Ik ben keihard, maar breekbaar. Ik denk dat ik die pittigheid en hardheid deels van mijn moeder heb geërfd. Of zou het door opvoeding en omgevingsfactoren zijn? Waarschijnlijk een combinatie. Als kind was ik denk ik nog niet zo hard. Ik was vrij angstig aangelegd. Durfde niets alleen, wilde altijd samen met iemand spelen en hing het liefst de hele dag aan het been van mijn moeder. Door de jaren heen is dit veranderd. Ik had snel mijn oordeel klaar en was in mijn mening vrij uitgesproken en stellig. De waarheid dacht ik in pacht te hebben en als ik iets wilde of dacht te weten, ging ik er voor 200% voor. Het leven was van mij en ik zou de wereld veroveren.

Was ik werkelijk zo zeker van mijzelf of was het een vorm van compensatie? Blaffende honden bijten niet. Ik was zo’n blaffende hond. Ik was doodsbang voor alles en iedereen, maar overschreeuwde dit middels mijn stem en prestaties.

Ik schreeuwde tegen de angst. Oordeelde tegen de onzekerheid. Presteerde tegen de paniek. Ik deed alles om me maar niet minderwaardig te voelen. Mijn god, wat voelde ik me waardeloos. Onbewust was ik me hiervan. Ik rende door mijn leven, deed duizend dingen tegelijk om maar niet te hoeven voelen. Niemand kon me raken, want ik had al te veel klappen gehad. Het pesten op de basisschool, het getreiter op de middelbare school, het mislukken van een studie en droomcarrière, het afgewezen voelen door hulpinstanties. Het had me gebroken en gemaakt tot de persoon die ik toen was: Keihard maar breekbaar.

oud roze liefde vloekt niet sacha oililyNiemand. Ik zou me nooit mee pijn laten doen. Sla je mij, dan sla ik je 10 keer zo hard terug. Be prepared, want ik blaf niet, maar bijt direct. Mijn uitstraling was zacht, maar mijn blik was door de jaren heen hard geworden. Ik ben geen lief meisje, ik ben een strijder voor rechtvaardigheid. Ik vecht en geef niet op tot ik heb gewonnen. Ik kijk je weg, voordat je naar me kan kijken.

“Big girls don’t cry, supergirls don’t cry. I will not cry ever again”

oud roze liefde vloekt niet sacha oililyVerbaasd was ik toen iemand me vertelde dat mensen bang voor me waren en daarom hun eerlijke mening niet durfden te geven. Ik heb haar uitgelachen. Bang voor mij? Hoe kan dat nou?! Ik zie eruit als een meisje van 20 en ben smal als een spriet. Hoe kan iemand nou angst voor mij hebben? Door de jaren heen werd het meermaals bevestigd. Mensen waren bang omdat mijn mening vaak hard was, mijn woorden overtuigend en mijn manier van communiceren fel.

Was dat wie ik wilde zijn? Hard, fel en kil? Dat terwijl ik als kind zo verlangde naar warmte en onvoorwaardelijke liefde. Ik wilde een jonge vrouw zijn die warmte uitstraalde, open stond voor andermans mening, liefde kon geven en waar niemand bang voor was, maar met respect mee omging. Dit was niet de felle vrouw die nu was. Ik moest veranderen, maar hoe…? Hoe kon ik veranderen, zonder opnieuw gekwetst te worden? Hoe kon ik open staan, kwetsbaar zijn, zonder keer op keer geraakt te worden?

oud roze liefde vloekt niet sacha oililyWerd ik nu als hard persoon niet geraakt? Jawel. Het was een schijncontrole. Mensen durfden door mijn felheid en hardheid minder te zeggen, maar als iemand kritiek had, was ik hierdoor volkomen van mijn stuk. Ik was zo breekbaar als porselein. Ik kon dagen malen in mijn hoofd over wat er gezegd was. Huilen, twijfelen, me naar voelen en ga zo maar door. Ik leek van buiten wel zo hard, maar vanbinnen was ik het zachtgekookte ei van een te vroeg geboren kuiken.

oud roze liefde vloekt niet sacha oililyHeel langzaam leerde ik dat open staan voor anderen en minder snel en fel oordelen me niet per se kwetsbaarder maakte, maar me vooral een stuk minder eenzaam en een stuk meer menselijker maakte. Ja mensen stelden me teleur en deden me verdriet, maar ik voelde me een stuk oprechter en een beter mens door me in ieder geval zelf wél anders en positiever op te stellen.

oud roze liefde vloekt niet sacha oililyIk vind het enorm waardevol dat ik door de jaren heen steeds zachter ben geworden en met meer nuance en positiviteit naar mijn omgeving kan kijken. Dat laat me een beter mens voelen en geeft meer ruimte en rust in mijn hoofd. Ik ben niet meer die harde en felle vrouw van vroeger, maar ontwikkel me beetje bij beetje naar de warme vrouw waar ik vroeger zelf als kind zo’n behoefte aan had. Ik ben er welliswaar nog lang niet, maar het feit dat ik me er dubbel en dwars bewust van ben, biedt een zee aan mogelijkheden en wegen naar die vrouw.

oud roze liefde vloekt niet sacha oililyRoze kleding – een roze trui en velvet roze schoenen – zou me vroeger niet staan. Het was te lief. Ik droeg zwart en donker groen. Blijf uit mijn buurt. Be scared of me, I am not scared of you. Tegenwoordig draag ik – symbolisch – ook graag oud roze. Het staat me en het past steeds beter bij mijn innerlijk.

oud roze liefde vloekt niet sacha oilily

Trui: Stradivarius
Broek: Stradivarius
Schoenen: Sacha
Horloge: Olivia Burton
Halsband Sjors: Etsy

Het leven is hard, maar ook warm en bijzonder. De liefde is hard, maar ook waardevol en gelukkig makend. We bepalen zelf hoe we ons leven inrichten en welke kant we uitdragen en ontwikkelen. Ik heb geleerd en leer iedere dag nog steeds. Ik wil een warm en liefdevol mens zijn en vecht ervoor om dat in dit leven te bereiken…. ~ La Vie en Rose ~


Heb jij al op Scarlet gestemd voor de VIVA 400? Het kan nog een paar dagen… ♥