Wendy is moeder van 2 kinderen van 1 jaar en 4 jaar oud. Ze getrouwd met een politieagent en werkzaam als kraamverzorgster. Hoe is het werk binnen de kraamzorg veranderd door de corona crisis? Waar moet je als aanstaande moeder rekening mee houden als het deze periode op kraamzorg aankomt? Wendy deelt haar verhaal met ons.

Kraamzorg en corona

Het begon geleidelijk met eerst geen handen geven, maar al snel kwam er een heel protocol met speciale binnenschoenen, nog vaker handen wassen, handschoenen aan en bij verdenking op corona volledig beschermd werken met schort, handschoenen en mondkapje. Maximaal 3 uur kraamzorg en verder alles via beeldbellen.

Bij een gezond gezin zonder verdenking zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden, alleen bij de controles niet. Verder moest ik vanaf dat moment mondeling de ouders coachen in plaats van het voordoen. Ook deed ik veel met behulp van een pop voor. 

Nadelen én voordelen

Het is heel dubbel; iedereen begrijpt het, maar elke ouder wil zijn kindje laten zien, laten vasthouden door de grootouders. Soms is er jaren gewacht op een kindje door ouders en grootouders en dan voelt het eenzaam, alsof er een gedroomde kraamtijd ontnomen wordt.

Als kleine lichtpuntjes zie je meer rust in een gezin, minder druk, meer tijd voor herstel, hechting en borstvoeding. Uiteraard hoop ik net als de ouders dat het gauw weer “normaal” wordt, maar verwacht dat het nog wel een tijd anders dan voorheen zal zijn. 

Kraambezoek in de avond

Ja, gelukkig de meesten wel. Wel denken veel mensen dat kraambezoek niet mag als de kraamverzorgster aanwezig is en nodigen ze ’s avonds uit. Het is echt de bedoeling dat zolang de kraamzorg loopt, dus 8 tot 10 volledige dagen er thuis geen bezoek komt. Dit is zowel voor het gezin, maar ook voor ons uit bescherming. Zo zorgen we er met elkaar voor dat iedereen volledige kraamzorg kan ontvangen in plaats van verkort, omdat er te weinig personeel door uitval door ziekte is.

Wat ik wel lastig vind is dat de het ene bureau zegt dat tuinbezoek wel mag en bij zelfstandige kraamverzorgsters er ook wat verschillen zijn. De protocollen van KCKZ (kenniscentrum kraamzorg) zijn namelijk heel duidelijk hierin. 

Andere kraamzorg tijdens corona?

Een vitaal beroep, maar geen kinderopvang

Angstig niet. Ik zou het heel erg vinden, maar weet ook dat ik er alles aan gedaan heb om te het te voorkomen. Ik ben vanaf het “niet meer handen schudden” al zelf in quarantaine gegaan vanuit mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Mijn man en ik hebben beiden een vitaal beroep en willen naar onze collega’s en anderen toe onze verantwoordelijkheid nemen. We lieten onze kinderen thuis, geen opvang of school of buiten spelen. Mijn man en ik werken om en om. De ene dag ik en hij andere of beiden een deel van de dag.

Ik hou me aan de protocollen en neem het serieus, dus heb er alles aan gedaan om te voorkomen dat ik iemand zou kunnen besmetten. Ik denk dat ik meer risico loop dat het kraamgezin mij besmet door een ziekenhuis bevalling, boodschappen en visite, dan andersom.

Jaloers op de veilige bubbel

Zeker in het begin met zoveel onduidelijkheden vond ik het heel dubbel. Je hoorde veel verdrietige verhalen. Ik loop zelf ook meer risico in verband met mijn gezondheid en was daarom ergens jaloers dat ik niet in mijn veilige bubbel thuis mocht blijven. Ik was ook heel trots dat ik juist wel aan het werk mocht en kon.

Uiteindelijk is het aanpassen, zorgen dat je op de hoogte bent, risico’s afwegen, zorgen dat je alles volgens protocol veilig doet en dan gewoon gaan. Dat doe ik nu met zoveel voldoening, dankbaarheid en plezier. Juist nu omdat mantelzorg wegvalt. Vader is alleen thuis en grootouders of tantes en ooms kunnen niet even in het huis bijspringen.

Ik hoop dat het voor de gezinnen weer wat makkelijker en veiliger wordt om visite te krijgen als het verantwoord is. Het doet mij als moeder en mens veel om het verdriet van nieuwe ouders te zien, omdat ze hun familie moeten missen in deze bijzondere fase.

Baby met corona

Jonge gezinnen maken zich het meest zorgen om besmetting en dan met name van de baby. Er worden gelukkig weinig kindjes besmet die zo jong zijn, al zijn er inmiddels een paar gevallen bekend. Die zijn voor zover ik weet goed geholpen en er goed doorgekomen. Maar toch de mogelijkheid dat er zoiets kan gebeuren is voor veel mensen spannend. 

Minder kraamzorg een fabel

Veel mensen denken dat je deze periode minder kraamzorg zou krijgen. Dat klopt niet. Dit is alleen zo als je corona hebt of verdacht bent van. Dan kunnen er aanpassingen gevraagd worden. In alle andere gevallen is het gewoon mogelijk (mits beschikbaar) om volledige kraamzorg te krijgen.

Ook de angst dat de kraamzorg een besmettingsgevaar zou zijn voor het jonge gezin is niet heel reëel. Ik weet van mijzelf en mijn collega’s dat we er echt alles aan doen om dit te voorkomen. Ik denk dat wij in de meeste gevallen strenger zijn voor onszelf, dan andersom.

Blijf praten

Ik denk dat ik namens veel kraamverzorgsters spreek, als ik zeg dat ik hoop dat we mogen blijven bijdragen aan een goede, gezonde en fijne start van nieuw leven. We doen er alles aan om er een bijzondere, mooie tijd van te maken. Blijf praten met ons over dingen die je mist of moeilijk vindt, wellicht kunnen we meedenken en zoeken naar een fijn alternatief.

Zie die eerste week vooral als een ultiem moment om als nieuw gezin te cocoonen, in die baby-bubbel te blijven. Rust, herstel en hechting hebben daar volop baat bij en de baby blijft voorlopig nog wel heel klein dus bezoek na de kraamweek ziet nog steeds een heel klein en mooi kindje.


Lees ook: Kraamvisite of RaamvisiteOok meedoen aan een interview? Mail ons: ikvrouwvanjou@gmail.com

Fotografie: Unsplash