Toen ik 18 jaar was ging ik op mezelf wonen in een klein huisje naast een boerderij. Het huisje stond ergens langs een kanaal, waar maar weinig lantaarnpalen stonden. Overdag was het er heel mooi en rustig. Ik vond het heel prettig om daar te wonen. Je hoorde de koeien loeien, de vogels fluiten en de boeren hun land bemesten. Tegen de avond, wanneer de zon onder ging en de schemer inzette, vond ik het er minder fijn. Er was nauwelijks licht en als ik ‘s avonds naar huis fietste moest ik een heel stuk door de stilte en het pikkedonker rijden. De eerste paar weken dat ik hier woonde had ik van de spanning voortdurend hoofdpijn. Ik was bang alleen in het donker. En wat doe je als je bang bent?

Allerlei dingen. Ik nodigde mensen uit om bij me te komen slapen, ik fietste met mijn benen breeduit in de hoop dat een mogelijke aanrander zou denken dat er een man fietste. Ik Had mijn telefoon in de startblokken om te bellen, ik fietste razendsnel en keek alert om mee heen of ik geen ongure types achter bosjes zag staan. Kort geleden vroeg Huffington Post aan haar lezers wat zij deden om zichzelf te beschermen. Hier kwam een flinke lijst uit voort. Een deel hiervan herkende ik. Onderstaand vind je 20 dingen die vrouwen doen om zichzelf te beschermen als ze bang zijn.

wat doe je als je bang bent      1. Doen alsof je belt
Als iemand dicht achter je loopt of je loopt gewoon ergens waar je je niet veilig voelt, snel je telefoon uit je tas pakken en iemand bellen of doen alsof je belt. Ik heb dit vroeger supervaak gedaan en als ik me nu heel onveilig voel doe ik dit ook nog weleens.

2. Je sleutel tussen je vingers houden
Veel vrouwen gebruiken hun sleutels weleens als potentieel steekwapen. Je loopt ergens door een verlaten steegje en krijgt een naar gevoel over je heen. Wat als iemand je nu ineens bespringt of weet ik veel wat… Snel pak je je sleutels uit je tas en je klemt deze tussen je vingers. Hiermee kan je in ieder geval iemand hard van je af slaan als die je wil pakken. Ik kan me niet herinneren dat ik dit vaak gedaan, maar het klinkt wel slim.

3. De juiste sleutel in je handen
Als ik vroeger door het donker kwam aanfietsen bij mijn huisje, zorgde ik ervoor dat ik tijdens het fietsen als naar de juiste sleutel van mijn voordeur aan mijn sleutelbos had gezocht. Op die manier kon ik snel van mijn fiets springen en me haasten naar de voordeur om hier dan in hoog tempo naar binnen te kunnen. Ik was altijd doodsbenauwd dat er iemand in de tuin me stond op te wachten en me zou verrassen terwijl ik met mijn rug naar de tuin met sleutel van de voordeur stond te zoeken.

Wat doe jij als je bang bent?4. Doen alsof het je huis niet/wel is
Je loopt of fietst richting je huis en krijgt ineens het gevoel dat iemand je volgt of je ziet iemand dichtbij je huis staan waarbij je geen prettig gevoel hebt. Wat dan? Heel simpel, je doet gewoon net alsof het je huis niet is en fietst voorbij! Pas op het moment dat je denkt dat je de persoon van je afgeschut hebt, ga je terug naar je huid. Het kan trouwens ook andersom, iets wat ikzelf weleens heb gedaan. Ik fietste ergens en had het idee gevolgd te worden door een man. Ik heb toen een willekeurig huis uitgekozen en ben daar gewoon het pad op gefietst, alsof het mijn huis was. Pas toen de man ver voorbij was, ben ik zachtjes terug en richting mijn eigen huis gegaan.

5. Een mannengeluid maken
Op de fiets, door het donker naar huis, wilde ik nog wel eens zware hoestgeluiden maken, in de hoop dat potentiele rare gasten achter een boom dachten dat er een man fietste in plaats van een meisje. Toen was ik ervan overtuigd dat dit nut had, inmiddels denk ik dat die ‘mannengeluiden’ niet heen mannelijk, maar vooral vreemd en vies waren.

6. Veilige plekken om je heen zoeken
Om je heen kijken op zoek naar plekken waar je heen kunt vluchten mocht de nood aan de man komen. Dat is iets wat meer vrouwen doen om moment dat ze zich niet zo veilig voelen. Misschien kijk je wel naar huizen waar licht brand of naar een plek waar mensen staan. Ikzelf ben dan altijd bang dat als ik naar een bewoond huis ren, die persoon veel te traag open doet. Dat komt waarschijnlijk omdat ik te veel thrillers kijk waarin dat gebeurt.

Wat doe jij als je bang bent?7. Langere, maar lichtere route nemen
Je hebt vast weleens een flink stuk omgereden of omgelopen om niet via die enge buurt te hoeven gaan. Heel veel vrouwen met jou doen dat. Heel slim.

8. Route veranderen
Op moment dat je het idee hebt dat iemand je volgt verander je van route. Misschien enkel om te zien of die persoon dan ook ineens rechtsaf slaat of echt om iemand van je af te schudden. Ik heb dit zeker weleens gedaan. Dan ging ik vanuit mijn ooghoek kijken of die persoon ook op het allerlaatste moment naar links ging. Zo ja, foute boel! Dan zette ik het helemaal op een fietsen: rechts, links, rechts, links!

9. Enkel één oortje in doen
Je wilt graag muziek opzetten, maar voelt je niet veilig genoeg om zo weinig te horen van wat er om je heen gebeurt. Daarom kies je ervoor om maar één oortje in te doen, zodat je met je andere oor goed kan luisteren naar de geluiden om je heen.

10. Doen alsof je naar muziek luistert
In plaats van echt naar muziek luisteren, kan je ook – om nonchalant over te komen – als je langs een groepje ongure types loopt doen alsof je naar muziek luistert. Je zet je koptelefoon op en swingt een tikkeltje mee, maar stiekem ben je super alert en luister je extra goed naar de geluiden om je heen.

11. Sloten vervangen
Als je je sleutels niet meer kunt vinden of er zeker van bent dat je ze verloren bent, kies je ervoor om je sloten te laten vervangen. Misschien wat overhaast en niet altijd nodig, maar het geeft je een onveilig gevoel. Er zou zomaar iemand in je huis kunnen. Ik heb één keer op het punt gestaan mijn sloten te vervangen. Ik was mijn tweede paar sleutels toen kwijt en had al dagen ernaar gezocht. Het voelde niet goed. Nadat ik het bedrijf had gebeld om de sloten te vervangen, vond ik ze.

Wat doe jij als je bang bent?12. Snel de straat oversteken
Je loopt ergens op de stoep en ziet op een afstandje van zo’n 20 meter voor je een groep jongens staan die duidelijk te veel hebben gedronken. Snel besluit je over te steken naar de andere kant van de weg, zodat je niet met hen hoeft te dealen. Iets wat ik zeker vaker heb gedaan.

13. Oogcontact vermijden
Als ik het idee heb dat iemand weleens wat vervelends kan gaan zeggen, probeer ik dit te vermijden door ieder oogcontact met deze persoon te vermijden. Honden doen dat trouwens ook. Onze vorige hond ging ieder conflict met een andere hond uit de weg door zijn hoofd weg te draaien. Hij had hierdoor nagenoeg nooit ruzie.

14. Met de trap i.p.v. de lift
Dan maar liever 7 verdiepingen met de trap omhoog gaan om in een donkere flat alleen met een vreemde man in de lift staan te vermijden. Soms doe je liever iets meer dan je te begeven in een situatie die niet veilig voelt.

15. Pepper spray of een fluitje in je tas
Mijn moeder gaf me ooit pepper spray die ze in het buitenland gekocht had. Ik vond het heel prettig om dit in huis te hebben toen ik net op mijzelf woonde. Toen ik dit nog niet had, nam ik weleens mijn Zwitserse zakmes mee in mijn tas. Dat voelde veilig, al had ik er weinig kans mee gemaakt, want aleer ik het mes bij nood uitgeklapt had gekregen, was ik allang overmeesterd. Je kunt ook een fluitje meenemen of een schrillalarm. Dat is een apparaatje dat als je het indrukt enorm hard en hoog gaat piepen zodat mensen in de buurt je horen.

16. ‘s Avonds deur niet meer open
Je zit ‘s avonds alleen thuis en er wordt aangebeld. Ikzelf probeer dan vanachter een hoekje te kijken wie ervoor de deur staat of ik doe gewoon alsof er niemand thuis is. Ik heb niet zo’n zin om ‘s avonds als het al donker is de voordeur nog open te doen, zeker niet als ik alleen ben.

17. Een capuchon ‘s avonds laat dragen
Om er een beetje uit te zien als een man kan je ‘s avonds een hoodie aantrekken. Zo’n lekker zittende wijde trui met een capuchon. Als je dan door het donker moet, doe je die capuchon gewoon op zodat niemand goed kan zien of er nu een man of een vrouw fietst. Je moet dan natuurlijk niet met hoge hakken fietsen…

18. Alvast 112 intypen op je telefoon
Dit is iets wat ik wel vaker gedaan heb omdat ik me dan ergens extreem onveilig voelde. Ik had dan op mijn telefoon al 112 ingetoetst, zodat ik enkel nog hoefde te drukken op bellen. Dit is best handig om te doen, want het scheelt toch weer een paar seconden. Ik ben wel benieuwd of meer mensen dit weleens hebben gedaan.

Wat doe jij als je bang bent?19. Een halte later uitstappen
Je zit in de trein of bus en heb het gevoel dat er iemand de hele tijd naar je aan het staren is. Het geeft je zo’n onveilig gevoel dat het je doet besluiten om niet uit te stappen bij de halte waar je er eigenlijk uit moet, maar gewoon een halte later uit te stappen, zodat de betreffende persoon niet weet waar je naar toe gaat. Je kunt natuurlijk ook wachten tot de persoon uitstapt en dan besluiten er een halte later uit te gaan.

20. Het huis uitchecken
Iets wat we vroeger als kinderen als deden: Onder ons bed controleren of er geen monsters zitten. Als volwassene doen we zoiets soms nog steeds, maar dan kijken we in ons huis of ‘de kust helemaal veilig is’. Toch even snel boven checken of er geen raam open staat en of er niemand is.

Wat doe jij als je bang bent?