalt wat ermee gedaan wordt.

2. Dat mensen je niet aardig vinden

De angst om niet aardig gevonden te worden door mensen, is zeker een herkenbare angst voor mij. Tegelijkertijd weet ik ook dat die angst zo zinloos is. Er zullen namelijk altijd mensen in je leven bestaan die je minder aardig vinden dan jij zou willen. Iedereen is nu eenmaal anders en iedereen heeft dus ook een andere mening en smaak. Je hebt geen invloed op wat andere mensen van je vinden en wat hun mening over zaken is. Het enige wat je kunt doen is jezelf zijn en vriendelijk zijn. Wat een ander daarmee doet is aan hem/haar. Steek je energie in jezelf ontwikkelen tot een leuk en goed mens in plaats van in je zorgen maken over wat anderen van je vinden. Volg je hart en doe wat jij leuk vindt.

3. Kinderen krijgen

Misschien ben je bang dat anderen het raar vinden als je geen kinderen wilt. Iedere vrouw is anders en er zijn zat vrouwen die helemaal geen kinderen willen. Dit is niet fout en het maakt je ook niet minder vrouw. Maak je dus geen zorgen als je nu nog helemaal niet aan kinderen moet denken. Misschien denk je er over 10 jaar heel anders over en zo niet, dat is het ook goed.

duif amsterdam bang

4. Alleen zijn

Misschien ben je doodsbang om alleen te zijn en doe je er alles aan om mensen om je heen te hebben of in een relatie te zijn. Maar waarom? Je kunt prima alleen zijn, zolang je maar weet dat er mensen zijn die van je houden en zolang je maar weet dat jij er bent om van jezelf te houden. Zolang jij je hart volgt en geniet van de dingen die je doet, kan je prima alleen zijn. Bovendien is alleen zijn vaak ook best fijn. Je kunt namelijk alles doen waar je zin in hebt en hoeft met niemand rekening te houden. Alleen zijn geeft je ruimte om na te denken over het leven, over jouzelf als persoon en over de toekomst. Natuurlijk kan dat eng zijn, maar… wat kan je gebeuren? Alleen zijn kan je veel rust geven en kan je als mens ontwikkelen.

5. Of je knap genoeg bent voor een partner

Het gezegde dat op ieder potje wel een dekseltje of ander potje past, is echt waar. Je hoeft er niet uit te zien als Angelina Jolie om een leuke partner aan de haak te slaan. Iemand die bij jou past, die jouw smaak heeft, zal jou prachtig en knap vinden. Ik zie vaak genoeg enorm knappe mannen met een stuk minder knappe vrouwen en andersom. Over smaak valt net te twisten en degene die bij jou past, die jou leuk vindt, zal jou goed en mooi vinden zoals je bent. Het heeft echt geen nut om je zorgen te maken of je wel knap genoeg bent voor een partner, want dat ben je sowieso.

6. Contact verbreken met negatieve mensen

Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk om het contact met mensen te verbreken. Toch is het belangrijk om niet bang te zijn om het contact met mensen te verbreken die geen positieve invloed op jouw hebben. Je moet je niet verplicht voelen om aanwezig te blijven voor deze mensen. Als op de langere termijn blijkt dat dit contact slecht voor jou is, dan ben je het aan jezelf verschuldigd om te doen wat goed voor jou en jouw ontwikkeling is. Je hoeft je dan dus niet schuldig te voelen over het verbreken van dit contact.

7. Een uitgesproken mening hebben

Het kan natuurlijk best spannend zijn om ergens jouw uitgesproken mening over te uiten, zeker als het een gevoelig onderwerp is. Toch moet je niet bang zijn om dit wel te doen. Het maakt jou als mens juist interessant en uniek. Niet voor je mening uitkomen of je mening aanpassen aan die van een ander, laat geen karakter zien. Mensen willen jou graag leren kennen, willen echt contact met je en dat kan alleen als jij durft te laten zien wie je bent en wat jouw mening is. Hierbij moet ik alleen wel een kanttekening plaatsen: Het is goed om een eigen mening te geven, maar het is dan wel heel belangrijk om ook open te staan voor de mening van een ander. Jouw mening kan soms ook niet de juiste zijn, simpelweg omdat je niet alle feiten of achtergronden kent. Juist door je open te stellen voor de mening van anderen, kan je leren als mens. Het is dan ook helemaal niet erg om van mening te veranderen. Dat maakt je geen zwak, maar juist een krachtige persoonlijkheid.

duif amsterdam bang

8. Opnieuw beginnen

Je zal in je leven niet altijd de juiste keuzes maken. Dat is jammer, maar geen drama. Je kunt bijna altijd weer opnieuw beginnen. Wees ook niet bang om opnieuw te beginnen als je je beseft dat dit niet de juiste weg is waarop je je bevindt. Je faalt niet als je besluit je studie te staken omdat je toch beter voor een andere studie kunt kiezen. Stel die keuze niet te lang uit ‘omdat je bang bent om opnieuw te beginnen’. Hoe eerder je opnieuw begint, hoe eerder jouw leven is zoals je het werkelijk zou willen. Voel je dat je in een relatie zit die niet helemaal bij je past, wees dan niet bang om opnieuw te beginnen. Natuurlijk is het heel heftig om een relatie van meerdere jaren te beëindigen, maar het is vele malen heftiger om een relatie die niet écht bij je past jaren aan te houden. Laat je herin dus niet tegenhouden door angst.

9. Risico’s nemen

Het leven is onzeker. Sterker nog, niets in het leven is zeker behalve het feit dat je ooit dood gaat. Wees dus niet bang om af en toe risico’s te nemen, te gaan voor het onbekende. Juist die onbekende en risicovolle wegen kunnen je vooruit helpen. Ja, je zal zo nu en dan ook flink op je bek gaan. Zonder falen, geen succes, zonder mislukkingen geen vooruitgang. Van fouten maken leer je en van hetgeen je leert, ontwikkel je jezelf. Durf los te laten en in het diepe te springen.

 10. Jouw lichaam en uiterlijk

Door de jaren heen zal jouw uiterlijk langzaam veranderen. Misschien krijg je hier en daar wat rimpels, wat vetrolletjes of gekke ouderdomskwaaltjes. Mensen rekenen je daar niet op af. Misschien zie jij die rimpel of die dikke buik als een enorm obstakel, maar een ander, zal enkel naar jouw ogen kijken en stem luisteren. De ander is geïnteresseerd in wat jij zegt en hoe je doet, of je nu 1 of 3 rimpels, vetkwabjes of pukkels hebt. Wees niet bang om ouder te worden, om te veranderen. Het hoort bij het leven, het maakt je een echt mens. Hoe echter je bent, hoe mooier je bent.

duif amsterdam bang

Welke angst herken jij?

liefs joyce