Ken je Yora Rienstra al? Ze persifleerde in DWDD boer Aad van Boer zoekt vrouw en is elke zondagavond te horen in haar radioprogramma Ha! Die Yora op radio 2. Ze won in 2009 de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival, zowel de jury- als publieksprijs. De Volkskrant noemt haar ‘Een comédienne met diepgang’.  Deze maand ging haar derde cabaret voorstelling ‘Drukt Haar Snor’ in première. In deze voorstelling praat ze onder andere over haar lesbisch ouderschap en alles wat daarbij komt kijken.

Yora heeft zelf een kind met een vrouw. Een gezinsconstructie die nogal eens wat aparte situaties oplevert. Yora vertelt over wat er gebeurde toen haar vrouw zwanger werd, wat ze voelde en hoe haar omgeving hierop reageerde. Ze vertelt over waar ze verder als lesbische moeder tegenaan loopt. Ze is heel open en vertelt alles net ff wat meer smeuïg of overdreven dan het is. Yora neemt zichzelf en haar omgeving flink onder de loep en op de hak. Droogkomische liedjes, ijzersterke mimiek, oorspronkelijke gedachtespinsels en natuurlijk dat elastieken lijf!

Een mooi liedje uit de voorstelling is ‘Spuitje’ dat gaat over de betekenis van een plastic spuitje als het gaat over kunstmatige inseminatie wat nodig was om samen een kindje te krijgen.

Met een klein kindje thuis en een echtgenote die te kampen heeft met hormonale schommelingen, heeft Yora inmiddels behoorlijk wat begrip gekregen voor de man die richting de keuken roept: “ben even sigaretten halen!” En niet meer terugkomt. Maar ja, ze rookt niet.

In Drukt haar snor begeeft Yora zich in een gebied wat nog niet in kaart is gebracht. Waar geen reisgids van bestaat. Yora is een pionier en neemt je mee op een ontdekkingstocht waar ze zichzelf en vreemde nieuwe soorten tegenkomt. Met rake typeringen en scherpe observaties neemt ze zichzelf en haar nieuwe omgeving onder de loep. Soms pijnlijk, maar tegelijkertijd hilarisch.

Wil je weten waar en wanneer Yora optreedt, bekijk dan hier haar speellijst.