Ik ben Amanda en 22 jaar. Ik ben lesbisch en christen. Dat klinkt simpel, maar het zorgt er wel voor dat het soms voelt alsof ik in twee werelden leef. Dat ik het beiden noem in deze voorstel alinea is belangrijk. Ik ben namelijk allebei. Dat vinden mensen soms moeilijk te geloven. Sommige homo’s vinden het gek dat ik christen ben, omdat ze de ervaring hebben dat christenen homo’s afkeuren. Sommige christenen die ik ken vinden dat het niet bij christen zijn hoort om praktiserend homo te zijn. Oh ja, dat vergat ik nog te vertellen ik ben al meer dan een jaar erg gelukkig met mijn vriendin…

Sinds ik uit de kast ben heb ik heel wat gesprekken meegemaakt over deze twee werelden. Ik heb een aantal vrienden die ook homo zijn maar niet christelijk. Zij snappen vaak niet waar de christenen zo moeilijk over doen. Ze vinden dat de christenen niet moeten zeuren. Dat is de ene wereld waar ik in leef…

lesbisch en christen

Dan de andere wereld…: Toen ik ging studeren ben ik lid geworden bij een christelijke studentenvereniging, waar ik ook mijn vriendin heb ontmoet. In het begin kreeg ik daar, toen ik eenmaal uit de kast durfde te komen, best negatieve reacties te horen. Er waren mensen die vonden dat ik doordat ik uit de kast kwam bepaalde taken binnen de vereniging niet uit mocht voeren. Dat was best lastig om te horen. Ook is de discussie over homoseksualiteit één die best vaak terugkomt waardoor ik inmiddels alle Bijbelse argumenten wel kan dromen.

In mijn tweede jaar bij de vereniging wilde ik graag in het bestuur van de koepel van christelijke verenigingen, daar moest eerst door alle verenigingen over vergaderd worden. Uiteindelijk mocht ik wel dat bestuur in, wat stiekem wel een beetje voelde als een overwinning. Ik heb dat jaar ontzettend mooie dingen mogen doen en bijzondere gesprekken mogen hebben. Voor een van mijn bestuursgenoten was ik de eerste homo die hij kende en dat heeft toffe gesprekken opgeleverd.

Ook binnen de vereniging zelf heeft mijn homoseksualiteit geleid tot mooie gesprekken. Er zijn weleens eerstejaars die van huis uit meekrijgen dat homo’s slecht zijn. Wanneer ze dan iemand ontmoeten die op hetzelfde geslacht valt, gaan ze er pas echt over nadenken. Sommige komen dan tot de conclusie dat ze toch tegen zijn, anderen tot de conclusie dat ze helemaal niet zo sterk tegen zijn. Het belangrijkste is dat ze er zelf over nagedacht hebben en uiteindelijk wel met meer respect met homo’s omgaan ongeacht hun mening.

lesbisch en christen

Inmiddels heb ik afgelopen jaar zelfs voorzitter mogen zijn van mijn prachtige vereniging. In een bestuur met toffe bestuursgenoten die het niet uitmaakte dat ik op vrouwen viel. Opnieuw heeft dit en een interview voor een christelijke website dat ik dit jaar met mijn vriendin had tot mooie gesprekken geleid. Ik heb ontzettend mooie gesprekken gehad met bestuurders van allerlei verenigingen. In die gesprekken heb ik wellicht mensen tot nieuwe inzichten gebracht, misschien ook niet maar dat neemt niet weg dat ze een andere mening gehoord hebben. Er zijn ook verschillende verenigingen die ons vroegen hoe we om zijn gegaan met een homo die in het bestuur wilde.

Ik ben natuurlijk niet de enige christelijke homo en inmiddels heb ik via Facebook een groep gevonden waarin ik de moeilijkheden die het af en toe met zich mee brengt kan delen met andere christelijke homo’s.

Zoals je gelezen hebt is lesbisch en christen zijn niet altijd even makkelijk (geweest), maar ik heb er ook veel van kunnen leren. Ik hoop dat ik door erg open te zijn over mijn geaardheid af en toe mensen kan laten zien dat christelijke homo’s bestaan en erg gezellig kunnen zijn. Ik hoop in mijn werelden het taboe een beetje weg te kunnen nemen. Zowel het taboe op christen zijn in de homowereld als het taboe op homo zijn in de christelijke wereld…

Amanda