‘Ik zou graag even je identiteitsbewijs zien’ zei het meisje achter de kassa van de Albert Heijn toen ik bij haar een flesje witte wijn wilde afrekenen. Ik vroeg haar de vraag te herhalen omdat ik dacht dat ik het niet goed hoorde, maar nee hoor, ze zei het echt. Blijkbaar twijfelde het meisje of ik wel 18 jaar was. Ik vond het wat ongemakkelijk, maar kon er ook wel om lachen. Toen ik mijn paspoort liet zien en aangaf dat ik 32 was, begon het meisje achter de kassa te blozen ‘Oh sorry, wat stom van me’. Ik zei dat het niet uitmaakte en dat ik meestal wel jonger geschat werd. Maar waar komt dat door? Gedraag ik me als een jong meisje, is mijn kledingstijl te jong voor mijn leeftijd of zie ik er echt gewoon veel jonger uit dan ik ben?

Voortdurend kom ik in situaties terecht waarin ik niet wordt aangezien of behandeld als volwassen vrouw, als vrouw van 32. Als ik samen met Joyce en onze hond bij een autodealer naar binnen wandel om ons te oriënteren op een nieuwe auto, wordt ons gevraagd of  ‘de meisjes’ gezellig de hond aan het uitlaten zijn. Wanneer het einde van schoolvakanties nadert kunnen mensen mij vragen wanneer ik weer naar school moet. Bij interviews wordt me gevraagd of ik ‘een vriendinnetje’ heb en als ik de voordeur van mijn huis open voor een straatverkoper wordt me gevraagd of mijn vader of moeder thuis is. Are U kiddin’ me? Dit overkomt niet alleen mij, maar ook mijn vriendin. Waardoor schatten mensen mij zoveel jonger dan ik werkelijk ben?

• Figuur

In eerste instantie dacht ik dat het iets te maken had met mijn figuur. Al van jongs af aan ben ik dun, het dunste meisje van de klas, een plank. Ik heb niet zoveel vrouwelijke vormen en heb hierdoor dus een beetje een kinderlijk figuur. Het zou hier dus deels aan kunnen liggen. Joyce daarentegen, ook slank, heeft wel wat meer vrouwelijke vormen en word net als ik een stuk jonger geschat. Daar kan de oorzaak dus niet alleen liggen.

schommel jonger geschat

• Lengte

Of heeft het te maken met mijn lengte? Ik ben 1,67 meter, wat mee geen lange volwassen vrouw maakt. Ik ben niet heel klein, maar een lange, krachtige vrouw ben ik zeker ook niet. Misschien zouden mensen me al wat ouder schatten als ik bijvoorbeeld 1,74 meter ben? Maar dat zou betekenen dat iedere vrouw kleiner dan 1,70 meter jonger wordt geschat. Dat lijkt me niet het geval. Scheelt verschil in lengte echt?

 • (aan)Kleding

Het feit dat de oorzaak niet volledig ligt bij mijn figuur en lengte, zou kunnen betekenen dat ik me heel kinderlijk kleed. Je kent het wel, van die mensen die je door de stad ziet lopen met volstrekt ongepaste kleding aan voor hun leeftijd. Zelf hebben ze dat helemaal niet door. Zou ik behoren tot dat soort mensen? Zou ik niet door hebben dat ik me kleed als een meisje van 18?

Ik koop mijn kleding veelal bij winkels als Zara, H&M, Primark en Mango. Bij Winkels als Cool Cat en Tally Weijl liep ik een paar jaar geleden nog weleens naar binnen, maar vandaag de dag laat ik ze aan me voorbij gaan. De kleding die ik koop wordt ook gekocht door andere mensen van mijn leeftijd, maar het kan zijn dat mijn smaak soms wat naar het ‘schattige en lieflijke’ gaat wat ervoor zorgt dat ik wat jonger oog dan ik ben. Bovendien zorgt strakke kleding ervoor dat ik er nog dunner en kinderlijker uitzie. Ik moet dus ook eerlijk toegeven dat ik het best moeilijk vind om kleding te kopen die past bij mijn leeftijd, die niet te strak zit en ook nog mijn smaak is. Dit zou kunnen betekenen dat ik mijn kleding meer moet gaan uitkiezen op wat goed staat voor mijn leeftijd, dan op wat ik werkelijk mooi vind. Wat weegt dan zwaarder: Kunnen aantrekken wat ik leuk vind of op leeftijd geschat worden?

• Babyface

Er bestaan mannen met een heuse babyface. Een gezicht dat een beetje een baby-achtig effect heeft. Zo heel schattig, broekie onschuldig zeg maar. Nou weet ik dat ik soms ook wel een beetje zo’n babyface kan hebben, maar waar dit aan ligt, ik heb werkelijk geen idee. Is mijn neus te klein? Staan mijn ogen niet ver genoeg uit elkaar of zorgt mijn grote voorhoofd voor het babyface effect? En nog belangrijker, wat kan ik doen om minder een babyface te hebben? Mijn bril, waaraan ik een vreselijke hekel  heb, geeft me soms een wat meer serieuze, intelligente uitstraling. Tegelijkertijd vind ik dat die bril me verre van knapper maakt, dus ik draag dat niet zo graag en vaak. Wat make-up kan ook kleine wonderen verrichten, maar om nou iedere dag make-up op te doen en daarmee dus mijn natuurlijke look te verbergen? Dat vind ik ook maar niks. Mijn haar? Ja, misschien zou ik dat vaker los moeten dragen in plaats van in een hoog staartje, ik weet het niet.

scarlet jonger geschat wordenIk, toen ik 2 of 3 jaar werd

• Kleutergedrag

Zou ik me dan toch gedragen als een kind van 13? Ik geef toe, ik gedraag me niet als de gemiddelde manager. Ik houd van een geintje, loop graag op grenzen en ben een aardige spring in het veld. Maar hoe behoort een vrouw van in de 30 zich dan te gedragen? Moet zij altijd netjes en professioneel en ingetogen zijn, om die volwassen vrouw te zijn? Ik moet er niet aan denken! Dat lijkt me flink saai en onvrijwillig gecontroleerd. Ik probeer daarom hierin zoveel mogelijk een middenweg te vinden, maar dat gaat me niet zo makkelijk af. Toch wil ik me niet anders gaan gedragen dan ik werkelijk ben. Ik probeer hier toch wel trouw aan mezelf te blijven.

Om naar mijn leeftijd te worden geschat zou ik volgens bovenstaande punten dus langer en vrouwelijker moeten worden. Ik zou meer make-up moeten dragen, misschien mijn haar los doen, eventueel een bril op doen en lossere en meer volwassen kleding moeten dragen. Kijk, misschien een beetje zoals op onderstaande foto:

schommel jonger geschat
Ik denk dat het ook nog kan helpen om jezelf voldoende serieus te nemen. Hoe minder serieus ik mijzelf neem, hoe minder serieus anderen mij nemen. Jezelf serieus nemen staat natuurlijk rechtstreeks in verband met je zelfwaardering, al kan je hierin af en toe best een beetje ‘cheaten’. Doen alsof je zelfverzekerd bent, kan voor jezelf al zorgen voor een meer zelfverzekerd gevoel. Ook zelfzorg, goede uiterlijke verzorging draagt bij aan een zelfverzekerd en volwassen gevoel.

Tenslotte kan een onzekere lichaamshouding natuurlijk ook nog bijdragen aan het feit dat mensen je jonger schatten. Wanneer ik dus wil dat ik ergens serieus word genomen en word aangezien als volwassen, zelfstandige vrouw, dan zorg ik dat ik rechtop loop, een open houding heb, mijn handen niet in mijn zakken zitten, ik een stevige handdruk geef, vriendelijk lach en wanneer gepast, lichamelijk contact maak. Al deze punten dragen bij aan een zelfverzekerde houding.

Ik ben benieuwd of dit ook bij jou speelt. Herken je mijn verhaal, word jij ook vaak jonger geschat? Of word je juist ouder geschat? Zou jij je uiterlijk erop aanpassen om de juiste leeftijd te worden geschat of moet je daar niet aan denken? Let me know!