“Jullie een nieuwbouwhuis kopen? Dat had ik nou nooit verwacht!” Ik schaamde me er bijna voor, in plaats van dat ik trots was op de aankoop van ons nieuwe huis. Iedereen had van mij verwacht dat ik voor een jaren 30 woning zou gaan. Een nieuwbouwhuis was toch veel te burgerlijk voor mij? Dat past toch niet bij iemand die houdt van vintage, kringloop, Frankrijk en romantiek. Dat is zeer zeker niet Instagrammable. Toch besloten we een paar maanden geleden onze handtekening te zetten onder een nieuwbouwwoning in de buurt van Utrecht. Ergens een wilde gok, maar ergens ook een goed overdachte keuze…

Funda was mijn Netflix. We waren al zeker twee jaar lang aan het rondkijken naar een andere woning. Niet omdat onze woning niet fijn is, maar omdat wij graag nog iets anders wilden. ‘Je kunt in je leven twee of drie keer een grote slag slaan’ zei mijn vader ooit tegen me. Die eerste slag had ik al geslagen toen ik 7 jaar geleden mijn eerste huis kocht. Joyce en ik hebben beiden een vast contract, maar je weet nooit hoe je leven loopt… Daar zijn we ons door wat mijn moeder is overkomen extra bewust van.

Hypotheekrente en huizenmarkt

De hypotheekrente is nu laag en de huizenmarkt op zijn top. Ik voelde aan mijn water dat dít het moment was om onze tweede slag te slaan. We hadden al een flink aantal woningen bezichtigd, maar op geen van hen waren we op slag verliefd. Iets wat voor mijn gevoel echt nodig is bij de aankoop van een nieuw thuis.

Doorn, Zeist, Zoelen… au. Daar zit een pijnpunt. In Zoelen trof ik mijn droomhuis aan. Mijn droomhuis, niet dat van Joyce. Middenwegen. Met elkaars gevoelens rekening houden. We besloten verder te kijken. Utrecht, Tiel, Amerongen. Nergens troffen we óns droomhuis aan. Joyce wilde iets moderns. Ik wilde een oude, verbouwde boerderij. Begin dit jaar reed Joyce langs een bord van een nieuwbouwproject. Het had haar aandacht duidelijk gegrepen, want de weken erop bevond ze zich met regelmaat op de projectwebsite. Ik hield me er een beetje afzijdig van. Nieuwbouw was immers niks voor mij. ‘Ze bedenkt zich vast wel, het waait wel voorbij’.

Een nieuwbouwhuis kopen

Toen we een paar weken later bij mijn moeder op bezoek waren en Joyce onze laptop mee had genomen, wist ik dat het menens was. Joyce die een laptop meeneemt… dat is niet normaal. Exact om 14:00 uur konden we blijkbaar onze voorkeur aangeven voor een bouwnummer. Ik had geen idee… Ik wist niet eens om welke woningen het ging. Terwijl ik op het bed van mijn moeder zat, gaf Joyce ‘onze’ voorkeur aan. Misschien moest ik dit nieuwbouwproject toch maar serieus nemen…

Een paar weken later bezochten we samen de woonwinkel van het nieuwbouwproject. Hier was een maquette aanwezig van alle huizen en de omgeving. Stiekem werd ik er wel een beetje blij van. Een nieuw begin. Geen drukke stad. Een huis met een rieten kap, maar tegelijkertijd wel alles nieuw. Een mooie combinatie van ons beider persoonlijkheden. Een nieuwbouwhuis kopen zal wel niet zoveel ingewikkelder zijn dan bestaande bouw,… toch? Oh jazeker wel.

Nadat we de hypotheek, voor het huis dat pas over 1,5 jaar opgeleverd zou worden, rond hadden startte het pas écht. Waar je bij bestaande bouw een beetje klaar bent, moet je hier nog beginnen. We hadden niet helemaal voorzien dat we nu voor honderden keuzes kwamen te staan. Van de locatie van de stopcontacten tot aan de kleur van de keuken en de levertijd van de badkranen… Via een online systeem van de aannemer konden we aangeven wat we anders of toegevoegd wilden hebben aan het huis. Nou hadden we al een voor ons pittig geprijsd huis gekocht… maar daarmee waren we er nog lang niet. Zeker niet met onze veel te luxe smaak!

Een nieuwbouwhuis kopen: Hoe en waarom?

Meerwerkkosten nieuwbouwhuis

Toen we het huis kochten hadden we vooraf besloten er een dakkapel op te laten plaatsen en aan de voorkant van de woonkamer een extra raam. Verder zou het qua meerwerk daar wel een beetje bij blijven. Meerwerk. Ach, wat zou dat verder kosten? Iets van 2000 euro ofzo? Leuke grap.

Wat me in het begin het meest verbaasde was het feit dat de aannemer in een luxe twee onder 1 kapwoning de meest eenvoudige badkamer had gezet. Wilde je iets meer bij het huis passend… prima hoor. Alles kan geregeld worden, als je maar betaalt. Wilden we de keuken niet, dan konden we 6.500 euro terugkrijgen en bij een vooraf aangewezen keukenzaak een andere keuken bestellen…. die vervolgens er nog een heel flink bedrag bij vroeg. Met 6.500 extra waren we er nog lang niet. Misschien ook niet zo gek als je een porseleinen gootsteen wilt, een wit marmerkleurig aanrechtblad en een Bora kookplaat…

Na wat onderhandel werk besloten we dan nét iets boven ons budget te gaan zitten voor de keuken. We hadden wel enige speling. Door naar de badkamer showroom. Al die showrooms zitten trouwens verspreid over het hele land. Superhandig… Wilden we de basic badkamer niet, dan zouden we 3000 euro terugkrijgen. Oké… een badkamer kost vast niet meer dan 10.000 euro toch…? Haha, weer zo’n leuke grap, als je een vrijstaand bad wilt, gouden kranen en een origineel badkamermeubel. Keuzes, keuzes, keuzes.

Een nieuwbouwhuis kopen: Hoe en waarom?

Betalen voor niets

Maar goed, als we dit dan rond hebben, zijn we klaar toch? Ja hoor, als je de standaard glimmende opdek deuren wilt, welke uiteraard niet op de tekening te zien waren toen we de woning kochten. Daar zaten prachtige stalen deuren in a 6.000 per paar. Nee, die horen niet bij het huis. Het huis heeft 12 deuren met overal standaard een niet zo’n hip raampje boven de deur. Oh, u wilt dat liever niet? Ondanks dat we het hele huis nog niet gebouwd hebben, kost het je 95,- euro om het weg te laten. Dat is dus 12 maal 95,- is 1140,- euro voor… uhm, ja niets dus. En dan komen de andere deuren keer 12 er nog bij.

Oké klaar nu! Ja maar, wilt u dan geen buitenkraantje aan de voorkant van het huis? En geen stopcontact op de zolder? Oh en hoe zit het met de trap? Als we daar niets aan doen, is hij gewoon lelijk als het huis klaar is. Een luxere trap kost u slechts 3750,- euro.

Een nieuwbouwhuis kopen: Hoe en waarom?

Een nieuwbouwhuis of een thuis?

Voor je het weet verleg je al je grenzen en ben je door je totale budget heen. Je verliest je snel in het perfecte willen hebben. Bovendien zorgen al die keuzes ervoor dat je nogal eens verschilt van mening. Wat in deze fase dan ook extra belangrijk is, is om het grotere plaatje niet te verliezen. ‘Het is maar een huis’…

Je kan het enkel een thuis maken door samen fijn te leven. Dat doe je niet met een gouden kraan of duur inbouwapparaat, dat doe je enkel door elkaar te blijven zien. Door aandacht aan elkaar te blijven geven en lief te hebben. Dat is het meest kostbare meerwerk dat er bestaat. Daar kan geen vrijstaande villa tegenop.