Ik ben Maaike en ben 16 jaar. In de 2e klas kreeg iedereen om me heen een vriendje. Mijn familie vroeg vaak hoe het met mijn liefde zat, maar ik durfde daar niet op te antwoorden en zei dan meestal: “weet ik niet”. Ik voelde me alleen en hoopte dat iemand mij ook ooit leuk zou vinden, maar dat was nooit het geval. Ik ben gepest van groep 4 tot de 3e klas. In de 3e klas was er eindelijk een jongen die aardig tegen mij deed. Ik was blij en dacht dat hij mij leuk vond.

Ergens was ik al vaak aan het nadenken of ik wel op jongens viel. Ik kijk namelijk nooit naar jongens hoe de meeste meiden dat doen. Ik kreeg wat met dezelfde jongen waarvan ik dacht dat eindelijk iemand aardig deed. Ik heb altijd gedacht dat hij mij echt leuk vond en was heel blij dat ik eindelijk een relatie had, maar eigenlijk merkte ik dat ik niks voor hem voelde. Ik durfde het niet uit te maken, want dan had ik echt niemand meer. Vriendinnen zeiden al wel dat hij niks voor me voelde en maar deed alsof, maar ik had dit niet door, want ik was te druk bezig met zorgen dat niemand door had dat ik hem eigenlijk niet leuk vond en stiekem op meisjes val.

demi lovatoLater wilde hij met me praten en toen hebben we samen besloten dat we het maar beter hierbij konden laten. Ik was opgelucht maar ook heel erg verdrietig. Vriendinnen zeiden later dat hij me nooit leuk had gevonden en ik ging steeds meer nadenken of ik echt wel op jongens viel. Mijn zelfbeeld was niet goed en ik vond mezelf niet mooi. Ik was bang dat ik nooit iemand zou kunnen vinden die mij leuk zou vinden.

In de 4e werd ik groot fan van Demi Lovato. Door haar kreeg ik meer zelfvertrouwen en ging ik met mensen praten. Ik voelde me goed en werd niet meer gepest. Door het nummer ‘Really don’t care’, dacht ik dat het nu tijd was om uit de kast te komen. Ik wist zeker dat ik op meiden viel, maar durfde het niet goed. Ik was bang voor wat mensen van me zouden vinden. In de klas luisterde ik vaak naar haar muziek. Op een dag vielen mijn oortjes uit en de muziek ging door heel de klas. Ik schaamde me kapot, totdat een meisje zei: “OMG dat is Demi”. Vanaf toen werden we beste vriendinnen. Ze vertelde dat ze bi was en ik was blij dat ik met iemand mijn verhaal kon delen.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=OJGUbwVMBeA” width=”100%” height=”350″][/videos]

Ik wilde het heel graag vertellen aan mijn ouders, maar wist echt niet hoe. Ik had het met heel veel moeite aan een andere vriendin vertelt, maar was bang voor haar reactie omdat ze gelovig is. Nadat ik het haar had vertelt hoorde ik later van mijn nicht dat ze het al wist. Ze zei je hoeft je helemaal niet te schamen. Ze had het tegen een teamspeelster verteld en haar teamspeelster zat bij mijn nicht in de klas.

Nu mijn nicht het ook al wist, hoefde ik het gelukkig niet meer zelf te vertellen. Nu nog tegen mijn ouders en de rest van de familie. Ik heb weken nagedacht hoe ik het moest doen en uiteindelijk toen ik even alleen beneden was met mijn moeder heb ik het heel snel verteld. Mijn moeder vertelde me dat ze het allang wist. Ik was opgelucht, maar vond het wel stom dat ik zo veel moeite deed terwijl ze het eigenlijk al wist. Van mijn moeder moest ik het ook tegen mijn vader zeggen. Ze waren allebei heel erg normaal en zeiden dat ze trots op me waren. Heel mijn familie wist het nu.

demi lovatoEen paar weken later moesten we voor maatschappijleer een presentatie houden over een maatschappelijk probleem. Mijn beste vriendin zei tegen mij dat ik het over homorechten moest doen. Ik zei ja en ging aan de slag. Voor de grap zei ze ook dat ik misschien kon zeggen dat ik lesbisch was. Ik durfde het eerst niet, maar dit was wel het perfecte moment om uit de kast te komen. Toen ik tegen haar zei dat ik het echt zou gaan doen zei ze dat het een grap was. Ik zei dat ik het echt meende en het heel graag wilde doen. Ze heeft me geholpen met een paar dingen en ik wist zeker dat als er een stomme opmerking gemaakt zou worden, dat zij achter me stond en me zou steunen.

Eenmaal in de klas was ik heel erg zenuwachtig. Presenteren is niet mijn sterkste kant en nu moet ik ook nog gaan zeggen dat ik op meiden val. Ik had een paar maanden geleden mijn haar opgeschoren aan een kant. Na mijn presentatie was ik opgelucht en de klas ging allemaal vragen stellen. Ze vroegen hoe ik het wist en waarom ik het wilde vertellen. Ze zeiden dat het echt gedurfd was en dat ze het knap vonden. Ze vroegen ook of ik daarom mijn haar had opgeschoren. Dit is deels wel zo. Ik wilde me zelf uiten en mezelf kunnen zijn. Me niet meer altijd hoeven schuilen, maar kunnen zijn wie ik wil zijn.

coming outIn oktober was er een meeting van allemaal fans van Demi lovato. Ik vond een meisje die alles regelde heel erg leuk en we begonnen te praten met elkaar. Een maand later kregen we wat met elkaar en inmiddels zijn we al een half jaar samen. Ik ben heel erg blij dat ik uit de kast ben gekomen en durf te zijn wie ik ben. Het was heel moeilijk maar uiteindelijk heb ik er totaal geen spijt van. Iedereen om me heen accepteert het. Ik kan zijn wie ik wil zijn!

Xx Maaike


Zou jij ook een gastblog voor ikVrouwvanJou willen schrijven? Dit mag gaan over alles rondom lesbisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan jouw coming out, jouw geloof of kinderwens. Mail ons gerust even op ikvrouwvanjou@gmail.com.Β  Verder praten over dit onderwerp of gewoon zin om een potje te kletsen? Meld je dan aan op ons forum.