Rond mijn 23ste heb ik mijn rijbewijs gehaald. Ik had toen niet direct een auto, maar reed vaak samen met Scarlet in haar vaders auto. Een paar jaar later kocht ik mijn eerste eigen autootje. Ik reed hiermee 4 dagen per week naar mijn werk en kwam hierdoor in aanraking met allerlei soorten rijgedrag, niet alleen van de auto’s om mij heen, maar ook van mijzelf. Soms ben je je pas bewust van wat je doet als je iemand anders het ziet doen. Anyway, ik vind autorijden heerlijk, maar ik kan me ook aan de nodige dingen ergeren. Het zijn van die herkenbare situaties op de weg die iedereen die auto rijdt weleens heeft meegemaakt. In deze blog beschrijf ik 10 dingen die we doen in de auto.

1. Aaaaahh!!
Dat gevoel wanneer je tussen twee hele grote en lange vrachtwagens in rijdt. Alsof je een worstje tussen twee kadetjes bent. Vol gas probeer je zo snel mogelijk weg te komen tussen die twee monsters. Hetzelfde gevoel heb ik ook wanneer ze met de weg bezig zijn en het lijkt alsof ze de rijstroken met die witte strepen ineens veel smaller hebben gemaakt.

in de auto

2. De bemoeial
Het type dat zich overal mee bemoeit tijdens het rijden, met zinnen als: “pas op voor die auto”, “rood licht!”, “Ooooh, pas op!” Like, serious? Ik bestuur de auto, denk je dat ik dat zelf niet zie. Sommige mensen zijn heel erg bang in de auto en vinden het dan niet fijn wanneer ze zelf die controle niet hebben tijdens het rijden, maar als bestuurder kan dat je behoorlijk op de zenuwen werken. Het laat mij in ieder geval niet beter rijden wanneer diegene naast me letterlijk ‘mee remt’ en zich als een idioot vastgrijpt aan de stoel wanneer een auto voor me remt.

in de auto

3. Drop that beat
Wanneer ik in de auto zit kan ik niet zonder muziek. Ik begin altijd met het aanzetten van de radio, maar 80% van de tijd worden er op alle zenders nummers gedraaid waar ik op dat moment helemaal geen zin in heb. Ik heb geen zin in 90’s classics of Hollandse hits, ik wil gewoon alleen even die paar nummers horen die ik zo leuk vind. Dan de Ipod maar weer aansluiten, op shuffle zetten en net zolang skippen totdat dat ene lekkere nummer voorbij komt.

4. Groen licht!
Het stoplicht springt nog maar net op groen of er klinkt al een luid getoeter vanuit de auto achter me. Excuse me, dat ik net even met mijn ogen knipperde toen het stoplicht op groen sprong en je nu door mij 3 seconden later aankomt op je eindbestemming. Sommige mensen zijn zo vreselijk ongeduldig in het verkeer. Niet alleen bij het stoplicht, maar ook van die auto’s die je met 200km p/u in je achteruitkijkspiegel aan ziet komen scheuren en je letterlijk van de weg af drukken. Heel grappig is het dan altijd wanneer je 2 stoplichten verder weer naast ze staat.

in de auto

5. Confession
Vreselijk irritant zijn die ongeduldige mensen die na 1 seconde al beginnen te toeteren, maar oké, I must confess…. Wanneer ikzelf vreselijke haast heb, wil ik ook dat iedereen voor me wijkt en rijdt ook iedereen te sloom of onnodig links. “Ik heb niet alle tijd, rijd eens door! Hoe kom jij in vredesnaam aan je rijbewijs??”

6. De blik
In het verkeer heb je ook “de blik”. De blik die je iemand toewerpt wanneer je die persoon inhaalt, omdat je vindt dat hij of zij vreselijk irritant aan het rijden is. Tijdens het passeren van de auto werp je je gezicht opzij en kijk je de persoon even strak aan om duidelijk te maken dat die actie niet oké was. Sommige mensen gebruiken deze blik overigens om het minste of geringste, wat dan meer lachwekkend is dan indruk achterlaat.

in de auto

7. Winnen van de TomTom
Wanneer ik ergens naartoe moet en de weg niet helemaal weet, heb ik daar mijn handige Navignon App voor. Probleemloos kom ik met dat ding altijd aan waar ik moet zijn. Een handig extraatje wat de app biedt, en alle andere TomTom’s overigens, is dat het de tijd van aankomst aangeeft. Toch loopt die tijd altijd nog op en kom je nooit aan op de juiste die hij in het begin aangaf, terwijl je gewoon netjes met de juiste snelheid hebt gereden. No way dat je daarmee akkoord gaat en dat zal je de navigatie mevrouw even laten weten ook. Dan maar even wat extra gas, maar die extra 5 minuten gaan we gewoon weer inhalen.

in de auto

8. Deze afslag
DEZE AFSLAGGGGG! roept de persoon naast je terwijl je op de linker baan van een drukke snelweg rijdt. Uhm, sorry? That’s not possible… Sommige mensen kunnen zo onhandig en traag zijn bij het aangeven van de weg. Je kunt dan nog beter zelf op zoek gaan om de nodige stress en ruzie te voorkomen.

9. Just NO!
Je staat al een half uur in de file en ziet van een afstandje dat het waarschijnlijk nog trager gaat rijden in verband met een naderende wegversmalling met bijbehorende invoegstrook. Je voegt netjes een paar 100 meter van te voren in en je staat vanaf dat moment helemaal vast. In plaats van 15 km per uur rijd je nu 4 km per uur. Eenmaal aangekomen bij het einde van de invoegstrook zie je nog steeds auto’s jou aan de linkerkant passeren. Auto’s die minstens 100 auto’s achter jou zaten maar lekker lang op de linker baan zijn blijven rijden met als doel om op het allerlaatst in te halen en zo nog flink wat auto’s te passeren. Alles leuk en aardig, maar die auto’s hoeven bij jou niet op ruimte te rekenen. Jij wijkt geen cm voor deze op het laatst invoegende auto’s en doet er alles aan op zo min mogelijk ruimte tussen jou en de auto voor je te laten. “Mag ik ertussen?” No, Just NO.

in de auto

10. Dat ken net
Het lampje van je tank gaat branden, maar je hebt helemaal geen zin om te stoppen en ergens te gaan tanken. Je hoeft nog maar een klein stukje, dat moet hij toch wel halen? In de meeste gevallen gaat deze uitdaging me goed af, maar Scarlet en ik hebben ook wel eens anders meegemaakt. Nog 40km, nog 30km, 10km, het lampje begint sneller te knipperen en geeft uiteindelijk de letter “E” aan. Oh Oh! Dat staat vast voor Empty? dan maar bidden dat er binnen hier en 1km een tankstation is.

Wat herken jij?