Het is weer dé tijd van het jaar om een vakantie te boeken. Ontzettend leuk, echt iets om naar uit te kijken. Althans… als je niet net als ons behoort tot de mensen die geen vakantie kunnen boeken. Op de één of andere manier is het ieder jaar weer een drama voor ons om een vakantie te boeken. We kijken er enorm naar uit, willen echt heel graag op vakantie, zijn er enorm aan toe, ….maar als het op daadwerkelijk boeken van de vakantie aankomt: Ho maar! Dat gaat altijd mis. We stellen het te lang uit, kunnen niet kiezen en zo zijn er nog tal van redenen. En ieder jaar voldoende redenen om die geplande weken weer niet op vakantie te gaan of toch maar weer niet die ene reis te maken…

Nu dachten we eerst dat we hier vrij eenzaam en raar in waren, totdat we kort geleden van een aantal vrienden en kennissen hoorden dat zij dit probleem ook hadden. Wat een heerlijkheid om dat te horen: We zijn minder raar & ingewikkeld dan we dachten! Er zijn meer mensen zoals ons. Om erachter te komen of het niet beperkt blijft bij onze vrienden -en kennissenkring daarom maar een blog met daarin de nodige voor ons herkenbare redenen waarom wij geen vakantie kunnen boeken. Laat ons gerust even weten of jij hierin iets herkent én… wat ons kan helpen, mocht je een goed advies hebben. We need it!

♥ ….wow, zo duur?!
Je ziet een geweldig mooie vakantie op de website van Tui, Corendon, Neckerman of weet ik het wat en bent er direct van overtuigd dat dít dé vakantie is die je wilt boeken. Het land oogt magisch, de hotelkamer super luxe en de prijs die ernaast staat staat je ook goed aan. Je klikt door, ratelt naar de reisdata waarop jij weg wilt, zet het aantal gewenste vakantiedagen goed, de gewenste vliegtuigmaatschappij en het type kamer met ontbijt… en Katjing: de prijs van de vakantie komt in beeld. Dafuq?! Hoe kan dat nou? De vakantie is ineens vele malen duurder dan hij in eerste instantie leek. Wat irritant! Waarom nou zo duur? Ja, laat dan maar hoor….

geen vakantie kunnen boekenBron foto: Tui.nl

♥ ….wat veel slechte recensies!
Na een uurtje scrollen door tig Egyptische, Turkse en andere vakantiebestemmingen kom je dan eindelijk op iets wat je helemaal perfect lijkt. Het land lijkt je fijn, de temperatuur aangenaam, de ligging van het hotel dichtbij het strand. Ja, dit gaat ‘m worden, eindelijk iets gevonden! Nét voordat je boekt besluit je echter toch nog even online op zoek te gaan naar wat recensies.

Via TripAdvisor en Zoover kom je al snel terecht bij een – letterlijke- shit load aan recensies. Gemiddeld cijfer: 5,7. Say What?! Je start met lezen en het merendeel van de recensies is simpelweg beroerd: De bedjes zijn altijd bezet, het eten is slecht en iedere dag hetzelfde, er zit schimmel in de douches en er is geen bal te beleven. Nou ja zeg,… je was zo enthousiast en dat is nu in één klap bekoeld. Oké, laat maar, hier hoef je ook niet meer heen.

geen vakantie kunnen boeken♥ …morgen nog even rondkijken en boeken
Je zoekt je suf en komt uiteindelijk terecht bij een aantal toffe bestemmingen die je wel aanstaan. Lastig, lastig, welke zal je nu kiezen? Misschien is er naast deze nog wel meer leuks wat je nog niet ontdekt hebt. Zullen we nu iets kiezen en boeken of zullen we morgen nog even verder rondkijken en dan boeken? Ja, laten we morgen nog even rondkijken en dan boeken!

De volgende dag vind je niets nieuws, niets beters en klik je terug naar je eerste favoriete bestemming. Je selecteert de gewenste data en dan kom je erachter dat het plotseling uitverkocht is… Damnit! Ja, dit hebben wij dus 2 jaar achtereen gehad met een hotel op Ibiza. Zo dom en annoying.

geen vakantie kunnen boeken

♥ …wat ingewikkeld allemaal
Na er jaren over gedroomd te hebben lijkt het dan eindelijk zover: Je gaat een rondreis maken door Thailand! Wereldreiziger die je bent. Je ziet jezelf al met een stoere backpack of hip Samsonite koffertje van hot naar her reizen, de meest bijzondere mensen tegenkomen en de olifanten in Noord Thailand wassen. Tijd om een rondreis te boeken. Eenmaal zoekend naar de ideale rondreis blijkt die niet in een voorgevormd pakket te bestaan. Je wilt het nét even anders dan je kant en klaar kunt boeken. Oké, dan zal je je reis zelf samen moeten stellen met bouwstenen. Dat klinkt heel interessant én je was ooit heel goed met Lego, maar even bouwend met dit type stenen blijkt het ineens een heel gedoe. Dan maar langs een reisbureau….

Je zit 4 uur lang met die vriendelijk en vlot pratende dame op een kruk achter een desk je wensen te bespreken en komt er dan achter dat je bijna 2000 euro duurder uitkomt dan wanneer je een kant en klare rondreis boekt. Jeetje, je had je dit heel anders voorgesteld. Misschien moest je dan maar gewoon stoer enkel met vliegticket naar Thailand afreizen en de rest daar wel verder zien. Ja leuk, maar je hebt maar 2,5 week vakantie en daarmee heb je nou ook niet alle ruimte om 4 bussen te missen, 5 olifanten extra te wassen en 3 extra toffe bestemmingen aan te doen omdat je heel stoer mee ging met een aantal uiterst sociale backpackers… Jeetje, het is allemaal veel ingewikkelder dan je dacht. Misschien moet je er nog even goed over nadenken en het over een jaartje doen…?

geen vakantie kunnen boeken

♥ ….is Ibiza zoooo duur?
Een jaar lang heb je nagedacht over de bestemming die je deze zomer wilt aandoen. Je hebt je als trendgevoelig mens flink laten beïnvloeden door wat er te zien was op social media en hebt uiteindelijk gekozen voor niets minder dan IBIZA! Het eiland van de rich & famous, de hippies en vrije witte hipster vogels. Je kunt niet wachten om Gordon te spotten en armbandjes te kopen op een hippie markt. Online ga je op zoek naar een hotspot hotel om te verblijven.

Wit, paars, lichtspotjes, luxe witte ligbedden, cocktails en een prachtig strak zwembad. Ja, dit is het helemaal. Je klikt op boeken en komt binnen een luttele seconden terecht bij …..1495 EURO voor.   zes.    dagen.   D.A.F.U.Q.    Voor datzelfde geld kan je naar Bali, naar Curaçao, met een olifant in bad zitten in Thailand! Hoezo kost dat Ibiza zoveel? Dat is nog geen freakn 4 uurtjes vliegen en is toch zogenaamd het eiland van de vrij, blij, zonder geld levende hippies? Right.. dan maar een all inclusive Egypte voor 299 euro?

♥ …die foto’s zien er heel anders uit…
Je ziet na lang zoeken eindelijk de vakantie van je dromen. Wauw, wat een prachtig oord! Een heel mooi hotel met mooie kamers, all-inclusive voor een goede prijs. Wat een geweldige vondst. Zou het dan eindelijk lukken? Yes, dit gaat hem dan worden! Nét voordat je boekt, check je nog even wat foto’s van vakantiegangers zelf via Zoover en Google. Huh? Is dit hetzelfde hotel? Nee toch? Dat ziet er heel anders uit!

De kamers zijn heel ouderwets en dat zwembad is veel kleiner op deze foto’s. De grauwe foto’s van vakantiegangers die je voor gingen naar dit hotel maken je bijna instant depressief. Je voelt je genept door de foto’s op de website van het reisbureau. Iedere foto lijkt wel bewerkt te zijn met 28 perfectionerende filters en genomen met de meest extreme groothoeklens. Alles ziet er kleurrijker, luxer, ruimer en mooier uit dan op de realistisch ogende foto’s van de vakantie gangers. Ok, laat maar. Wat een kansloos hotel.

geen vakantie kunnen boeken

♥ …kiezelstranden, transfer en geen wifi?
Je zoekt je suf naar mooie vakantiebestemmingen en toffe hotels. Na een paar uur zoeken lijk je eindelijk dat tropische plekje te hebben gevonden. Ja hoor, hier begint jouw droomvakantie. Voordat je boekt kijk je nog even naar wat aanvullende informatie over het land zelf. Dan kom je erachter dat er nauwelijks zandstranden zijn, enkel kiezelstranden. Dat de locatie van het hotel op zo’n 4,5 uur rijden ligt vanaf het vliegveld, dat het transfer busje om daar te komen zo’n 2638920 bochtjes maakt langs de steile afgrond, dat er nauwelijks goed werkend wifi te vinden is én dat de mensen niet heel vriendelijk naar toeristen zijn. Oké ZINNNN INNNNNN deze vakantie… NOT. Laat maar….

♥ …maar dat is nog geen 6 dagen?
Na een jaar niet op vakantie te zijn geweest kan je niet wachten om die reis naar de andere kant van de wereld te boeken. Heerlijk 100% zon garantie, 100% palmboom en 100% niks doen. Je klikt naar je favoriete vakantieland, in ons geval Curaçao, klikt door naar je favoriete hotel of bungalow en stelt je reis samen. Acht dagen genieten van zon, zee en strand. Data geselecteerd, KLM gekozen, al die onzinnige toeslagen en belastingen geaccepteerd en dan: boeken maar!

…Oh, maar wacht even, ik had acht dagen geselecteerd, maar dat vliegtuig vertrekt pas om 21:00 uur vanaf Amsterdam, wat inhoudt dat je pas de dag erop aankomt. Nog beter kijkend kom je erachter dat de terugvlucht warempel om 10:00 uur in de ochtend al gaat. Yeah right… dat betekent dus geen 8 dagen, maar nauwelijks 6 dagen. Ja, dat is veel te kort! Wat nu dan? Nou, je denkt er nog wel even over na dan…

geen vakantie kunnen boeken♥ ….wat als er iets tussenkomt?
Leuk hoor, lekker vroeg een vakantie boeken. Alles is nog beschikbaar. Well Hello! Vroegboekkorting! Alle rust en tijd om alle opties te overdenken. Wat wil je nog meer? Ja oké, maar wat nu als we nu al boeken en er komt iets tussen? Misschien is er wel iets op je werk waardoor het qua data plotseling niet uitkomt. Oh en wat als je ondertussen je baan verliest of ineens ergens door in geld nood zit? Wat als er geen opvang is voor de huisdieren of als je ziek wordt? Misschien gaat je relatie wel uit of…

OMG er kan zoveel gebeuren in de tussentijd wat je nu nog niet kunt overzien! Je kan maar beter nog een paar weekjes of maandjes wachten met het boeken van een vakantie zodat je wat meer zekerheid hebt. Toch….?

♥ …het geld ook bewaren voor andere dingen
Samen zoek je avond na avond naar die ideale vakantie. Je denkt hem op avond 28202 eindelijk gevonden te hebben. Je klikt door naar boeken en komt uiteindelijk terecht bij het totaalbedrag voor jullie samen: 3.700 euro. Mijn god, dat is veel geld! Daar zouden we natuurlijk ook een deel van een nieuwe keuken voor kunnen laten bouwen. Ja of een nieuwe badkamer! Ja of we kunnen de tuin laten aanleggen? We zouden er ook een andere auto van kunnen kopen? Ja of gewoon lekker iedere week mee uit eten gaan. Jeetje, we kunnen zoveel andere dingen met dit geld. Misschien moeten we er nog even over nadenken of we het geld niet voor andere dingen willen bewaren…?

geen vakantie kunnen boeken♥ …ja maar, daar was toch die ramp?
Je surft je suf, maar denkt uiteindelijk een leuke stek te hebben gevonden. Plotseling herinner je je echter iets: daar was twee jaar geleden toch die ramp? Oh nee, daar ga je niet heen hoor! Stel dat dat weer gebeurt! Inmiddels zorgt deze gedachte ervoor dat je een flink aantal landen en plekken moet vermijden: Turkije, Egypte, New York, Londen en Parijs in verband met aanslagen. Thailand in verband met de Tsunami. Maleisië in verband met de MH17… en ga zo maar door. Ja, je denkt nog wel even na over een ander zogenaamd veilige bestemming…

Bron foto’s: Tui, Zoover, Van Verre