Vorige week startte seizoen 2 van het programma Hij is een Zij. Mocht je het eerste seizoen gemist hebben: Hij is een Zij laat zien hoe het is om transgender te zijn en wat de jongeren moeten doormaken om binnen en buitenkant bij elkaar te laten aansluiten. Arie Boomsma volgt in het programma zeven jonge transgenders die zich vrouw voelen terwijl ze man zijn, of andersom. Hij volgt deze jongeren ruim een jaar tijdens hun transitie. 

Arie volgt Bo, Martin, Rens, Eveline, Stijn, Ryan en Loena op hun lange weg naar de transitie. Een moeilijke weg waarop ze vaak te maken krijgen met vooroordelen, teleurstellingen en onbegrip. Leg maar eens uit dat genderdysforie geen keuze is, geen beslissing, maar iets dat van binnen zit. Stijn is nog maar zes en weet al zeker dat ze een meisje is in plaats van een jongen. Martin en Bo zijn bekend uit het eerste seizoen en bereiden zich voor op de geslachtsveranderende operatie, Eveline begint net met hormonen.

hij is een zij seizoen 2

Arie Boomsma: “Ik ben zo ontzettend trots op deze serie. Dappere strijders zijn het. Ruim een jaar mocht ik ze volgen bij hun transitie. Door de toevoeging van transkinderen, Stijn (6) en Rens (11) gaat de kijker nog beter begrijpen wat de impact is van genderdysforie op het leven van transgenders en hun omgeving.”

Hij is een Zij volgt de oprechte zoektocht van zeven jongeren naar het ware geslacht bij hun identiteit. Elke dinsdag om 21:20 zal het programma te zien zijn op NPO 3. Heb je de eerste aflevering vorige week gemist, maar wil je hem nog wel graag zien? Dan kan je hem hier bekijken.

In de eerste aflevering die vorige week te zien was, volgt hij Stijn, Martin en Eveline. Stijn (6) was jarig en kreeg cadeautjes die je niet snel zou verwachten bij een jongetje. Martin (27) wil op een bijzondere manier vieren dat hij inmiddels een jaar hormonen slikt en al enorm is veranderd. Eveline (33) staat nog maar aan het begin van haar transitie. Ze leeft sinds een aantal maanden als vrouw, maar heeft nog moeite met haar oude naam. Arie gaat mee naar het gemeentehuis om daar iets aan te doen.

hij is een zij seizoen 2

Deze week in aflevering 2 worden Rens, Martin en Eveline gevolgd. Voor Rens (11) zijn de laatste maanden in zijn vertrouwde groep 8 aangebroken. Straks verruilt hij de plek waar hij helemaal zichzelf kan zijn in voor een nieuwe klas. Arie Boomsma zoekt hem op tijdens het oefenen van de eindmusical.

Voor Martin (27) is de lang verwachte dag aangebroken. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis om zijn baarmoeder, eierstokken en borsten te laten verwijden. Eveline (33) leeft nu ruim een half jaar als vrouw. Dat betekend op zoek gaan naar een passende kledingstijl, maar ook jezelf leren opmaken. Na jaren als man te hebben geleefd, is dat niet eenvoudig.

Het lijkt me een bijzondere serie, die wij zeer waarschijnlijk wel blijven volgen. Ik ben erg benieuwd hoe bijvoorbeeld Stijn, die nog maar 6 jaar oud is, omgaat met alles wat komt kijken bij genderdysforie. Hoe reageren de kinderen om hem heen en hoe is het om zo jong al te weten dat je je eigenlijk meer een meisje voelt.

En jij? Ga jij kijken?