De afgelopen jaren zijn we steeds bewuster omgegaan met voeding. Toen Joyce en ik elkaar net leerden kennen, aten we grotendeels vegetarisch. Vis aten we nog wel. Na een paar jaar zijn we ook hiermee gestopt. Waarom? Dierenwelzijn. Nu het veganisme steeds bekender wordt en er veel goede documentaires te zien zijn over voeding, milieubewust leven en dierenwelzijn, zijn we grotendeels plantaardig gaan eten, ook wel ‘plantbased’ genoemd. Waar we tot een aantal maanden geleden minder verstand van hadden, was biologisch eten. Meer dan dat het duurder is in de supermarkt en er geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, wisten we er niets van. Toch hebben we sinds de geboorte van Hunter veel meer biologische producten gekocht dan ervoor. In dit artikel laten we je onze biologische boodschappentas zien. Wat kopen wij biologisch, hoe denken we erover en wat betekent dit eigenlijk…? 

Ook geven we antwoord op de vraag of biologisch werkelijk duurder is en of wij in de toekomst meer biologisch willen gaan eten. We delen tenslotte waarom wij vinden dat er iets mis is met voeding in gezondheidsinstellingen. Uiteraard zijn we ook benieuwd naar jouw ervaring met biologisch eten en waarom je dit wel of niet belangrijk vindt.

Wat is biologisch?

Om een bewuste keuze te maken tussen wel of niet biologisch eten is het handig om eerst duidelijk te hebben wat biologisch eigenlijk inhoudt. Bij het produceren van biologische voeding wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en welzijn van dieren. Waar de producten aan moeten voldoen is vastgelegd in wet- en regelgeving. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • Geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
  • Dieren hebben meer ruimte en minder stress.
  • Geen synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen.
  • Meer ruimte waardoor gezonde groei en een gezonde bodem ontstaat.
  • Boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun werk.

Heel fijn dat wij meer bewust omgaan met eten door te denken aan dierenwelzijn, maar door ook voor biologische groentes, fruit en granen te kiezen weet ik pas zeker dat er ook aandacht wordt besteedt aan een vruchtbare bodem. Alles hangt eigenlijk met elkaar samen. Het is goed om kleine stapjes te zetten, zoals minder vlees eten. Het is echter ook belangrijk om niet te lang stil te blijven staan en ons als mens verder te ontwikkelen. Zo ook op het gebied van voeding. Hoe meer we weten, hoe bewuster en beter we om kunnen gaan met onze voeding. We vinden het de afgelopen jaren steeds belangrijker om door kleine veranderingen in onze leefstijl bij te dragen aan een fijnere wereld voor onszelf, onze geliefden en natuurlijk ons nageslacht…

Onze biologische boodschappentas

Inspiratie

Het bijwonen van de bio meet-up, samen met drie online collega’s, heeft mij extra aan het denken gezet. Er werd hier uitgebreid gediscussieerd over biologische voeding, het nut en de noodzaak ervan. Eigenlijk stom dat ik me hier nooit eerder voor heb geïnteresseerd. Maar goed, beter laat dan nooit. De mensen daar inspireerden me om beter voor mijzelf en de wereld om me heen te gaan zorgen. Hoe beter de producten die je in je lichaam stopt, hoe meer je lichaam dit uitstraalt. Daar kan ik absoluut nog veel van leren.

Maar goed, zoals ik al schreef, ik wil dit niet alleen voor mijzelf… maar zeker ook voor Hunter. Er is niets mooiers dan samen met hem de natuur in gaan, kijken naar dieren in de weide en genieten van fruit en groentes die nét geplukt zijn. Ik kijk ernaar uit om samen met hem in het bos besjes te plukken en hem de waarde van de natuur te laten zien. Dat kan alleen als we duurzaam omgaan met de natuur… en het gebruik van biologische producten draagt hieraan bij.

Te duur

Eén van de meest gehoorde redenen waarom mensen geen biologische producten kopen is omdat ze te duur zijn. Ook ik heb die reden gebruikt. Inmiddels moet ik hier wel een beetje op terugkomen. Natuurlijk is simpel gezien een biologische komkommer in de supermarkt duurder dan een niet-biologische komkommer…., maar is deze op grotere schaal ook duurder? Als biologische komkommers bijdragen aan een gezondere leefomgeving, zijn die paar eurocent extra dan niet eigenlijk heel goedkoop?

Ik ben me bovendien gaan realiseren dat wanneer je bewuster met voeding omgaat, je ook een andere leefstijl en daarbij horend voedingspatroon krijgt. Eerder kocht ik makkelijk 2 komkommers. Ach ja, 2 voor 1 euro. Meenemen die handel. Ik at er thuis eentje op en de ander verpieterde in de koelkast en gooide ik uiteindelijk weg. Boeie.. Nu koop ik een biologische komkommer van 1,10 euro waar ik veel bewuster mee omga én zelfs meer van geniet. Het voelt goed om bewust met (biologische) voeding om te gaan en daarmee meer bewust met de kostbaarheid van mijn lichaam.

Biologische baby

Zoals ik in de inleiding al schreef kozen we direct na de geboorte van Hunter voor meer biologische producten. Zo schaften we biologisch melkpoeder aan. We hadden hier reeds goede verhalen over gehoord en vonden het prettig om te weten dat er zo min mogelijk onnatuurlijke stoffen aan de voeding zijn toegevoegd. Zeker zo’n klein, puur lichaampje wil je zo zuiver mogelijke voeding aanbieden.

Nu hij ruim zes maandjes oud is geven we hem af en toe ook biologische zakjes fruit/zuivel. Daarnaast krijgt hij zo nu en dan een biologische kikkererwtenwafel of maïswafel. Brood kopen we voor hem bij de natuurwinkel en besmeren we met 100% biologische pindakaas. Als ik zelf hapjes maak voor hem kies ik voor biologische couscous, gerst, rijst etc.

Onze biologische boodschappentas

Onze biologisch boodschappentas

Ook wijzelf eten een flink aantal biologische producten, al zouden we dit de komende tijd nog best wat mogen uitbreiden. Wat we op dit moment biologisch kopen? In principe eten we geen kaas meer, maar bij uitzondering kopen we biologische kaas. Dit geldt ook voor melk. Als we dit toch een keertje kopen is deze biologisch. We eten regelmatig biologische, vegetarische schijven en maken gebruik van biologische kokosmelk in gerechten. Groenten en fruit eten we op dit moment nog te weinig biologisch, op bananen na dan. Pasta, couscous, rijst e.d. eten we veelal biologisch. Tenslotte drink ik graag een glaasje biologische wijn.

De komende tijd willen we op verschillende gebieden meer biologisch gaan eten. We denken hierbij aan broodbeleg, koffie, soja yoghurt, amandelmelk, ontbijtgranen en groentes. Heb je tips voor ons voor fijne biologische producten, dan horen we dit graag.

We gaan ook graag naar biologische restaurantjes. Binnenkort brengen we voor een verse lunch een bezoekje aan De Moestuin in Utrecht. Twee andere biologische aanraders zijn de Veldkeuken in Bunnik en Gys in Utrecht.

Kinderopvang en gezondheidsinstellingen

Tenslotte zou het naar mijn mening echt enorme winst zijn als we in Nederland veel bewuster zouden omgaan met voeding bij kinderdagopvang en gezondheidsinstellingen. Door mijn werk binnen de GGZ ben ik regelmatig in contact gekomen met de voeding die hier geserveerd wordt. Laat ik het zo zeggen: ik kan me voorstellen dat je als eetstoornis patiënt niet gemotiveerd raakt door dit soort voeding om beter voor jezelf te zorgen.

Dit geldt ook voor mijn ervaring in verpleeghuizen. Er is hier vaak sprake van ondervoeding bij oudere mensen. Begrijpelijk, want het eten dat ik hier geserveerd heb zien worden zou ikzelf ook liever laten staan. Hoe kunnen we nou juist aan de meest kwetsbare mensen geen verse en biologische voeding geven? Te duur? Een langere ziekteduur is pas te duur.

Volgend jaar willen we onze Hunter misschien 1 of 2 daagjes naar een kinderopvang brengen. We vinden het heel belangrijk dat hij hier verse, vegetarische en biologische voeding aangeboden krijgt. Dit is zeker een van de eisen waarop we op dit moment aan het selecteren zijn.

Biologisch: lekker voor je

Wil je meer te weten komen over biologische voeding? Neem dan een kijkje op de website: Biolekkervoorje.nl

Hoe ga jij om met biologische voeding voor jezelf (en kind)?