Fotoboeken zijn al bijna niet meer van deze tijd. In plaats daarvan prijken de prachtplaatjes van je reizen in een album op Facebook, een blog of op je Instagram feed. Een soort van publiek vakantiealbum die permanent in de cloud hangt. Dan wil je natuurlijk niet je gewone vakantiekiekjes delen. Die zijn leuk voor de herinnering, maar blijken achteraf toch niet zo scherp of interessant als jij je herinnert. No worries, met deze tips maak jij voortaan alleen nog maar Instagram waardige reisfoto’s! Geen ingewikkeld fototechnisch verhaal met sluiterstanden en diafragma’s, maar tips hoe jij, ook met je iPhone, een toffe foto kan maken. Zorg er ervoor dat je je camera kent én dat je lens schoon is, let’s go!

Compositie
Als eerste is het belangrijk om te kijken wat je binnen je frame op je foto hebt staan. Hierbij is het belangrijk om in de compositie rekening te houden met de regel van derden. Verdeel je foto horizontaal en verticaal in derden (of gebruik het grid op je telefoon) en zorgt dat het belangrijkste onderwerp van je foto op een lijn of kruispunt zit. Dit maakt je foto sterker en dynamischer!

Tips voor de mooiste reisfoto’s #travelcoupleVerder is het handig om rekening te houden met lijnen in je foto: deze geven sfeer aan je foto. Horizontale lijnen geven rust (een rechte horizon), verticale lijnen benadrukken hoogte en grootsheid (verticaal fotograferen werkt goed voor Instagram en pinterest!), diagonale lijnen geven de kijker een richting mee waarin ze kijken en kan zo je foto krachtiger maken! Maar ook wegen met bochten zijn lijnen, zorg dat je ze goed in het frame zet!

Als laatste is het perspectief het belangrijkste van je compositie. Wat staat er op de voorgrond, wat is er te zien op de achtergrond? Het geheel moet interessant zijn om naar te kijken. Probeer ook eens origineel te zijn en maak eens niet een foto zoals elke andere toerist – lekker op ooghoogte ‘lachen!’, met 30 andere toeristen op de achtergrond. Zak eens helemaal door je knieën en maak een foto vanaf te grond – een kikker perspectief – of zoek de hoogte op in een hoog gebouw. En wat dacht je van een reflectie in het water of in glas? Zo is een toeristische attractie ineens een nog interessantere – unieke – foto!

Tips voor de mooiste reisfoto’s #travelcoupleBelichting
Eén tip: maak GEEN foto’s met je flitser, tenzij je je flitser kan instellen. Flitser licht is hard en wit en moet je alleen gebruiken als je echt per se in de nacht iemand op de foto wil zetten, of als je het zelf echt heel mooi vindt. Zorg dat je foto’s maakt met natuurlijk licht. Dat is simpelweg het mooist!

Het mooiste en zachtste licht is het uur na zonsopkomst en voor zonsondergang: het gouden uur. De meeste fotografen gaan dan op pad om hun plaatjes te schieten, met een mooie warme gloed. Tijdens zonsopkomst heb je niet alleen het mooiste licht, er zijn ook minder toeristen en de temperatuur is aangenamer (in tropische landen). Let er wel op dat je niet tegen het zonlicht in fotografeert, tenzij je een silhouet-foto wil maken! De schemering voor zonsopkomst en na zonsondergang heet ook wel ‘het blauwe uur’. In deze periode kun je ook prachtige avondfoto’s maken waarbij je nog wel goed de gebouwen kunt onderscheiden, maar het niet al pikkedonker is.

Dat stapje extra
Maak geen foto’s wanneer iedereen het doet! Fotograferen tijdens zonsopkomst vergt wat doorzettingsvermogen, maar ga er anders bijvoorbeeld wél op uit als het regent, of heeft geregend. Regenplassen zijn ideaal voor een mooie reflectie foto. Daarbij weerkaatst een natte grond het licht ook mooi van onder!

En natuurlijk ga je op een vakantie niet alleen op de speciale momenten fotograferen. Eerlijk: ik loop als een Chinese toerist door alle steden – camera op mijn gezicht geplakt en klikken maar! Maar ik klik niet alles wat ik zie met het idee ‘oké leuk, die staat erop’. Ik zoek naar de interessante details en invalshoeken en probeer een foto te maken die niet iedereen heeft. Tijdens een city trip kan je het beste lekker verdwalen en de geheime plekjes van de stad vinden. Maar hou je bijvoorbeeld van eten fotograferen, fotografeer ook eens het plafond van het restaurant, hoe het bereid wordt, of zoom eens in op die ene doperwt. Meteen een heel ander beeld!

Zorg vooral dat je altijd klaarstaat om snel een foto te maken, maar neem ook je tijd als je die perfecte foto wil. Misschien vliegt er ineens een gave vogel voorbij, je wil dan niet nog prutsen met je tas, lensdop of instellingen. Timing is alles bij fotografie. Probeer mensen in actie te schieten en niet alleen geposeerd! Klets gewoon en dan ‘KLIK’; tijdens die leuke lach heb je een geweldig kiekje. Let er bij een (vakantie)portret op dat je ook de achtergrond fotografeert, anders had het ook in de achtertuin kunnen zijn!

Tips voor de mooiste reisfoto’s #travelcoupleDie #travelcouple reisfoto’s
Gezellig samen op reis en inmiddels prachtige reisfoto’s gemaakt met de bovenstaande tips, maar nu wil je wel een leuke foto samen! Je eerste ingeving: ik vraag het even aan iemand. Na drie keer uitleggen waar je nou moet drukken en 20 klikken later (‘doe maar één voor de zekerheid!’) krijg je het resultaat te zien: ogen dicht, voeten staan er niet op en de waterval ook maar half. Eh, ja bedankt!

Neem een statief mee of vind een creatieve oplossing om je camera op te zetten. Uiteindelijk wil je niet zomaar even een foto die zegt ‘daar waren we’, je wil een foto die je kan uitvergroten op je slaapkamermuur! Maak in dat geval je foto ‘zelf’. Zo kan het lekker vaak opnieuw en hoef je alle knuffel en kus-rituelen niet voor een vreemde te doen (kan lekker awkward zijn als lesbisch stel in een overwegend islamitisch land). En probeer ook eens niet te poseren! Gewoon gezellige interactie samen is vaak nog leuker.

Speel met de compositie. Ik geloof niet dat iemand (die je volgt op instagram) heel blij wordt van je bewogen kus- en knuffel selfies. Maak eens een mooie silhouetten foto met zonsondergang of bedenk creatieve perspectieven zoals de #followmeto foto’s op instagram! Zo maak je je foto esthetischer én kunnen meer mensen met je identificeren en weg zwijmelen!

Uiteindelijk wil je dat je foto een verhaal vertelt. Een foto moet een sfeer weergeven en jouw specifieke kijk op het onderwerp!

Yes, je hebt hem!
DE foto, je hebt hem. Tijd voor de nabewerking, als je dat wil. Gebruik GEEN instagram filters. Kies liever voor app zoals snapseed, vsco of ga voor een professionele Adobe Lightroom bewerking. En zorg dat je altijd een back-up maakt van je foto! Je mobiel/camera/laptop kunnen altijd kapot gaan, dus zet het op een USB stick of externe harde schijf!

Succes!


Door: Maartje Hensen – Graag vertel ik jullie meer over onze mooie en minder mooie ervaringen als stel op wereldreis. Reizen is voor iedereen en daarom delen we in de blogreeks ‘bloggen met bergschoenen’ al mijn (lesbische) reistips!