Sommige mensen houden er niet van om zomaar aangeraakt te worden en andere mensen vinden het heerlijk om met iedereen te knuffelen. Ik hoorde vroeger sowieso in die eerste groep mensen thuis. Ik kon niets met mensen die me plotseling omhelsden, vond het maar irritant als iemand ineens een hand op mijn schouder legde en kreeg de kriebels van lange knuffels. De oorzaak hiervan zal voor iedereen weer verschillend zijn. Bij de één zal het in zijn persoonlijkheid zitten, bij de ander zal het komen door opvoeding en bij weer een ander komt het wellicht door bepaalde omgevingsinvloeden en ervaringen. In deze blog wil ik het niet hebben over alle ingewikkelde oorzaken die achter het niet houden van aanraking zitten, maar enkel over de gedachtes of gevoelens die mensen die dit hebben kunnen herkennen.

Hieronder beschrijf ik 10 dingen die mensen die niet van aanraking houden waarschijnlijk herkennen. Ikzelf kon me vroeger in veel ervan vinden. Inmiddels vind ik het veel fijner om met iemand te knuffelen of tegen iemand aan te zitten. Vreemden of vage kennissen hoeven daarentegen nog steeds niet zo snel aan me te zitten. Dat voelt dan toch altijd nog een beetje als inbreuk op m’n personal space.

1. Je lichaam verandert in een plank
Op het moment dat iemand je omhelst verandert je lichaam in een soort plank. Je lichaam wordt automatisch stijf en harkerig. Je hebt geen idee wat te doen en staat er maar een beetje stil bij, met je armen langs je lichaam te wachten tot de persoon tegenover je klaar is met je omhelzen. Als het dan voorbij is voel je langzaam de beweging weer terugkomen in je lichaam. Well, hello, daar ben ik weer!

2. Ga even dichterbij elkaar staan voor de foto
De vraag ‘Ga even dichterbij elkaar staan voor de foto’ vind je vreselijk irritant. Als je dichterbij had willen staan op de foto had je dat wel gedaan. Nu moet je verplicht, zonder dat dit zo voelt, je tegen iemand aandrukken. Dat wil je helemaal niet! Het voelt heel onnatuurlijk en de gemaakte foto zal hierdoor ook altijd als onecht voelen.

niet van aanraking houden3. Haat aan concerten en drukke feestjes
Misschien vind je het best leuk om naar een concert of feestje te gaan, maar je vindt het zwaar vervelend dat er dan de hele tijd mensen tegen je aan botsen. Zoveel mensen die in korte tijd in je persoonlijke zone komen voelt gewoon niet fijn. Het is ook een soort normaal dat iedereen tegen je aan staat en dat mensen soms duwen. Dat kan je vreselijk gaan irriteren waardoor je nauwelijks meer echt kan genieten van het concert. Het wachten bij de kapstok na een concert is tenslotte ook een crime. Duwen en trekken to the max. Je wacht liever een half uur zodat iedereen bijna weg is en je rustig zonder dat er mensen aan je vast kleven je jas kunt gaan halen.

4. Vluchtroutes en positie
Als je van tevoren weet dat er iemand of meerdere mensen langs kunnen komen die weleens over kunnen gaan tot knuffelen en omhelzen, dan ben je al op zoek gegaan naar een soort vluchtroutes. Waar kan je heen om dit of dat te vermijden? Je zal ook altijd aan de zijkant van een bank gaan zitten om te vermijden dat bezoek dat binnenkomt aan beide kanten naast je gaat zitten. Liefst kies je op verjaardagen voor de stoel die erbij gezet is, zodat je niet tegen iemand anders aan op de bank hoeft te zitten.

niet van aanraking houden5. Je blote huid aanraken is een nachtmerrie
Dat iemand je aanraakt vind je al irritant, maar als dit dan ook nog eens gebeurt op een blote huid dan raak je helemaal kriegel. Je vindt het niet alleen vervelend om zelf aangeraakt te worden op een blote huid, je vindt het ook helemaal niks om ernaar te kijken. Op YouTube komen nog weleens filmpjes voorbij van massages of gezichtsbehandelingen. NO! Je kan er niet tegen om daarnaar te kijken, het is zó niks voor jou! Oh en de verkoopster van de lingeriezaak hoeft echt niet even te komen kijken of je BH maat wel goed is….

6. Waarom raak je me aan?
Op moment dat iemand je aanraakt schiet direct de vraag ‘Waarom raak je me aan, blijf van me af?!’ door jouw hoofd. Je begrijpt niet waarom mensen, als daar weinig echte reden voor is, zomaar een hand op je schouder leggen of je aantikken met hun vinger.

niet van aanraking houden7. Teamsporten en groepsopdrachten
Je speelt liever tennis dan hockey en je doet een opdracht liever individueel dan in een groep. Je bent gewoonweg niet zo van de CONTACTsporten en groepsopdrachten waarbij je elkaars handen moet vasthouden of je moet laten vallen terwijl de groep je opvangt vind je vreselijk. Laat me maar vallen jongens, dat voelt een stuk aangenamer!

8. Heel kort knuffelen
Als je dan niet onder een knuffel met iemand uitkomt, laat deze dan zo kort mogelijk zijn. Ik heb het hier niet over knuffels met een hele goede vriendin of een vriend, maar vooral met kennissen of vreemden. Tijdens het knuffelen denk je ook constant aan het moment dat de knuffel klaar is. ‘Hoe lang nog?’ ‘Kan ik mezelf al losmaken?’ Een knuffel voelt echt aan als een verplichte 5 seconden, dan als iets dat fijn zou moeten voelen.

9. Persoonlijke ruimte + 2 meter afstand hand geven
Zoals in voorgaande punten al duidelijk wordt is jouw persoonlijke ruimte heel belangrijk voor je. Deze is waarschijnlijk ook een stukje groter dan gemiddeld. Mensen moeten gewoon niet te dichtbij komen. Sommige mensen kunnen met je gaan praten terwijl ze zo dichtbij je gaan staan dat hun neus zowat de jouwe raakt. Je begrijpt hier niets van en doet je best om in een moment waarop de ander niet kijkt jezelf even wat verder van die persoon te verplaatsen. Als een kennis je komt feliciteren heb je de neiging direct een gestrekte hand uit te steken om zo een knuffel of zoen te voorkomen.

niet van aanraking houden10. Standaard afstandelijke blik
Sommige mensen (én katten) zijn er gewoon heel goed in: De afstandelijke blik. Die blik die ervoor zorgt dat mensen wel afstand moeten houden. Het wordt soms ook wel resting bitchy face genoemd. Je kijkt gewoon standaard chagrijnig in de hoop hiermee mensen die je nauwelijks kent op een afstandje te houden. Mensen die jou beter kennen weten wel dat je het niet zo bedoelt, maar andere mensen blijven een stukje bij je vandaan wat onnodige aanraking, knuffels en omhelzingen eenvoudig voorkomt.

Wat herken jij?