Vorige week zondag verraste Joyce mij met een bezoekje aan een klimbos in Nederland. We dachten eerst dat we gingen klimmen bij het klimbos in Amersfoort, maar daar eenmaal aangekomen bleek dat we een foutje hadden gemaakt. We hadden per ongeluk gereserveerd bij het klimbos in Garderen. Gelukkig was dat maar twintig minuutjes rijden vanaf Amersfoort en scheen in Garderen het hoogste en meest veilige klimbos te zitten! Een geluk bij een ongelukje dus. In deze blog deel ik onze ervaring met een klimbos en vertel ik je waar je nog meer naar een klimbos in Nederland kan gaan.

We arriveerden rond 11:15 uur en konden direct terecht. In een groep van ongeveer 1o mensen werd ons uitgelegd hoe het werkt. We ontvingen allemaal een soort veiligheid harnas en een veiligheidshelm. Er werd uitgelegd hoe je dit aan moest trekken en eenmaal aan werd het vastgemaakt en gecontroleerd door de instructeurs. Hierna werd ons verteld hoe we het harnas aan een tokkel baan konden bevestigen en hoe we tijdens het tokkelen konden remmen. Best handig om te weten… want tijdens de uitleg knalde er iemand vrij hard tegen een boom. “Dit is dus hoe je het niet moet doen,” aldus de instructeur.

Klimbos in Nederland

Klimbos in Nederland

Klimbos in Nederland

Toen alles goed zat en we snapten hoe het werkte konden we van start! We konden kiezen uit een flink aantal verschillende banen, oplopend van 5 tot 25 meter. Bij die van 25 meter moest je met een fiets over een soort fietsen,… are you kiddin’ me?! Wij kozen voor die van 5 meter.

Klimbos in Nederland

Klimbos in Nederland

In het begin was het echt heel spannend. We hadden nog geen idee hoe het echt werkte en hoe we het beste over het parcours konden lopen. Hierdoor hingen we nogal in ons veiligheidskoord. Het was best heel eng, de eerste paar hindernissen!

Klimbos in Nederland

Klimbos in Nederland

Maar al snel kregen we er handigheid in en voelden we dat je echt niet zomaar kon vallen. Dat gevoel van veiligheid zorgde voor lekker wat klim vrijheid. Ik kreeg er toen echt plezier in! Je voelt je als volwassene dan toch een beetje als een kind in een grote speeltuin!

Klimbos in Nederland

Klimbos in Nederland

Met name het tokkelen vond ik erg tof! Het gaat zo lekker hard en je vliegt dan echt een beetje tussen de bomen door. Heerlijk! Je moet wel even aanvoelen hoeveel je moet remmen, want soms remden mensen te hard waardoor ze niet aan de overkant kwamen en soms remden ze te zacht waardoor ze frontaal tegen de boom aan knalden… au. Beneden liepen trouwens altijd de instructeurs die je om hulp kon vragen door “blauwe helm!” te roepen. Dan kwamen ze snel, en soms iets minder snel 😉

Klimbos in Nederland

Klimbos in Nederland

Klimbos in Nederland

Klimbos in Nederland

We legden twee flinke parcours af en besloten daarna een ijsje te halen bij het winkeltje dat beneden was. Het leuke is dat er door het klimbos heen allemaal picknick tafels staan om gezellig even wat te kletsen en natuurlijk om bij te komen. Ook stond er 1 enorme picknick tafel op zo’n 2 meter hoogte, heel grappig en leuk bedacht!

Klimbos in Nederland

Klimbos in Nederland

Er was één hele lange tokkel baan, die was op 18 meter hoogte. Hij zag er zo gaaf uit, maar toen ik met wat kleine laddertjes op 15 meter hoogte klom, voelde het ineens niet goed. Dat was heel naar en jammer, want ik had die baan heel graag willen doen! We gingen terug, maar hebben besloten de baan daar of ergens anders binnenkort alsnog te doen, gewoon om wat angsten te overwinnen en alsnog te genieten.

Klimbos in Nederland

Klimbos in Nederland

Klimbos in Nederland

Klimbos in Nederland

Ik kan het je echt aanraden om eens naar een klimbos te gaan. Er zijn veel verschillende banen, waardoor er altijd wel eentje is die bij je past. Ook kinderen zijn er welkom. In dit bos moesten de kinderen minimaal 1,30 meter lang zijn. Je zag echt hele groepen kids omhoog gaan en die waren zoveel stoerder dan wij!! Gewoon racen over die baan terwijl wij met grote angst ogen langs het koord slopen…

Klimbos in Nederland

Een bezoekje aan het klimbos in Garderen kost 18,75 per persoon en 13,75 voor kinderen tot 13 jaar. Je kan hiermee 2,5 uur klimmen en dat is een mooie tijd om alles te hebben gedaan. Klimbossen kan je door het hele land vinden. Het grootste klimbos van Nederland schijnt zich in Oldenzaal te bevinden: Avatarz en in Amersfoort zit voor ons dus ook sowieso een tof klimbos: XL Adventure. Via deze website kan je per provincie kijken welke klimbossen er waar zijn, heel handig!

Klimbos in Nederland

Fotografie: Roel Hemkes

Hoe lijkt jou zo’n klimbos?