Nog maar een paar weekjes en we zitten met z’n allen weer aan een gezellig gedekte tafel bij een naar een dennenbos geurende kerstboom, versierd met bijzondere ballen. De donkere straten van de nacht zijn verlicht met schitterende sierlichtjes en de winkels pakken uit met zilver, goud en pailletten. De dagen rond kerst worden zo mooi mogelijk gemaakt. Maar toch, ‘It’s the inside that counts’, want zolang je je vanbinnen niet krachtig, machtig en mooi voelt, maakt de buitenkant het niet goed. Juist met kerst kan die tegenstelling tussen innerlijk en uiterlijk extra groot zijn, waardoor een gevoel van eenzaamheid ontstaat. Gelukkig kan je hier zelf wel iets aan doen. Simpelweg door jezelf een beetje extra liefde te geven met kerst.

Dat klinkt misschien zweverig, maar dat is het niet. Hoezo niet? Omdat wij erover schrijven en wij zijn verre van zweverig. In deze blog delen we 10 praktische manieren om jezelf wat liefde met kerst te geven en daardoor de decemberweken wat fijner te maken.

♥ Doe wat goed voor jou is
Zo ongeveer vanaf augustus kan het zijn dat familie begint te vragen wat je dit jaar gaat doen met kerst. Heb je gescheiden ouders of schoonouders, dan is de kans aanwezig dat de Eerste Kerstdag zo snel mogelijk wordt opgeëist. Dit kan nogal eens wat stress, irritatie en boosheid opleveren binnen familie. Iets wat leuk en feestelijk zou moeten zijn, is nog voordat het december is al een heel drama. Herken je dit, dan zal je waarschijnlijk ook de neiging hebben om het voor iedereen zo goed mogelijk te doen.

Je wilt zorgen dat iedereen tevreden is. Hierdoor vergeet je jezelf nogal eens. Zonde, want jij bent de enige met wie je sowieso de komende 40 jaar nog kerst moet vieren. Zorg er dus voor dat je vooral ook doet wat goed voor JOU is. Ga niet als een malloot op 1 kerstdag tig mensen af om iedereen te pleasen. Ga niet tegen je zin in uren op de bank zitten bij je schoonmoeder, als je eigenlijk in het bos met je vader en moeder had willen wandelen. Onderzoek vooraf wat goed voor JOU is met kerst en probeer hierin zo nodig middenwegen te vinden met familie en vrienden.

♥ Gewoon weg
Je voelt je misschien wat bezwaard richting familie en vrienden om niet thuis te zijn met kerst, maar er is niets mis mee om dit eens een jaartje te doen. Je kunt ook prima het weekend voor kerst naar familie gaan en een gezellige dag met hen doorbrengen. Als jullie band waardevol en goed is, zit dit niet vast aan een 1ste of 2de Kerstdag. Het kan heel fijn zijn om juist met alle drukte van de kerstdagen even weg te zijn. Gewoon een lang weekend naar Limburg of een aantal dagen Parijs of de Ardennen. Volg je hart en ga alleen of neem iemand mee die dichtbij jouw hart staat. Je leeft maar één keertje, doe wat jij écht graag wilt doen met kerst. Benut je tijd goed.

liefde voor jezelf kerst zinzi tijd horloge sieraden ketting hartje armband

liefde voor jezelf kerst zinzi tijd horloge sieraden ketting hartje armband

♥ De natuur in
Toen ik zo’n twee jaar geleden alleen was met kerst koos ik ervoor om in de ochtend met onze hond te gaan wandelen in de bossen van Amersfoort. Het was een prachtige dag met sneeuw én zon. Ondanks dat ik me niet gelukkig voelde, gaf de natuur me toch een heel positief gevoel van vrijheid. Het was er zo mooi, dat dit me wat gelukkiger maakte. De dag erop ben ik naar Zeeland gegaan en heb er langs het strand gewandeld. Ook dat was fijn. De natuur kan echt een positieve bijdrage leveren aan je stemming. Heerlijk om er even op uit te gaan deze kerstdagen.

♥ Zoek gezelligheid
Voel je je niet helemaal happy met kerst, dan kan afleiding je helpen. Ga naar een café dat geopend is, bezoek een voorstelling in het theater, spreek af om ergens wat te gaan drinken met vrienden, of ga langs bij familie. Ook al is jullie band niet de beste, het kan toch best prettig zijn om even samen met iemand te zijn. Het hoeft niet direct een mega diepgaand contact te zijn. Gewoon een spelletje doen of een uurtje koffie drinken of een wijntje pakken… maak het niet te groot. Juist die kleine momenten kunnen fijn zijn deze dagen. Gezelligheid kan je daarnaast ook in je eigen huis of kamer vinden. Hang lampjes op, steek kaarsjes aan, zet een fijn muziekje op…

liefde voor jezelf kerst zinzi tijd horloge sieraden ketting hartje armband

liefde voor jezelf kerst zinzi tijd horloge sieraden ketting hartje armband

♥ Sta ervoor open
Als je slecht in je vel zit is het sowieso lastig om open te staan voor de omgeving. Toch is dit belangrijk om je beter te gaan voelen. Probeer open te staan voor steun, voor hulp en mensen die iets voor je kunnen betekenen. Dit kan soms komen uit de meest onverwachte hoeken, zolang je jezelf er maar niet voor afsluit. Stel jezelf kwetsbaar op. Vertel over je moeite met de feestdagen, praat erover…

♥ Zet je in voor een ander
Liefde voor jezelf ervaren, kan ook ontstaan door iets voor een ander te doen. Denk bijvoorbeeld aan kaarten schrijven voor eenzame ouderen of iets voor dieren doen. Rond kerst zijn er ook allerlei vrijwilligers klusjes. Check eens bij een vrijwilligerscentrale. Juist door iets voor een ander te doen, kan je je positiever over jezelf gaan voelen.

liefde voor jezelf kerst zinzi tijd horloge sieraden ketting hartje armband

liefde voor jezelf kerst zinzi tijd horloge sieraden ketting hartje armband

♥ Een fijne film of serie
Wat mij vroeger altijd hielp om eenzame dagen door te komen: een mooie film huren of een leuke serie kijken. Toen moest ik daarvoor nog naar een videotheek. Nu kan je gewoon iets leuks huren via Pathé thuis of kijken via Uitzending gemist of Netflix. Onderzoek een aantal dagen van te voren naar wat je graag wilt kijken en plan dit voor jezelf in. Eventueel gecombineerd met een heerlijk uurtje in bad, een fijne kop thee of cappuccino en iets lekkers erbij. Je zou tenslotte natuurlijk ook nog naar de bioscoop kunnen gaan. Dan ben je er even uit én niemand die in het donker let op jou, of je wel of niet alleen bent gekomen.

♥ Gun jezelf iets
Jezelf iets gunnen kan knap lastig zijn. Misschien vind je jezelf niet goed genoeg, niet waardevol als mens. Je bent streng richting jezelf en voelt je al snel schuldig als je te veel hebt gekocht voor jezelf of te veel hebt gegeten. Probeer dit met kerst wat los te laten. Gun jezelf iets. Dat maakt je leven aangenamer én het is ook gewoon oké. Je hebt een jaar lang je best gedaan… of de dingen in je leven nou wel of niet allemaal gelukt zijn. Je bent er nog en je vecht. Wees daar een beetje trots op en wees daar jezelf dankbaar voor.

liefde voor jezelf kerst zinzi tijd horloge sieraden ketting hartje armband

liefde voor jezelf kerst zinzi tijd horloge sieraden ketting hartje armband

♥ Sauna en massage
Op tweede kerstdag zijn er vaak wel de nodige sauna’s geopend. Boek zo’n bezoekje voor jezelf (doe dat ruime tijd vooraf!) en combineer het eventueel met een fijne massage. Kerst moet een feest zijn. Doe daarom ook echt iets wat voor jou voelt als een feest. Als dat een bezoek aan de sauna is… doen!

♥ Koop iets leuks voor jezelf
Met kerst hoef je niet enkel cadeautjes voor anderen te kopen, je mag ook jezelf verwennen. Koop met kerst iets voor jezelf. Denk aan mooie kleding of een stijlvol sieraad. Joyce deed dit voor Kerst ook. Zij mocht van het merk Zinzi een aantal sieraden voor kerst bestellen. In het kader van liefde voor jezelf bestelde ze een hele mooie (verguld) gouden ketting met bijpassende armband met als hanger een hartje. De hartjes hebben een mooi formaat en zijn gemaakt van echt zilver. De sieraden zijn door de symbolische betekenis van waarde, maar door hoe ze gemaakt zijn ook waardevol. Ze blijven lang mooi.

Daarnaast bestelde Joyce een heel mooi, gouden horloge voor zichzelf. De wijzerplaat is ook helemaal (verguld) goud, waardoor hij bijzonder en luxe oogt. De horloges zijn geheel van staal, wat ze super sterk maakt en waardoor ze ook echt kwalitatief aanvoelen. Bij het horloge ontving ze een gratis gouden armband, die echt prachtig combineert met het horloge. Een mooi en betaalbaar cadeau voor jezelf, een vriendin of familielid.

“Ik ben enorm blij met mijn bestelling en vindt het erg leuk om mijzelf zoiets voor Kerst te geven. Dat zouden meer vrouwen moeten doen. Gewoon iets symbolisch om jezelf te herinneren aan het feit dat je wat liever voor jezelf mag zijn. Wij vrouwen zijn vaak veel te streng en kritisch. Dat is helemaal niet nodig en ook helemaal niet helpend.” ~ Joyce

liefde voor jezelf kerst zinzi tijd horloge sieraden ketting hartje armband♥ Horloge: Zinzi Roman
+ Gratis armband
Ketting met hartje
Armband met hartje

Wat doe jij voor jezelf met kerst?


In samenwerking met Zinzi