Nare kerstdagen en een ongelukkig nieuwjaar! Dat hoor en lees je nou nergens. Toch zijn er zat mensen die nare kerstdagen hebben én een ongelukkig nieuwjaar. Terwijl je overal om je heen, op televisie, YouTube en in etalages, vooral feestelijkheden ziet, is dat natuurlijk niet voor iedereen de inhoud van kerst. Juist doordat de nadruk zo ligt op een overvloed aan lekker eten, de gezelligheid van familie en vrienden én de overdaad aan versiering en mooie cadeaus, kan het lastig zijn om hier niet aan te kunnen voldoen. Jouw familie is misschien wel helemaal niet zo gezellig, zoals de families die je in reclames of films ziet. Jullie hebben geen kerstboom en weinig geld voor luxe cadeaus. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jouw kerst dit jaar niet zo prettig is en jouw nieuwjaar niet zo gelukkig.

Het is helemaal niet vreemd om met oudejaarsavond niet tot vroeg in het nieuwe jaar uit te gaan. Het is niet raar om geen vuurwerk af te steken. Het is niet stom als je niet uitkijkt naar al het eten van de kerstdagen en ook niet suf als je geen zin hebt in alle drukte van familie en vrienden. Het is bovendien ook niet uitzonderlijk als je weinig vrienden of familie hebt om kerst mee door te brengen. Door wat we om ons heen zien op social media, lijkt het echt wel raar, vreemd, uitzonderlijk en niet normaal om niet extreem uit te kijken en te genieten van kerst.

Met deze blog hopen we jou, die dit jaar wat minder fijne kerstdagen heeft, een beetje gerust te stellen. We delen graag onze nare kerstdagen en ongelukkig nieuwjaar om je wat herkenning en hoop te geven. Het wordt wel weer beter…

Nare kerstdagen en een ongelukkig nieuwjaar!

Onze nare kerstdagen en ons ongelukkige nieuwjaar…

1. Ziek met kerst
Scarlet: Toen ik net op mijzelf woonde had ik vaak hele heftige menstruatiekrachten. Ik was dan twee dagen voordat ik ongesteld werd flink ziek. Mijn benen waren extreem vermoeid en deden pijn. Mijn onderrug zeurde, ik had hoofdpijn en kon de hele dag wel slapen. Een van die twee dagen viel rond mijn 17de op 1ste kerstdag. Mijn ouders waren net uit elkaar en ik zou die kerstdag samen met mijn vader uit eten gaan bij een heel luxe restaurant in Muiderberg.

Hij had een 6 gangen-diner gereserveerd. Na de tweede gang kon ik al niet meer. Het was heel duur, waardoor ik me er vreselijk schuldig over voelde. Mijn vader moest toen regelen dat voor ons de gangen wat sneller na elkaar zouden worden gebracht, zodat we wat eerder weg konden. Ik voelde me zo beroerd dat ik het niet meer redde tot het toetje. Na de 5de gang heeft hij me terug naar huis gebracht.

Joyce: Ik ben meerdere kerstdagen ziek geweest. Hoe zoek je het uit! Ik lag dan met griep en koorts bij mijn opa en oma op de bank. Ik had best uitgekeken naar het lekkere eten, het cadeautjes uitpakken onder de kerstboom en kerstfilms kijken met zijn allen, maar was door het ziek zijn tot vrij weinig in staat.

2. Kerst en nieuwjaar met gebroken gezin
Scarlet: De eerste kerst na de scheiding van mijn ouders was heel naar. Vooral oudejaarsavond was toen erg verdrietig. Mijn vader was op wintersport, mijn broer op zijn studentenkamer en ik was alleen met mijn moeder en oma. In dat jaar zat ik erg slecht in mijn vel, waardoor ik me van alles en iedereen isoleerde. Hoewel ik dit zelf deed, voelde ik me ook erg eenzaam. Ik dacht voortdurend aan de dood en zag het nieuwe jaar helemaal niet zitten. Om 00:00 uur toostte ik omdat het hoorde met champagne, maar ik kon eigenlijk alleen maar huilen.

Joyce: Rond mijn zesde vierden we kerst niet meer als gezin. Dat was in het begin wel wennen, maar ik bleef het wel fijne dagen vinden. Tegelijkertijd vond ik het gedoe eraan voorafgaand nooit zo fijn. Dat is door de jaren heen meer geworden, zeker toen ik Scarlet leerde kennen, die ook gescheiden ouders heeft. Ieder jaar moet je toch met elkaar kijken hoe het zo goed mogelijk te plannen zodat iedereen tevreden is en het ook voor ons nog leuk en niet te stressvol is. Idealiter zou je natuurlijk kerst doorbrengen zoals je ziet in films: met een open haard, grote boom, cadeautjes, een enorme familie, kerstmuziek en alleen maar liefde en gezelligheid. Maar ja, zo is het leven niet. Het leven is niet perfect en een familie is ook niet perfect. Overal is er wel wat.

3. Alleen met kerst
Scarlet: Kerst wordt gezien als een moment van familie en vrienden, een moment van samenzijn, liefde, warmte en gezelligheid. Toch ben ik meerdere kerstdagen alleen geweest. Toen ik net in Amsterdam woonde, kende ik daar niemand. Mijn moeder vierde 2de kerstdag met haar vriend en mijn vader was in het buitenland. Ik had toen nog geen relatie en mijn opa en oma waren overleden. Er was eigenlijk niemand om kerst mee te vieren. Ik maakte er toen het beste van, maar miste de warmte van iemand toen wel enorm. Toen het twee jaar geleden tussen Joyce en mij niet goed ging, was ik weliswaar een deel van de kerstdagen met familie, maar ook alleen. Zeker toen voelde dat vreselijk. Liefdesverdriet met kerst is zo naar.

Joyce: Ik ben met kerst nog nooit alleen geweest, maar heb me op bepaalde momenten wel heel alleen gevoeld. Zeker toen het twee jaar geleden niet goed ging tussen Scarlet en mij. Ik was erg in de war en bracht die dagen door bij mijn moeder die heel bezorgd om me was. We zouden kerst dat jaar samen vieren, maar dat verliep allemaal ineens heel anders. Ik miste Scarlet echt aan tafel naast me. Dat was best heel naar.

4. Problemen met kerst
Scarlet: Lichamelijke problemen of psychische problemen stoppen niet gewoon even omdat het kerst is. Was dat maar zo. Toen ik tien jaar geleden een eetstoornis had, was kerst vrij beladen en lastig. Al dat eten. Ik keek hier helemaal niet naar uit. Ook vorig jaar, toen ik middenin een terugval zat, was kerst vooral heel veel stress voor mij. Ik moest per se dat wat ik extra at compenseren door veel te wandelen of hard te lopen. Ik was 0,0% bezig met gezelligheid, liefde en warmte en 200% bezig met eten, dwang en angst. Ik was toen dus ook blij dat kerst weer voorbij was.

Joyce: Door terugkerende periodes van depressiviteit heb ik ook met kerst weleens lastige momenten gehad. Ik heb dan ook altijd de neiging mijn leven enorm te vergelijken met dat van anderen. In mijn hoofd lijkt ieder kerst dan mooier, beter, gezelliger dan mijn kerst. Hierdoor ga ik me dan nog depressiever voelen. In plaats van het moment te genieten, baal ik dat van wat ik allemaal niet heb of wat niet goed genoeg is. Zonde en geen gezellige tijd.

5. Weer opnieuw beginnen
Social media staat rond eind december vol met de meest mooie wensen en voornemens voor het nieuwe jaar. “2018 wordt mijn jaar, ik ga knallen!” Dat voelde voor mij regelmatig niet zo. Ik had dan een best zwaar jaar achter de rug en kon dan echt opzien tegen het nieuwe jaar. Toen ik nog op school zat, voelde het aan als weer een jaar lang mezelf moeten bewijzen, presteren en geen onvoldoendes halen. Ik ervoer juist door de start van een nieuw jaar een enorme druk om het weer goed te doen of simpelweg het jaar mezelf weer staande te houden en te overleven.

Nare kerstdagen en een ongelukkig nieuwjaar!

Onze prettige kerstdagen en ons gelukkige nieuwjaar…

1. De boom optuigen en sterretjes
Joyce: Ieder jaar kan ik echt uitkijken naar het kopen van een kerstboom en optuigen van de boom. Ik kan tot in het kleinste detail de lichtjes erin hangen en de ballen op de juiste perfecte plek plaatsen. In huis vind ik het ook echt zoveel gezelliger met zo’n boom en het ruikt ook zo lekker. Ja, daar kan ik ieder jaar weer van genieten. Een paar jaar terug hebben we een houten kerstboom gemaakt, maar vanaf dit jaar hebben we gewoon weer een echte boom in huis. Dat optuigen vond ik vroeger leuk en zal ik, denk ik, nog lang leuk vinden.

Scarlet: Ik vond de boom vroeger thuis altijd erg leuk én onze kerstengel die muziek maakte. Met oudejaarsavond vond ik het geweldig om sterretjes af te steken en te kijken naar mijn vader die voor op de straat allerlei siervuurwerk af stak.

2. Eten bereiden
Joyce: Nee, niet zelf bereiden… maar wel als mijn moeder het bereidt. Ik kon daar vroeger als kind, en nu nog steeds, echt van genieten. Mijn moeder die uren in de keuken bezig was om de meest lekkere kersthapjes te maken. Van aardappel gratin tot aan de meest perfecte gevulde eieren. Dat geeft zo’n fijn, gezellig en huiselijk gevoel.

Scarlet: Vanaf het moment dat ik samen met Joyce ben, vond ik het heel gezellig om ieder jaar samen allerlei kerst hapjes te maken voor kerstavond of tweede kerstdag als we samen waren. Gewoon gezellig naar de supermarkt samen en daar de meest uiteenlopende dingen te halen die we lekker vinden: van aardappelkroketjes tot M&M’s. Oh en oliebollenkramen vind ik zo gezellig! Ieder jaar wandel ik met Sjors naar zo’n kraam in de stad om er wat oliebollen en appelbeignets (mijn favoriet) te halen.

3. Cadeautjes
Scarlet: ‘s morgens als kind wakker worden en dan samen met mijn broer in de vroege ochtend de trap aflopen om daar een enorme berg aan cadeautjes onder de kerstboom aan te treffen. Echt geweldig! Dat was altijd zo’n feest.

Joyce: Ik ben nog steeds een klein kind wat betreft cadeautjes. Ik vind het geweldig. Vroeger kon ik dagenlang in het grote Bart Smit boek kijken en hele wenslijstjes maken. Ver voor kerst snuffelde ik dan samen met mijn zus het hele huis door op zoek naar verstopte cadeautje. Nu jaren later ben ik nog net zo enthousiast. Ik probeer uit te zoeken wie wiens lootje heeft getrokken en vind het heerlijk om allemaal cadeautjes onder de boom te leggen.

4. Mist en champagne
Scarlet: Toen ik Joyce net kende vierden we oud en nieuw bij haar opa. Die woonde naast haar. Ik weet nog goed dat haar moeder toen speciaal champagne had gehaald voor mij. Joyce en haar zus dronken dit namelijk helemaal niet. Voor de gezelligheid toastte iedereen om 00:00 uur, waarna ik alle glazen opdronk. Ik was zoooooo teut, dat ik erna de moeder van Joyce voor de gek hield door haar anoniem te bellen en voor te doen als klant van haar werk die door de enorme mist die nacht de weg kwijt was geraakt. We hebben echt enorm gelachen die avond.

Joyce: Ondanks de Duitse televisiezenders die op standje 86 stonden, vond ik het altijd heel fijn en gezellig om de kerst door te brengen met mijn moeder, zus, opa en oma. Het was gezellig huiselijk en gaf een vertrouwd gevoel.

5. Rijden met oudjaar
Scarlet: Ik hoef niet zo nodig naar feestjes met oudejaarsavond. Ik vind het vooral leuk om samen te zijn en echt te genieten van het moment door er iets bijzonders van te maken. Vorig jaar wilde ik eigenlijk met oudejaarsavond een kampvuur bij het strand maken, maar het was zooooo koud! Daarom gingen we ‘s avonds laat rijden over dijken en langs allerlei dorpjes. We parkeerden de auto ergens om samen met muziek aan naar het opkomende vuurwerk te kijken.

Joyce: Gewoon gezellig samen thuis zijn en om 00:00 uur vanuit de slaapkamer het vuurwerk bewonderen. Dat vind ik ieder jaar weer heel fijn, al lijkt het me ook tof om eens een jaartje in een grote stad of het buitenland te zijn.

Zoals je kunt lezen hebben wij ook vele nare kerstdagen en ongelukkig nieuwjaar momenten gehad. Dat hebben zoveel mensen. Probeer niet boos op jezelf te zijn, omdat je geen perfecte kerst hebt. Wees een beetje extra lief voor jezelf deze dagen én onthoud dat alles verandert: er komen ook weer fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar aan!

♥ Scarlet & Joyce ♥