G.L. is brigadier van Politie Rotterdam Charlois. Ze heeft ruim 24 jaar werkervaring. Al eerder reden we met haar mee tijdens een avonddienst. We waren onder de indruk van haar manier van werken. We zijn benieuwd hoe het werk bij de politie is veranderd door de coronacrisis. Wij namen contact met haar op en vuurden onze vragen af.

‘Ik ben blij dat ik op dit moment nog kan werken. De ene na de andere collega raakt besmet. Dat ga je wel merken. Dat is niet fijn. Ik doe er alles aan om gezond te blijven. Ik ben niet bang om ziek te worden, maar wel om anderen te besmetten. Dat wil ik niet. Ze testen ons nog niet op corona, dus je weet niet of je drager bent. Daar zijn ze wel mee bezig, maar dat kost tijd en gaat allemaal via het landelijk SGBO. We doen ons best zoveel mogelijk afstand te houden, niet bij anderen op bezoek te gaan en bij klachten thuis te blijven.’

Hulpvragen tijdens de crisis

We gaan deze periode niet selectiever te werk met hulpvragen. We reageren net zoals altijd op alle hulpvragen. Mensen hebben hulp nodig. Ze bellen niet voor niets. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er geen hulp komt als je deze periode contact met de politie zoekt.

Mensen bellen voor allerlei verschillende zaken, maar wat je merkt is dat mensen minder bellen voor wat eenvoudigere zaken, zoals parkeerproblemen of een verkeersruzie. Hier komen ze nu wat vaker zelf uit, zonder tussenkomst van de politie. Daarnaast is het ook gewoon rustiger op straat, waardoor zich minder van dit soort zaken voordoen.

Binnen de meldkamer is er het nodige veranderd. Zij zijn momenteel veel meer bezig met het uitvragen rondom corona. Het is namelijk heel belangrijk om vooraf goed in te schatten of er sprake is van corona of niet.

Bij de politie tijdens de coronacrisis

Samenscholingen

Er komen veel meldingen binnen rondom samenscholingen. Niet alleen van mensen die gewoon geen afstand houden, maar ook van mensen die wel afstand houden, maar te lang bij elkaar blijven. De meeste meldingen van samenscholingen gaan over jongeren. Enkel kinderen onder de 12 jaar mogen met elkaar spelen.

We zijn dus heel veel bezig met waarschuwen. Liefst lossen we alles op die manier op. Als dat niet helpt, dan moeten we helaas gaan schrijven, bekeuren. Dat kan oplopen tot een pittig bedrag. Kinderen onder de 18 kunnen een boete van 95 euro krijgen, maar boven de 18 van maar liefst 390 euro. Dat klinkt misschien als veel, maar het belang van afstand houden is vele malen groter. Een boete is maar geld, afstand houden gaat over levens. 

De meeste samenscholingen worden gemeld door buurtbewoners. Dat doe je niet door het noodnummer te bellen, maar door te bellen met 0900-8844.

Meer meldingen van…

De verwachting is dat er meer meldingen binnenkomen van huiselijk geweld. Tsja, mensen worden elkaar zat. Dan gaan we er als politie heen. We gaan hier dan net zo mee om als voor de coronacrisis. Er komen tot dusver nog niet veel meer meldingen binnen rondom psychische problematiek. Deels komt dit wellicht omdat de thuiszorg weer aan de slag kan. Mensen met angsten en depressies zullen het deze periode wel extra moeilijk hebben. Het is daarom echt heel belangrijk dat we in dit land met elkaar een beetje extra op elkaar letten. Als politie, maar zeker ook als burgers onderling.

In het gezicht gehoest

Nee, ik heb gelukkig nog geen last gehad van corona -hoesters, -spugers en -roepers. Hiervoor zijn wel spuugmaskers beschikbaar. Als ik iemand aan moet houden is het natuurlijk niet mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren. Ja, dat is een risico. Als iemand ons in het gezicht hoest of spuugt, dan geldt er nu wel een zogeheten snelrecht waarmee we iemand kunnen dwingen zich te laten testen. Dit is geregeld via de FARR (Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond)

Beschermende kleding heb ik nog niet echt nodig gehad. Het is er wel allemaal; van mondkapjes tot aan volledig beschermende pakken.

Bij de politie tijdens de coronacrisis

Politie getest op Corona

Nee, zelf ben ik niet getest op corona. Alleen de zorg en thuiszorg hebben die mogelijkheid op dit moment. Er loopt wel een aanvraag via het SGBO om dit te kunnen doen als we lichte tot matige klachten hebben. Daarnaast is het voor ons natuurlijk gewoon belangrijk om alert te blijven op hoe we mensen benaderen: afstand houden.

Gewoon mensen

De politie is er voor de veiligheid van iedereen. Wij zijn ook gewoon mensen met kinderen en familie, die nu extra risico lopen. We doen het werk omdat we erin geloven. Houd die afstand. Van ons en van elkaar. Luister naar ons. Dat is het minimale wat je kunt doen voor de zorgsector, brandweer en politie.


Ook meedoen aan een interview? Mail ons: ikvrouwvanjou@gmail.com