In een ander land uit de kast komen? – Heb je een vriendje? Op wat voor mannen vallen jullie? Zijn jullie zussen? Dit zijn zomaar een paar vragen die tijdens onze reis bij mensen boven borrelen en bij ons voor een hoop ongemak zorgt. Want wat vertel je mensen? Ga je eerlijk en open je hele verhaal vertellen – nee wij hebben een relatie met elkaar – en neem je hierbij het risico dat mensen je met andere ogen gaan bekijken, of kies je voor de andere weg: halve waarheden en hier en daar een leugentje om bestwil. We ontdekken al snel de reiskast.

Zoals iedereen uit de LHBT gemeenschap weet: zodra je uit de kast komt, blijf je uit de kast komen. Het is niet een moment waarop je de hele wereld vertelt ‘hallo hier ben ik’. Er blijven momenten waarop je beslist ‘nu moet ik het vertellen’. Tijdens een wereldreis ligt dit wat lastiger en stellen wij onszelf constant de vragen ‘vertel ik het?’ ‘verzwijg ik het?’ ‘wanneer vertel ik het wel of niet?’ Hierbij spelen er twee belangrijke factoren een rol: de lokale cultuur – zij – en persoonlijk belang – wij.

In een ander land uit de kast komen?

Lokale cultuur was de doorslaande factor om de (reis)kast in te duiken toen wij onze wereldreis in Rusland begonnen. Rusland is niet het land waar je hard wil roepen dat je een lesbische relatie met elkaar hebt. Homo zijn in Rusland is officieel niet strafbaar, maar homoseksualiteit promoten wel. Het is natuurlijk lastig te zeggen wat onder promotie valt. Al snel kwamen we erachter dat Russische meiden gewoon handen vasthouden, als gewone vriendinnen, dus wij doen dat lekker ook!

Onze tip is: kijk goed om je heen: wat kan wel, wat kan niet? Als je het niet zeker weet: zoek mensen op die je kan vertrouwen, kijk of je een homobar kan vinden via Google of leg contact met LHBT locals of reizigers via apps zoals couchsurfing. Zo spreken wij af met Tanya en haar vriendin Olga in Moskou, ontmoeten we een Amerikaanse jongen in China die een relatie heeft met een Chinese jongen en spreken  in Japan af met een goede (homo-)vriend die daar al twee jaar woont.

Ons persoonlijk belang om iedereen te vertellen dat we een stel zijn is niet zo groot. We weten dat mensen in andere culturen andere ideeën hebben over homoseksualiteit. We weten ook dat mensen ons anders bekijken zodra ze ons als stel zien. In eerste instantie zien ze twee meiden samen op reis en dat is ook hoe we gezien willen worden! We kiezen er juist voor om te couchsurfen, niet om alleen maar in hotelkamers te slapen. Maar het is ook heerlijk als mensen het wel weten en we er niet voorzichtig mee om hoeven gaan.In een ander land uit de kast komen?

Zo vertelt onze host in Korea ons dat hij via onze website weet dat we een stel zijn. Hij hoeft er verder niet uitgebreid over te praten, maar laat ons weten ‘hé ik weet het en ik heb je uitgenodigd in mijn huis dus ik vind het oké’. Zo klein, maar ongelofelijk fijn! We hebben echter ook een keer gelogen over onze relatie, omdat onze host liet duidelijk merken dat hij tegen homomannen was, maar wel oké was met lesbische vrouwen. Op zo’n plek voelen wij ons niet op ons gemak om uit de kast te komen en het is voor ons niet altijd nodig om een discussie aan te gaan in een andere cultuur.

Onze ervaring leert ons dat we in een reiskast zitten: tijdens het reizen ben je min of meer teruggeduwd in de kast en is het lastig om er keer op keer uit te komen. Als lesbisch stel reizen brengt zeker wat zorgen met zich mee, maar zolang je de cultuur respecteert is het reizen met zo fijn als voor ieder ander! Daarbij ontmoeten we ook veel andere open minded backpackers onderweg in hostels en hebben we nog geen nare ervaringen gehad als lesbisch stel op reis. Ons motto blijft: reizen is voor iedereen!

Lees ook: Samen op wereldreis


Door: Maartje & Roxanne – Graag vertellen we jullie meer over onze mooie en minder mooie ervaringen als stel op wereldreis. Reizen is voor iedereen en daarom delen we in de blogreeks ‘bloggen met bergschoenen’ al onze lesbische reistips!