Als wij denken aan vroeger zijn er leuke en minder leuke dingen die we ons herinneren. Zo zijn onze ouders beiden gescheiden toen we nog thuis woonden, niet zo’n toffe ervaring. Ook waren we beiden regelmatig niet zo blij met onszelf. Gelukkig waren er vroeger ook allerlei dingen die we wel erg leuk vonden en waar we ook flink van konden genieten. Het zijn dingen waar we vandaag de dag nog weleens aan terugdenken, dingen die we nu best eens kunnen missen.  Hierbij kan je denken aan tekenfilms, spelletjes, eten en meer. Een paar dagen geleden zijn we eens rustig gaan nadenken over wat we nou allemaal eigenlijk wel missen van vroeger. Ik heb een lijst opgesteld met wat ik mis van vroeger. In veel dingen herkent Joyce zich ook. In deze blog zal ik de lijst bespreken. Ik ben natuurlijk benieuwd naar de dingen die jij herkent. Misschien doe je die nu nog wel of mis jij die ook van vroeger.

♥ Snoep kopen bij de snoepwinkel
Vroeger toen ik nog thuis woonde en nog nauwelijks zakgeld kreeg, mocht ik eens in de zoveel tijd, meestal als we met mijn moeder mee naar de markt gingen, voor een kwartje iets lekkers bij de snoepwinkel halen. Ik kocht dan meestal van die zure matten, een schuimblok of een groene zure bom. Ik stopte dat dan in zo’n doorzichtig plastic zakje en bewaarde het zo lang ik kon.

♥ Spanning voor verjaardag en sinterklaas
Jarig worden of sinterklaas en kerst in aantocht, was vroeger altijd zo’n spannende tijd! Wat zou ik allemaal voor cadeautjes krijgen en zou je ook krijgen wat er allemaal op mijn verlanglijstje stond? Avonden ervoor lag ik al in mijn bed te mijmeren over wat ik van cadeautjes zou krijgen en de dag van mijn verjaardag was ik vroeg in de ochtend wakker. Op sinterklaasavond had ik nooit door dat mijn vader het was die hard op het raam bonkte en een zak cadeautjes voor de deur plaatste. Zo spannend was het allemaal. Het plezier van de cadeautjes openmaken en het spelen met hetgeen ik gekregen had. Heerlijk!

♥ Geen make-up dragen
Vroeger droeg ik nooit make-up. Niet omdat ik toen zo’n strakke egale huid had, maar omdat het me gewoonweg niets interesseerde. Sommige meisjes om mij heen gebruikten het wel, maar zelf had ik er niks mee. Ik had vroeger flink last van jeugdpuistjes, maar dat was geen reden voor mij om mijn gezicht te camoufleren met foundation. Vandaag de dag is dat toch wel anders. Ik vind het niet prettig om zonder foundation en wat mascara naar mijn werk te gaan. Ik heb nogal last van oneffenheden en helaas ook van rosacea. Ik heb hier al het nodige tegen geprobeerd, maar niets heeft tot dusver echt goed geholpen. Ik mis die tijden wel dat ik gewoon zonder enige schaamte én zonder make-up naar school, werk en andere happeningen ging.

scarlet vroeger
♥ Dat er voor me gekookt wordt

Hoe fijn zou het zijn om weer een weekje lekker na mijn werk aan tafel te kunnen schuiven terwijl er voor me gekookt is. Natuurlijk kookt Joyce weleens voor me, maar dat is toch anders dan vroeger.

Ik: Mam, wat gaan we eeeeeeten? Mam: “Husse knusse met je neus ertusse!

Aaaaaah zo irritant vond ik dat altijd, maar nu zou ik het eigenlijk wel leuk vinden om niet te weten wat we gaan eten. Nu weet ik namelijk altijd wat we gaan eten, want dat bedenk ik zelf of ik heb er boodschappen voor gehaald.

♥ Onverantwoordelijkheid
Vroeger dacht ik dat ik best veel aan mijn hoofd had, maar hoe ouder ik werd hoe meer ik werkelijk aan mijn hoofd kreeg. Hoe groter ik werd, hoe groter de zorgen die ik ervoer. Wat zou het soms heerlijk zijn om nog even heel klein en onvolwassen te zijn. Gewoon niet hoeven en niets moeten. Enkel je druk maken om met wel vriendinnetje ik die middag ga spelen en meer niet. Me niet druk hoeven maken over geld, mijn woning, toekomst en werk. Ja dat zou soms wel even fijn zijn. Aan de andere kant heeft al die verantwoordelijkheid me ook veel zelfvertrouwen en kracht opgeleverd, iets wat ik zeker niet zou willen missen.

♥ Wacky Wheels spelen en ICQ’en
Wij hadden vroeger thuis geen dure spelcomputer. We hadden enkel de computer van mijn vader waarop hij de administratie deed én een stelletje enorme floppies waarop wat spelletjes stonden. Eén van mijn favoriete spelletjes was Wacky Wheels. Met dit spel kon je racen met kleine autootjes waarin dieren zaten. Ik heb het spel weer even opgezocht en vond hiervan een demo op YouTube. Ik ben echt benieuwd of iemand dit nog kent! Joyce mist trouwens vooral haar Nintendo. Die had ik vroeger niet.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=0vVIiKp6xMs” width=”100%” height=”350″][/videos]

Naast het spelen van Wacky Wheels vind ik het erg leuk om met mensen te kletsen via ICQ. Dat is denk ik de voorloper van MSN. Echt zo’n gezellig ouderwets chatprogramma waarbij je bij ieder berichtje een Oh-ohw geluidje hoorde.

icq
♥ Buiten spelen

Kinderen spelen nu veel minder buiten dan vroeger. Nu zijn meisjes bezig achter de computer of spelcomputer. Vroeger was dat er allemaal nauwelijks. We hadden wel een computer, maar internet ging toen nog via de telefoon en kostte dus geld per minuut. Je begrijpt dat ik dus altijd maar heel even per dag mocht internetten. Sowieso mocht ik niet langer dan een half uur of uur achter de computer zitten per dag. Ik speelde vroeger veel buiten in het bos. Op school vond ik het leuk om te elastieken of om met een groep meiden te springtouwen ‘In spin de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit!’. Daarnaast speelden we verstoppertje, deden we stoeprandje gooien en genoot ik van rolschaatsen met mijn neon gekleurde rollers van Intertoys. Ik was dus super actief. Heerlijk, dat is wel iets wat ik mis.

Tenslotte een spelletje waar ik in huis van genoot: Levensweg. Zo’n geweldig bordspel vind ik dat. Met kleine autootjes verplaatste je je over de weg terwijl je tussendoor aan een groot ratelend rat mocht draaien. Een paar jaar geleden hebben Joyce en ik het spel opnieuw gekocht. Het was helemaal veranderd en we snapten er geen bal meer van. We hebben het na een paar maanden alweer via Marktplaats verkocht.

♥ Trends
Net als nu, waren er ook vroeger allerlei gekke trends. Spullen die je per se wilde hebben omdat je ze geweldig vond en omdat iedereen ze had. Sommige dingen waren zo leuk, dat ik ze best nog wel even zou willen hebben. Ik zal een aantal van deze trends opnoemen. Smurfensnot: een soort afwasmiddel met water in een boterhamzakje wat heel zacht aanvoelt. Ja, ik snap het nu ook niet meer. De klaparmband: een lange strook die zich om je arm klapt als je ermee op je arm slaat. De trapveer: een grote ronde veer die als het ware uit zich zelf de trap afloopt. Plakhandjes: een klein handje met sliert waaraan je hem kan vasthouden wat van een flexibel plakkerig materiaal is gemaakt waardoor hij overal tegenaan blijft plakken.

diy smurfensnot♥ Drie in de pan
Mijn moeder bakte vroeger nooit pannenkoeken, maar ze maakte wel drie in de pan. Er zijn maar weinig mensen die ik ken, die dit ook kennen. Het zijn drie kleine, wat dikkere pannenkoekjes met rozijnen die je dus met elkaar bakt. Ik at ze met stroop en suiker. Het was echt een feest als mijn moeder die vroeger bakte. Hierna heb ik ze eigenlijk nooit meer gemaakt. Daarom heb ik het recept maar weer eens opgezocht. Wie weet dat ik het binnenkort, na zoveel jaar het niet meer te hebben gegeten, weer eens ga maken. Ik hoop dat ze dan net zo lekker smaken!

♥ Paardrijden
Ik heb vroeger zo’n 2,5 jaar paard gereden. Gewoon bij mensen die wat paarden hadden en ervan hielden om er lange tochten mee door de bossen te rijden. Ik reed dan op een haflinger genaamd Stefan, een kleine eigenwijze pony. We reden dan uren door de bossen en over de heide. Ik vond het geweldig om zo onbezorgd met mijn haren in de wind op dat warme dier mee te galopperen. Ik heb een tijd geleden een paar lessen genomen in Amersfoort. Dat was toch bij lange na niet zo leuk. Soms kan iets niet meer zo worden als vroeger, jammer is dat.

scarlet paardrijden
♥ Knikkeren

Knikkeren, doen kinderen dat tegenwoordig nog? Ik vond het vroeger erg leuk om op het schoolplein tegen andere kinderen te knikkeren. Ik had een hele kist vol knikkers en was erg trots op bepaalde grote bonken die ik van andere, rijkere kinderen had gewonnen. Ook in de tuin speelde ik soms samen met mijn broer knikker spelletjes. Heel spannend en huilennnnn als ik mijn mooie knikkers verloor natuurlijk!

♥ Tekenfilmseries
Er waren vroeger ook bepaalde series en tekenfilms op televisie waar ik helemaal gek van was. Zo keek ik graag naar de Smurfen, Boesboes, de Snorkels, Alfred J Kwam, Dommel, Nils Holgerssons, Teddy Ruxpin, de Turtles en de tovenaar van Os. Stuk voor stuk hele leuke tekenfilmseries. Nu kijk ik eigenlijk nooit meer naar tekenfilmseries, maar soms zou ik willen dat ik er weer zo van kan genieten zoals ik dat vroeger kon. Ken jij wat van de tekenfilmseries die ik hier noem en welke mis jij?

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=k8nlQzN85e4″ width=”100%” height=”350″][/videos]

♥ Friet eten in het zwembad
Natuurlijk kan ik nu ook friet eten in het zwembad, maar vroeger was dat toch een veel groter iets. Als je met een feestje van een vriendinnetje naar het zwembad ging en dan na het zwemmen als verrassing met zijn allen friet ging eten, was dat zo geweldig. De friet smaakte dan ook echt goddelijk. Ik denk echt dat friet toen op zijn lekkerst was. Zo lekker is hij hierna nooit meer geweest, haha. Zou het niet heerlijk zijn om nog even zo onbezorgd door het zwembad te kunnen rennen en hierna met een groep vriendinnen met allemaal nat haar een bakje frietjes met mayo te eten? Mmmmmm!

♥ Vakanties in Frankrijk
Ik heb over onze vakanties naar Frankrijk al eens wat geschreven in een blog die we plaatsen voordat Joyce en ik samen naar Frankrijk gingen: Heimwee naar het verleden. Vroeger ben ik meerdere jaren achter elkaar met mijn ouders en broer naar Frankrijk gegaan. Ik denk daar altijd met veel heimwee aan terug. Uren zaten we achterin de auto met koptelefoons op te luisteren naar sprookjes op een cassettebandje. In Frankrijk hadden we een mooi huis met een eigen zwembad. Het was goed en fijn. Dat is zeker iets dat ik mis van vroeger. Afgelopen september zijn Joyce en ik samen met de auto naar Frankrijk gegaan. Daar hebben we echt van genoten. Het was natuurlijk niet zo als vroeger, maar fijn was het wel. Mocht je de vlogs hiervan nog niet gezien hebben, hier kan je de Vlogs van onze roadtrip naar Frankrijk terugvinden.

heimwee verleden frankrijk

♥ Bijbaantje
Vroeger heb ik verschillende bijbaantje gehad. Gewoon om wat geld te verdienen en in de weekenden en vakanties wat te doen te hebben. Het waren geen ingewikkelde baantjes en ik deed het een groot deel ook voor de gezelligheid. Nu is werken natuurlijk veel serieuzer, want zonder werk, geen inkomsten. Ik denk nog weleens terug aan mijn bijbaan bij Albert Heijn, achter de vleeswaren. Het was niet heel spannend werk, maar door de mensen met wie je samenwerkte wel enorm leuk en gezellig. Ook heb ik een aantal jaar gewerkt bij een fotowinkel, waar ik nog veel meer lol had. Ja, die goede, oude tijd van bijbaantjes mis ik weleens.

Wat mis jij van vroeger?

liefs scarlet