Een baby betalen: We hebben alles opgeteld, de kosten. Wat een kind, een baby krijgen, ons in totaal gaat kosten. Vreemd om dat te doen. Ook iets wat ik me anders had voorgesteld. Kinderlijk blijf ik me vaak vasthouden aan een perfect filmbeeld waarin twee mensen op vreselijk romantische wijze op een mooie zomerdag met de ramen open en de geur van wilde bloemen op een white-wash bed met witte lakens bedrukt met bloemen de liefde met elkaar bedrijven om zo een kindje te laten ontstaan.

6750 euro

Geeft de rekenmachine weer. Wiskundig is het woord wat hierbij past, maar ook precies het woord dat niet past bij mijn romantisch puur nature beeld van een kindje krijgen. Het zou fijn zijn als we dit stukje beetje bij beetje bij elkaar kunnen sprokkelen, dat geeft dan toch een klein gevoel van samen iets bouwen, knus, fijn, liefdevol… maar daarvoor moeten we eerst meer weten… meer weten van een instantie die zich gedraagt als een slechte GGZ instantie, als het gemiddelde UVW kantoor.

Precies zoals ik had verwacht. We zijn niet gebeld. Het is daar exact zo slecht geregeld als in de GGZ instanties waar ik geweest ben. Ze vergeten je of de mensen die je moeten bellen zijn ziek. Zo wacht je weken gespannen op iets, een antwoord, een goedkeuring, een go. Zo krijg je simpel te horen dat je nog maar even wat langer moet wachten, met onze excuses voor het ongemak. Die excuses voor het ongemak is er één meer dan die werd gemaakt bij de GGZ instanties waarmee ik ervaring heb. Daar werd de schuld gewoon buiten hen gelegd als zijnde overmacht, we kunnen er niets aan doen, we hebben het al zo druk, je moet nog maar even geduld hebben.

baby betalenHet verschil is dat ik er nu op voorbereid ben, in tegenstelling tot een aantal jaar geleden toen ik hierin nog naïef was en de hulp hard nodig had. Nu gaat het minder om een wanhopig verlangen naar hulp, maar toch gaat het om een afhankelijkheid. Een afhankelijkheid die ik eigenlijk helemaal niet wil hebben. Een afhankelijkheid richting een instantie die ik jaren geleden heb afgezworen omdat ik me nooit meer zo waardeloos en klein wil voelen. Laat staan als het gaat om het wel of niet op aarde brengen van een kindje. Dat is iets wat tussen 2 mensen hoort te spelen, iets wat je samen doet, waarvoor je de liefde van elkaar nodig hebt, niet de papieren en goedkeuring van een instantie die op de eerste dag jouw dossier al verwisseld met een ander stel.

Ik vind het naar. Naar dat het op deze manier moet gaan, al kies ik er zelf voor. Ik maak zelf de keuze om samen met een vrouw zwanger te willen worden, iets wat van nature niet mogelijk is. Toch had ik in eerste instantie niet verwacht dat het op deze, voor mijn gevoel veel te zakelijke, manier gaat. Dat zou niet mogen bij zoiets bijzonders, zoiets liefdevols.

De grap is nu helemaal groot, want nadat ik eindelijk gebeld werd door de baby-fabriek en ze me vertelden dat we – ik had niet anders verwacht – eerst nog een gesprek met de psycholoog zouden krijgen, werd me ook medegedeeld dat de psycholoog voor langere periode ziek was. Ziek? Overspannen? Depressief? Wat zou het zijn? Gelukkig hoef ik me deze keer, in tegenstelling tot een aantal jaar geleden, niet af te vragen of ik de oorzaak ben van haar overspannenheid.

Los hiervan hield dit alles in dat we maar weer een weekje moesten wachten om te bespreken wat er nu ging gebeuren. Het lijkt wel of we in een verborgen camera programma zitten. Zo’n programma van MTV Boiling Points waarin ze mensen van de straat voor de gek houden en kijken hoe lang ze hun kalmte kunnen bewaren.

Ik wacht wel… 

Ik wilde graag een Amerikaanse Donor. Gewoon, omdat ik dat wil. We kunnen echter – wanneer we een donor kiezen van The European sperm bank – enkel kiezen voor Scandinavische donoren. Ik heb de babybank – het juiste woord kan ik nog niet typen – gemaild, iets wat ik me nooit had voorgesteld ooit te doen. In vijf minuten had ik een Engels mailtje opgesteld om te verzenden. Ze werken in Nederland met andere regels waardoor Amerikaanse donoren helaas niet mogelijk zijn, kreeg ik terug.

Deense mannen hebben gemiddeld een hogere opleiding dan Hollandse mannen. Daarbij komt Lego uit Denemarken en mijn broer is dol op Lego en zijn zoontjes ook, dus dat moet wel iets goeds zijn. Ook is Denemarken een rijk land. Allemaal mooi, behalve de taal, die is oerlelijk en niet te begrijpen.

scarlet hemkes baby betalen

….Zitten we dan, over ruim 18 jaar, met een Deense medewerker van de Legofabriek die enkel Deens praat, in ons huis. Kijk, dit is Dönekröne JusMömp, jouw papa, leuk hè? Zeg maar wat tegen hem, hij verstaat je toch niet.

Voorlopig zitten we nog met zijn tweetjes op de bank en bewaren we ons geduld… ik leer steeds beter tot tien tellen, nu nog in het Deens

et

to 

tre 

fire 

fem 

seks 

syv 

otte 

ni, 

ti.


In deze terugkerende, wekelijkse blog delen we onze ervaringen met het hebben van een kinderwens.  Hierin wordt teruggegrepen naar een tijdje geleden.