Mensen die snel oordelen, die nooit eens openstaan voor iets dat anders is dan zij gewend zijn. Mensen voor wie alles moet zoals het hoort. Die nergens begrip voor hebben. Alles enkel vanuit hun eigen oogpunt bekijken. Die vooral aan zichzelf denken. Die voortdurend kritiek leveren en nauwelijks in staat zijn om iets positiefs te zeggen. Het is niet altijd even eenvoudig om hiermee om te gaan, zeker niet als je zelf creatief bent en de dingen vaak nét even anders doet dan gebruikelijk is. 

Hoe ga je om met kortzichtige mensen, kortzichtige vrienden of familieleden? Hoe bescherm je je ertegen, zodat je je niet constant hoeft af te vragen wat je nu weer verkeerd hebt gedaan? In dit artikel delen 20 gedachten die je hierbij kunnen helpen…

♥ Het is niet jouw verantwoordelijkheid om mensen te veranderen. Jij kunt alleen jezelf veranderen en de manier waarop jij omgaat met anderen. Geef de ander de tijd en ruimte om zichzelf te ontwikkelen en door vallen en opstaan wijzer te worden. Meer kun je niet doen.

♥ Onthoud dat kortzichtigheid een beschermingsmechanisme kan zijn. Vaak zit er een flinke dosis angst achter deze manier van denken.

♥ Vraag jezelf eens af wat je wél waardevol en mooi aan deze persoon vindt. Op die manier start je een contact een keertje heel anders, dan vooraf al soort van geïrriteerd of gereserveerd te zijn.

♥ Interesse tonen is het tegenovergestelde van oordelen. Hoe meer oprechte interesse jij voor de ander hebt, hoe meer er ook terug zal komen.

♥ Soms heeft iemand niet de capaciteiten om er meer van te verwachten. Onthoud dat iedereen zijn best doet met de middelen die hij heeft. Probeer hier begrip voor op te brengen. Het is wat het is. Meer dan dat gaat het soms niet worden.

Doen alle ouders dit? Moeilijke afspraak | Weekvlog 144

♥ Om uit een toxische relatie te kunnen stappen is het belangrijk om je eerst bewust te zijn van het negatieve patroon en jouw eigen rol hierin. Hierbij kan je het beste ook wat objectieve buitenstaanders om advies vragen.

♥ Hoe milder je voor jezelf bent, hoeveel milder je ook voor anderen kunt zijn…

♥ Hoe moeilijker je écht contact krijgt met iemand, hoe creatiever je hierin zelf zult worden. Het levert jou dus wat extra sociale vaardigheden op. Best positief dus, omgaan met kortzichtige mensen.

♥ Soms helpt het om gewoon ‘Het zou kunnen dat je gelijk hebt’ te zeggen om een eindeloze discussie te voorkomen.

Onthoud: Beter geluk, dan gelijk.

♥ Jij hebt niet de controle over een ander; over hoe een ander reageert of denkt. Je hebt wel de controle over hoe jij zelf iets interpreteert en hoe je er zelf op reageert. Onderzoek eens wat het oplevert als een een aantal weken anders reageert dan je doorgaans doet.

♥ Je bent zeker niet de enige die zich vaak niet begrepen of ondergewaardeerd voelt. Het kan helpen dit gevoel te erkennen en er te laten zijn. Het hoort bij sociale contacten in het leven.

♥ Ga de discussie niet iedere keer aan. Dat levert je niets op. Onderzoek wat wél waardevol is in jullie contact. Wat als je deze persoon ineens zou moeten missen?

Mensen die snel oordelen, die nooit eens openstaan voor iets dat anders is dan zij gewend zijn. Mensen voor wie alles moet zoals het hoort.

♥ Zorg dat je vooral contact zoekt als je zelf in een rustige en positieve stemming bent. Als je zelf al druk en wat geïrriteerd bent, dan werken dit soort contacten vaak averechts.

♥ Soms helpt het meest simpele: ga even naar buiten en kom op adem. Just breathe.

♥ Hoe kortzichtig ben jijzelf als je de ander enkel als kortzichtig bestempeld en niet verder kijkt naar wat er achter die kortzichtigheid zit…?

♥ Wat andere mensen over jou denken is helemaal niet interessant. Dat is hun zaak, niet die van jou.

♥ Wees kwetsbaar, dat levert in veel gevallen kwetsbaarheid op.

An eye for an eye leaves the whole world blind.

♥ In de meeste gevallen gaat de mening van anderen veel meer over hun eigen leven en instelling dan over jou.

♥ Je bent niet verplicht om om te gaan met mensen die onvriendelijk tegen je zijn. Je kunt en mag altijd afstand nemen. Maak hierin voor jezelf bewuste keuzes. Welke contacten geven jou energie en welke vreten energie?

♥ Ieder mens heeft wel ergens behoefte aan en ergens een tekort aan. Jij, maar ook degene die kortzichtig op je reageert…

Hoe ga jij om met kortzichtige mensen?