Een aantal maanden geleden gingen we op zoek naar hét bijzondere geboortekaartje voor onze Hunter. We wilden iets dat bij ons paste. Het liefst met een mooie, natuurlijke look én gedrukt op handgeschept papier. We gingen langs bij verschillende ontwerpers en doolden online rond op zoek naar hét geboortekaartje. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Tiny van Letterpers.nl. We maakten kennis, er was een klik en ze begreep waar we naar op zoek waren… het ontwerpen kon beginnen.

We brainstormden de weken erna flink wat via de mail en ik schreef diep in de nacht een gedicht met daarin een boodschap, een levensles voor dit toekomstige mensje. Samen met Joyce scherpte ik de tekst aan tot de uiteindelijke geboortetekst…

Onbevangen kind
gejaagd door wind
laat je los, val maar
in het milde mos
accepteer
het verandert weer
jaag niet op morgen
in een vlucht voor zorgen
ik vang je op, houd je los
geef je tijd
groei, met liefde
in vrijheid.

De kaart wilden we uit twee delen laten bestaan. Eén deel met daarop zijn namen, geboortedatum en een passende quote en één deel met daarop een illustratie en het gedicht. Tiny tekende voor dit tweede deel een prachtige, levendige boom die helemaal paste bij het gedicht. Samen bedachten we een logo voor zijn initialen en zij zette alles om in dé geboortekaart.

De bijzondere geboortekaart van onze Hunter

~ I am not afraid. I was born to do this ~

De quote past bij ons leven (we moeten ons niet langer laten leiden door angst) en is afkomstig uit het verhaal van Joan of Arc (Jeanne d’Arc). Joan of Arc, bijgenaamd de Maagd van Orléans, is een nationale heldin van Frankrijk. Als jong meisje van eenvoudige afkomst speelde ze een beslissende rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Tenslotte is Frankrijk mijn droomland.

Een paar maanden geleden hebben Joyce en ik samen naar de film Joan of Arc gekeken. Beiden waren we toen overtuigd van de tweede naam: Joan. Niet alleen door ‘Joan of Arc’, maar te meer omdat het een samentrekking is van al onze namen: Joyce, Joen, Jolieke… en ik. Ik? Nou ja, niet helemaal, maar mijn oma heette Johanna en ik ben mijn hele leven met haar vergeleken. Daarom dus ook een beetje ik.

Verder wilden we er graag iets ‘uit de natuur’ aan toevoegen. Een tak met betekenis. We kozen daarom voor een eucalyptus tak. Deze komt van oorsprong uit Australië, daar waar ik als kind al een fascinatie voor had. Voor de authentieke bevolking van Australië (Aboriginals) is het een heilige boom. De geur vinden we heerlijk en de symbolische betekenis ook mooi passend: ‘De eucalyptus heeft een zuiverende werking. Negatieve energieën verdwijnen als je op die plek een eucalyptusblad verbrandt.’

Zijn gewicht en lengte? Dat vonden we beiden zo’n onzin om op de geboortekaart te zetten. Waarom moet dit vanaf dag 1 van zijn leven al een rol spelen? Uiteraard spelen mijn eetstoornis geschiedenis en werk voor Proud2Bme een rol in. Wat zijn gewicht en lengte ook zou zijn, het was voor ons goed genoeg. Daarom besloten we dit ook zo op de kaart te vermelden: Good Enough.

De bijzondere geboortekaart van onze Hunter

Hoe we tenslotte bij de naam Hunter kwamen? We wilden graag een stoere naam, die je niet verkeerd kan uitspreken en die symbolisch ergens voor staat. Hunter = Jager… twee vegetariërs met een jager? Dat is vrij bijzonder. Wij zien het jagen echter meer als constante jacht naar geluk, iets waar we beiden ons hele leven op een andere manier al mee bezig zijn… terwijl we ons steeds meer beseffen dat het geluk niet iets is om op te jagen, simpelweg omdat het geluk in jezelf zit… én in onze kleine Hunter. Hij herinnert ons eraan dat hij, wij samen ons geluk zijn.

De bijzondere geboortekaart van onze Hunter

De bijzondere geboortekaart van onze Hunter

De bijzondere geboortekaart van onze Hunter

De bijzondere geboortekaart van onze Hunter

De bijzondere geboortekaart van onze Hunter

De bijzondere geboortekaart van onze Hunter

H U N T E R  J O A N  H E M K E S 🌿
1 4 – 1 2 – 2 0 1 8

Fotografie: Jessica Vink