Er hoeft maar een klein beetje stress, spanning of adrenaline door mijn lichaam te kruipen, of het begint te regenen onder mijn oksels. Bij nog wat meer stress, spanning en adrenaline ontstaat er een kabbelend beekje tussen mijn borsten. Ik ontdoe mezelf van overbodige kleding, zoals warme vesten of truien in de hoop snel af te koelen en de regen en beek te stoppen, maar veelal is het dan al te laat: mijn shirtje is nat en heel langzaam verspreid zich een minder aangename geur. Ik duik in mijn rugtas op zoek naar een bestrijdingsmiddel: deodorant, waar ben je!? Vroeger greep ik vaak mis, maar als ervaringsdeskundige zweter beschik ik inmiddels standaard over een uitgebreide voorraad busjes stikstof. Omdat ik vast niet de enige ervaringsdeskundige zweter op deze broeierige aardbol ben, leek het me leuk om een blog te schrijven over de dingen waar mensen die snel zweten zich in herkennen.

Joyce herkent zich trouwens helemaal niet in deze zaken, aangezien zij nauwelijks tot niet zweet. Dit komt door een eerdere operatie tegen blozen, waar ze al eens een blog over schreef. Gelukkig vindt ze in de meeste gevallen mijn zweet niet stinken 😉

veel zweten1. Altijd & overal deodorant
Zoals ik in de inleiding van deze blog als schreef neem ik overal deodorant mee naar toe. Voor mijn verjaardag kreeg ik al eens een tiental mini’s, welke ik in alle mogelijk tassen van mijzelf stopte. In mijn kluisje op mijn werk staat een reserve deodorant, voor als ik hem vergeet in mijn tas – ik wil ze er tussendoor thuis nog weleens uithalen – Ga ik een avondje uit of heb ik een afspraak voor mijn werk buiten de deur, dan gooi ik net voor vertrek altijd even een deo in mijn tas. Ik moet en zal overal waar nodig kunnen spuiten. Het is geen verslaving, het is puur omgevingsbescherming.

2. Parfum op toilet
Als overmatig zweter maak ik graag gebruik van parfums die op het toilet staan van mensen of bedrijven waar ik kom. Ondanks mijn ruime voorraad deodorant, wil ik nog weleens een busje vergeten. Als ik dan, wetende dat ik heb gezweet, tijdens een afspraak even naar het toilet gaan, waar vrouwenparfum staat om poepgeurtjes mee weg te spuiten, dan maak ik hier graag even onder mijn oksels gebruik van. Ik ben dan altijd wel een beetje bang dat mensen ruiken dat ik hier stiekem voor mezelf gebruik van heb gemaakt.

3. Extra shirt
Heb ik echt belangrijke afspraken, dan neem ik graag een extra shirtje mee in mijn tas. Op die manier zou ik net voor de afspraak en anders na de afspraak mijn shirtje kunnen wisselen zodat ik niet tijdens of na de afspraak met een sloot aan water onder m’n armen zit. Handig hoor!

veel zweten4. Droog vegen
Soms ben ik alsnog deodorant vergeten en bezweet. Wat te doen als ik dan niet thuis ben, niemand van mijn vrienden of collega’s deodorant bij zich heeft en ik ook niet in de buurt van een drogist ben? Heel eenvoudig: Naar het toilet en droog vegen. Gewoon lekker wc papier onder die okseltjes en wrijven maar. Heb je geen wc papiertje bij de hand? Dan maar gewoon je hand onder je oksel doorhalen en afvegen aan je broek.

veel zweten5. Jezelf steeds ruiken
Aangezien ik zo veel en zo vaak zweet, ben ik ook altijd bang dat ik stink, zeker als ik een keertje geen deodorant bij me heb. Wat doe je als je bang bent dat je stinkt? Juist ja. Jezelf ruiken. Stiekem even met je neus richting je oksel, terwijl je kijkt of niemand naar jou kijkt, om te ruiken. Twijfel ik echt te veel, dan ga ik gewoon even ergens staan waar niemand me kan zien en gaat WOEP die arm omhoog zodat ik ongegeneerd als speurhond op zoek kan naar zweet. Mocht je niet heel lenig zijn of niet stiekem even onder je oksel kunnen ruiken, dan kan je ook gewoon je hand onder je oksel vegen, zodat je er vervolgens even aan kan ruiken.

6. Douchen na het bellen
Mijn zweetklieren zijn het meest dol op telefoongesprekken. Het maakt vaak vrij weinig uit met wie ik bel – ik houd niet van bellen – of ik begin al te zweten. Ik heb hier natuurlijk wel het nodige van geleerd. Ben ik thuis en moet ik weer zo’n quasi spannend telefoontje plegen, dan trek ik voordat ik ga bellen gewoon al mijn kleding uit. In de meeste gevallen voer ik zakelijke gesprekken dus ook naakt. Nee, grapje natuurlijk, maar een shirtje met lange mouwen trek ik in de meeste gevallen voordat ik ga bellen, wel even uit. Gewoon omdat ik niet na het telefoongesprek met een nat en stinkend shirtje wil zitten. Voorzorgsmaatregelen noemt men dat. Ben ik op mijn werk, dan is het vaak deo spuiten na het bellen of even een ander shirtje aan.

7. Armen omhoog en wapperen
Op moment dat ik erachter kom dat ik veel gezweet heb – Je weet wel, plotseling voel je onder je armen gewoon zo’n vieze lauwe nattigheid – dan wil ik dit het liefst zo snel mogelijk droog hebben. Niet alleen omdat het vies aanvoelt, maar ook omdat je het bij veel kleding goed kan zien. En geef nou toe, dat ziet er gewoon niet zo gezellig uit. Het enige wat dan helpt is in en onbewaakt moment, als niemand kijkt, wapperen. Gewoon wapperen met die armpjes en zorgen dat de frisse lucht de kleffe stof onder je oksels raakt. Snel wandelen, armen omhoog en je handen achter je hoofd wil ook wel goed helpen. Het is wellicht een wat vreemde houding tijdens het wandelen. Maar ach, alles voor droge oksels!

veel zweten8. Slechts 1 keer dragen
Leuk hoor, mijn favoriete shirtjes aantrekken, maar ik weet dan wel direct dat ik het de dag erna niet aan kan. Als overmatig zweter weet je gewoon dat je kleding maar 1 dag kan dragen omdat het de dag erna stinkt. Je kan nog zoveel deo spuiten als je wilt, maar er komt altijd wel zo’n stiekeme walm om de hoek kijken die in dat shirtje gaat zitten. Het is gewoon nauwelijks mogelijk om shirtjes meerdere dagen achter elkaar aan te hebben. Favoriete shirtjes wil ik daarom weleens ‘s avonds snel in de gootsteen wassen om het ‘s nachts de te laten drogen en de volgende dag weer aan te kunnen. Enkel ‘de oksels’ van de shirtjes wassen is trouwens ook iets wat ik weleens doe.

9. Kleding aanpassen aan…
Als ik weet dat ik een spannende dag heb, dan pas ik mijn kleding daarop aan. Dan draag ik bijvoorbeeld een luchtig shirtje met korte mouwen, liefst wit want dan zie je de zweetplekjes het minst. Daaroverheen draag ik dan een colbertjasje of vest. Zo kan ik bij oplopende temperaturen onder mijn oksels eenvoudig even mijn jasje of vest uitdoen en afkoelen. Hele strakke kleding vermijd ik dan sowieso het liefst.

veel zweten10. Met je armen omlaag
Wanneer ik dan toch met flinke kringen onder mijn oksels loop en toevallig ook geen extra shirt mee heb genomen, heb ik vaak wat moeite met het positioneren van mijn armen. Het zwaaien naar iemand of mijn hand opsteken moet ik op alle mogelijke manieren zien te voorkomen. Het liefst houd ik mijn armen strak langs mijn lichaam zodat niemand het kan zien of ruiken. Dan maar hopen dat het snel weer een beetje opdroogt….

Wanneer zweet jij?