Ter voorbereiding op de komst van onze zoon, zijn we de afgelopen weken steeds meer aan het lezen over de eerste periode na de zwangerschap. Er zijn zoveel boeken over zwangerschap en de baby, dat je soms door de muisjes heen het beschuit niet meer ziet. Welke boeken moet je nou lezen? Wat zijn de beste boeken over zwangerschap en de baby? Wij gingen op onderzoek uit, lazen een shitload aan reviews en topics in baby fora… en we stelden een top van beste boeken over zwangerschap en de baby samen. Dit zijn de boeken waarvan wij denken dat we er het meest aan hebben: de beste boeken over zwangerschap en de baby.

Sommige boeken zullen elkaar wat overlappen. Het is dus niet nodig om – als je ook op zoek bent naar goede boeken over zwangerschap en de baby – al deze boeken aan te schaffen. Zelf zijn we inmiddels in het bezit van Buskruit met muisjes, Oei ik Groei, Mama worden, Slaap!, Voor het eerst zwanger en Boeddhisme voor moeders. Mocht je nog goede boeken missen in onze lijst, laat dit dan gerust even weten. We maken graag kennis. Dit zijn in ieder geval volgens ons de beste boeken over zwangerschap en de baby.

De beste boeken over zwangerschap en de baby

Buskruit met Muisjes

Dit was eigenlijk het eerste boek over zwangerschap en de baby dat we kregen van een vriendin. Het is een ontzettend gezellig, laagdrempelig en makkelijk te lezen boek. Het is modern en niet langdradig. Het bevat een grote diversiteit aan onderwerpen.

Buskruit met Muisjes is geschreven door drie moeders die tezamen in totaal negen kinderen hebben. Zij delen hun ervaring en kennis. Sowieso heel fijn en handig voor tijdens de zwangerschap, maar zeker ook voor de onzekere tijd als die kleine er eenmaal is.  Het boek zit vol tips en trics. Je kunt het boek van top tot teen lezen, maar ook de kernpunten eruit halen door enkel de teksten in de blauwe kaders te lezen. Dat is volgens de beschrijving van het boek zogenaamd voor de partner. Zelf vind ik dat wat ouderwets en weinig feministisch, maar goed… ik ben ook geen man.

Buskruit met muisjes kost 19,95 euro en is HIER verkrijgbaar bij Bol.com.

 

De beste boeken over zwangerschap en de baby

Het Babybrein

Dit boek is al wat ouder en dat merk je aan de schrijfwijze en opmaak, maar is recent met een herdruk herschreven uitgekomen. Het boek helpt je niet zozeer in de praktische zin hoe om te gaan met je pasgeboren baby, maar legt je vooral heel duidelijk uit hoe de hersenen van een baby werken en hoe deze zich ontwikkelen in de loop van de tijd. Deze uitleg en kennis zorgen ervoor dat je gedrag en gebeurtenissen van je kindje beter kunt begrijpen én dat je er dus beter mee om kunt gaan. Ik vind dit best waardevol. Het is namelijk niet alleen handig om kennis te hebben van de psychologie, maar ook van de biologie.

Het babybrein is een handboek geschreven door onderzoekers Sabine Hunnius en Michiel van Elk. Het boek bevat niet enkel kennis, maar ook allerlei voorbeelden uit de praktijk. Sabine Hunnius is directeur van het Baby Research Center en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij studeerde psychologie in Berlijn en promoveerde in 2005 op een onderzoek naar visuele waarneming bij baby’s. Michiel van Elk werkt aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de werking van het brein.

Het Babybrein kost 19,99 euro en is HIER verkrijgbaar bij Bol.com.De beste boeken over zwangerschap en de baby

Perfecte Moeders bestaan niet

Dit boek ontdekte ik via mijn werk. Zwanger zijn en een kindje krijgen is heel bijzonder, maar het verandert ook je leven voor altijd. Er komen flink wat hormonen, lichaamsveranderingen en angsten bij kijken. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar zeker ook na de geboorte kan het psychisch pittig zwaar zijn. In de media hoor je altijd over die perfecte roze wolk, maar is die wel zo perfect en kom die wel zo vaak voor? En wat als het allemaal zwaarder is dan je had verwacht? Wat als je niet voldoet aan je eigen verwachtingen? Wat als je geen perfecte moeder bent? Bestaan perfecte moeders eigenlijk wel?

Bij ongeveer 15 procent van de zwangere vrouwen en jonge moeders is er geen sprake van een roze wolk. Er spelen gevoelens van eenzaamheid, disbalans, stress en somberte. In het boek ‘Perfecte moeders bestaan niet‘ combineert Diana Koster, vrouwencoach en verloskundige, haar kennis met allerlei praktijkverhalen, humor, positiviteit en oefeningen. Het boek kan steunend zijn voor een ieder die wat moeite heeft met deze nieuwe levensfase en alle bijkomende veranderingen.

Perfecte moeders bestaan niet kost 24,99 euro en vind je HIER bij Bol.com.

De beste boeken over zwangerschap en de baby

De Tevreden Baby

Iedere moeder wil natuurlijk dat haar kind tevreden is. Hoe zorg je hiervoor? En wat moet je doen als je baby ‘s nachts maar blijft huilen en wel 20 keer per nacht wakker wordt? Laat je je kindje dan uithuilen? Bouw je een slaapschema op? Reageer je bij ieder traantje of….? Help! Online zien we de laatste weken alleen maar verhalen van ouders die nauwelijks slapen. De hashtag #teamnosleep vliegt ons om de oren. Dit maakt ons wel een beetje angstig. Het boek De Tevreden Baby geeft een enorm aantal praktische tips en oefeningen om je baby door te laten slapen.

Er schijnen verschillende soorten slaapschema’s in te zitten die je kunt volgen op je eigen manier. We hebben dit boek nog niet in huis, maar gaan het binnenkort bestellen aangezien de verhalen erover erg positief zijn. Het boek kost 17,50 euro en vind je hier bij Bol.com.

De beste boeken over zwangerschap en de baby

Oei, ik Groei!

Ook over dit boek hadden we reeds veel positieve verhalen gehoord alvorens het als cadeautje op ons postadres lag. Zo leuk! Oei, ik Groei is een super uitgebreid en makkelijk leesbaar boek. Het laat je kennismaken met alle mogelijke sprongetjes die je baby gedurende zijn jonge leven doormaakt. Het geeft je hierdoor veel inzicht op het gebied van de mentale ontwikkeling van je baby. Er zitten handige tips en handvatten in het boek rondom alle sprongetjes van de baby. In het boek wordt uitgelegd waarom een baby soms fases heeft waarin hij meer huilt, hangeriger is en humeuriger, slechter slaapt en minder eet.

We zijn nu een een paar dagen in het boek aan het lezen en merken wel dat het voor ons nog wat vroeg is. We zitten met onze aandacht nog niet echt bij de sprongetjes die hij bij 3 maanden zal hebben, maar wie weet over een tijdje wel. Het is een pittig dikke pil en hij kost 29,95 euro. Het boek is recent volledig herzien waardoor het is ‘ge-update’ met de laatste inzichten. Je kunt Oei, ik Groei hier vinden bij Bol.com.

De beste boeken over zwangerschap en de baby

Boeddhisme voor moeders

Het boek Boeddhisme voor moeders heb ik eigenlijk in weinig top lijstjes zien staan, maar zelf wilde ik dit erg graag hebben. Al van jongs af aan heb ik interesse in het boeddhisme en hier het nodige over gelezen. Helaas heb ik nooit de ruimte gevoeld om me er volledig in te laten onderrichten. Iets wat ik ooit nog hoop te doen. Ik vind het waardevol om op het gebied van kennis alles te weten over het zorgen voor een baby, maar het meest belangrijk is denk ik eigenlijk nog wel dat mijn hart en hoofd hierbij in balans zijn én dat ik bewust leef en omga met het moederschap.

“Het beste wat je een kind kan geven is gelukkige ouders”

Iemand zei laatst tegen me: “Het beste wat je een kind kan geven is gelukkige ouders”. Zo waar! Ik denk dat dit de beste basis van een opvoeding is en realiseer me tegelijkertijd dat Joyce en ik hierin nog wel wat bergen kunnen verzetten. We leven veel te vaak voor de toekomst of zijn nog druk met wat er in het verleden is gebeurt. We leven te weinig in het NU. Genieten te weinig van het NU. Dit boek leert me hier veel bewuster mee om te gaan. Het geeft praktische tips om door de dag heen simpele meditatie oefeningen te doen om zo meer bewustwording te creëren.

Het boek leert me daarnaast flexibeler om te gaan met mijn (negatieve) emoties en gebeurtenissen. Ik heb de neiging om veel te snel over zaken te oordelen en op die manier ook veel dingen in mijn leven té negatief te zien. Door meer in het hier en nu te leven en me bewust te zijn van het feit dat alles verandert en niets vaststaat, ga ik ook zorgvuldiger om met mijn oordeel. Ik oefen om iets te zien, horen, lezen… en het gewoon te laten binnenkomen zonder een goed of fout eraan te koppelen. Dat maakt me niet alleen een aangenamer en positiever mens, het zorgt ook voor veel rust. Al deze wezenlijke zaken kunnen enorm helpen bij het moederschap.

Het boek Boeddhisme voor moeders kost 14,99 euro en kan je hier vinden bij Bol.com. Een andere aanrader op dit gebied is het boek Zen mama van Karen Millen. Ik heb ook het boek Als boeddha kinderen had gekocht, maar dat moet ik nog lezen…

De beste boeken over zwangerschap en de baby

Mama Worden en Mijn Baby

In de boekhandel twijfelde ik tussen het kopen van Oei, ik Groei of Mama Worden en Mijn Baby. Uiteindelijk kocht ik het boek Mijn Baby, omdat deze nu het best past bij de fase waarin we zitten. Het boek is net nieuw (augustus 2018), heel uitgebreid en gaat over de bevalling en het moederschap in het eerste jaar. Er worden veel vragen over alledaagse dingen rondom de bevalling en het moederschap uitgelegd. Hoe ontwikkelt je baby zich? Welke kwaaltjes kun je verwachten? Hoe kun je de band met je kind versterken? Daarnaast staat er ook alles in over de ontwikkeling van een baby. Deze informatie wordt afgewisseld met grappige mama baas blogs, mooie foto’s en tips en meningen van andere mama’s.

Mijn baby is net als Mama worden een kwalitatief en lekker nuchter boek dat je helpt om met zo min mogelijk stress de bevalling en het moederschap te starten. Het boek is zeker een aanrader. Het enige minpuntje is de prijs, die is pittig: 29,99 euro. Tegelijkertijd zijn deze boeken het zeker waard. Je kunt Mama Worden hier vinden bij Bol.com en Mijn Baby hier vinden bij Bol.com

De beste boeken over zwangerschap en de baby

Hoe ontwikkelt je baby zich? Welke kwaaltjes kun je verwachten? Hoe kun je de band met je kind versterken?

Slaap!

Het boek Slaap! kocht Joyce een paar weekjes geleden. Dit boek is nog vrij nieuw (sept 2017). Het boek is geschreven door Susanne Willekes, de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland. Ze legt aan de hand van voorbeelden uit haar praktijk uit hoe de beste aanpak voor goede slaap voor ieder kind anders is. Hoe ga je om met kinderen met een nét wat andere achtergrond of met extra temperament? In plaats van te kijken naar afwijkingen – zoals in veel boeken over slaap -, kijkt Susanne naar hoe ieder kind uniek is. Een prettige individuele benadering. In het boek vind je ook hierop de nodige antwoorden en praktische tips. Wetenschappelijke kennis over slaap op een eenvoudige en ook grappige manier geschreven.

Het boek geeft je een realistisch beeld over doorslapen, stelt gerust, biedt herkenning en handige tools voor meer slaap én voor het omgaan met minder slaap. Het boek kost 19.99 en is hier te vinden bij Bol.com.

De beste boeken over zwangerschap en de baby

Voor het eerst zwanger

Dit was het eerste boek dat we in huis hadden rondom de zwangerschap. Joyce kreeg het van mij toen ze nog niet eens zwanger was. Het was denk ik een soort positieve aanmoediging. Het boek is lekker simpel geschreven, bevat veel korte hoofdstukken en vertelt je per week/maand van je zwangerschap waar je allemaal mee te maken kan krijgen: Hoe je eetpatroon en je gewicht tijdens de zwangerschap veranderen, de babykamer, de bevalling en de periode daarna. Met behulp van testjes, gesprekken tussen vrouwen en allerlei voorbeelden krijg je een beeld van hoe andere vrouwen met deze tijd omgaan…

Er zitten ook flink wat tips van een gynaecoloog in het boek: Hoe de zwangerschap verloopt en medisch wordt begeleid, wat de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes zijn, waaraan je moet denken bij de bevalling en welke praktische zaken je moet regelen. Een handig, eenvoudig en lekker compact boek. Soms een tikkeltje té simpel of generaliserend, maar als je daar doorheen kunt kijken, zeker een fijn boek.

Het boek kost 18,95 en kan je hier vinden bij Bol.com.

Voor het eerst zwanger

 

De Melkfabriek

Tenslotte deel ik graag nog een boek rondom borstvoeding. Iets waar je tijdens de zwangerschap in je hoof misschien al mee bezig bent: gaat het wel lukken? Hoe vind ik het? Geef ik wel voldoende? Hoeveel maanden geef ik borstvoeding? …en ga zo maar door. Joyce weet nog niet of ze borstvoeding kan geven, omdat ze in het verleden een borstverkleining heeft gehad. Ik ben bezig met een traject om borstvoeding op te wekken als mee-moeder: Adoptief voeden noem je dat. Beiden zijn we dus al wel druk aan het nadenken over borstvoeding.

De Melkfabriek is een boek over borstvoeding met humor, relativering én respect voor flesvoeding. Het handboek voor borstvoeding met daarin alles wat je als moeder wilt weten over het voeden van je baby. De kennis wordt afgewisseld door ervaringsverhalen van Sofie (die haar twee kinderen borstvoeding gaf), van Mireille (kraamverzorgster) en andere bekende nederlanders. De problemen die je kan ondervinden komen aan de orde: borstvoeding op het werk, leven met een vrouw die borstvoeding geeft en ga zo maar door…

de melkfabriek De beste boeken over zwangerschap en de baby

Ook flesvoeding wordt in het boek behandelt, zonder je een schuldgevoel te geven. Het gaat erom dat je doet wat goed voelt voor jou. Dat is de strekking van het boek. Het kost 19,99 euro en is hier te vinden bij Bol.com.

De beste boeken over zwangerschap en de baby

Dit zijn de boeken over zwangerschap en de baby waar wij op dit moment het meest enthousiast over zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken en doen we door slechts deze 10 boeken te noemen vast een aantal boeken flink tekort. Laat ons daarom zeker weten welke boeken ook nog écht de moeite waard zijn. Tenslotte zijn we ook nog erg benieuwd naar het boek van Willemijn en Martine: 12 maanden zwanger. Eentje die we zeker ook nog gaan lezen als het boek in de winkels ligt.

Wat zijn volgens jou de beste boeken
over zwangerschap en de baby?