In China is homoseksualiteit helaas nog altijd een taboe. Er in China voor uitkomen dat je lesbisch bent is niet eenvoudig. Geblinddoekt in een drukke winkelstraat van China gaan staan met een trui aan met daarop “Hug me, I’m Gay” / “Knuffel me, ik ben lesbisch” is, zoals je wel zult begrijpen, daarom ook doodeng. Toch deed Max (schuilnaam) het als sociaal experiment in Shanghai. Hoewel je door het taboe in China zou verwachten dat mensen afstand hielden, kreeg ze binnen een uur van maar liefst 38 mensen een knuffel. 

Ze moest hiervoor wel een paar keer van plek veranderen, omdat ze de openbare orde verstoorde aldus de autoriteiten. De lesbische organisatie Rela filmde haar experiment en plaatste het op Facebook met de vraag “Zou je haar een knuffel geven als je haar op straat zag staan?” De video is inmiddels meer dan 700 keer gedeeld en telt 2.5K likes.

Max wil wel anoniem blijven, omdat ze niet wil dat haar familie in de problemen komt als mensen haar experiment niet kunnen waarderen. Ze was in het begin bang dat mensen haar zouden slaan. De knuffels die ze uiteindelijk kreeg van niet enkel jongeren, maar ook mensen van vijftig jaar en ouder, gaven haar echt hoop en kracht. Volgens de organisatie Rela gaat het de goede kant op wat betreft de acceptatie van homoseksualiteit in China.

De video eindigt met “What doesn’t kill you, makes you stronger”

Zou JIJ haar een knuffel geven?