AdvertisementRegelmatig zag ik de prachtig gevormde en opvallend gekleurde Dyson Cyclone V10 Absolute al voorbij vliegen op televisie en nu staat hij in mijn woonkamer te blinken. Met zijn uiterlijk zou je hem daar ook prima kunnen laten staan. Coolblue vroeg ons de stofzuiger te testen en daar zeg ik als stofzuig verslaafde in een huis met veel vrouwenhaar en huisdieren natuurlijk geen nee tegen. Razend benieuwd als ik was, en hoognodig tijd om te stofzuigen, heb ik hem bij bezorging direct uitgepakt en getest.

Wanneer ik de doos openmaak zie ik allerlei supersonische onderdelen liggen, alsof hij regelrecht uit de Starship Enterprise van Star Trek komt. Hij is zo mooi, dat ik hem eigenlijks nauwelijks durf te gebruiken. Ik heb nog nooit eerder een draadloze stofzuiger gebruikt, dus is het even uitvogelen hoe ik alles in elkaar zet. Dit blijkt een kleine moeite te zijn. De doos bevat een koperkleurige stang, uiteraard de stofzuiger zelf en een aantal toffe gekleurde opzetstukken die met een simpele klik op de stofzuiger te zetten zijn. Een kind kan de was doen stofzuigen.

“Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Ik voel mij het prettigst wanneer ons huis op orde is en daarom stofzuig ik het liefst minimaal drie keer per week. Onze huidige stofzuiger is helaas een stuk zwaarder dan we hadden verwacht, wat het schoonmaken ook een stuk minder aantrekkelijk heeft gemaakt.”

Dyson

Hoe makkelijk hij in gebruik is merk ik al snel tijdens het verwisselen van de verschillende opzetstukken. Je kan hem als steelstofzuiger gebruiken door de stang eraan te klikken, maar ook zonder stang is hij multifunctioneel. Je klikt er simpelweg een opzetstuk aan en kunt hem vervolgens gebruiken als krachtige kruimeldief. Ideaal voor de trap en andere plekken waar je geen grote stofzuiger mee naartoe wilt slepen. De meegeleverde parketborstel en combiborstel hebben een handig scharnier waardoor ze heel vlot en makkelijk allerlei verschillende hoeken in te draaien zijn. Wel moet ik even wennen aan de aan/uit knop. Bij de meeste stofzuigers druk je hem aan en blijft hij ook aan totdat je hem weer uitdrukt. Bij de Dyson moet je de knop ingedrukt houden. Dit hebben ze gedaan om zoveel mogelijk energie te besparen. Gelukkig hoef je hem maar heel licht in te drukken om hem aan de praat te krijgen, dus no worries over een eventuele stofzuigvinger.

DysonVorig jaar kochten we een nieuwe stofzuiger met snoer, maar nu ik met de Dyson stofzuig, merk ik pas hoe vrij en snel je kunt stofzuigen zonder snoer. Niets is vervelender dan met een zware stofzuiger de trap op sjouwen. In je ene hand de stofzuiger, de andere hand de slang en dan halverwege de trap merken dat je het nét niet redt met het snoer. Ook hoef ik de auto niet meer eerst voor het huis te parkeren en 10 meter aan verlengsnoer uit de schuur te halen of speciaal naar een wasstraat te rijden om hem voor een euro te kunnen stofzuigen. Je kan de Dyson overal mee naartoe nemen en bent niet afhankelijk van een stopcontact.

DysonWel moet je hem even goed opladen. Dit is makkelijk te doen door hem na elke stofzuigbeurt even in het oplaadstation te zetten, waar hij vervolgens in 3.5 uur oplaadt. De stofzuiger heeft drie standen. Op de laagste stand zuigt hij tot 60 minuten en op de hoogste turbostand een krappe 10 minuten. Vlot stofzuigen dus! Gelukkig merk ik tijdens mijn stofzuigpraktijken dat ik de hoogste stand eigenlijk niet tot nauwelijks nodig heb. De andere twee standen hebben zuigkracht genoeg om het hele huis te ontdoen van stof, haar, zand en kruimels.

Dyson

“ We hebben de Dyson nu een aantal weken in huis en ik merk dat mijn plezier in het stofzuigen door dit vliegensvlugge ding weer terugkomt. Ik zie er niet meer tegenop omdat het klusje zo geklaard is “.

De Dyson Cyclone V10 is te koop voor 629 euro, wat hem wel een pittige jongen in aanschaf maakt. Ik moet eerlijk bekennen dat voordat ik hem mocht testen, ik er zeker een paar keer over na zou moeten denken om zoveel geld uit te geven aan een stofzuiger. Nu ik hem heb gebruikt en heb gemerkt hoe makkelijk en fijn hij in gebruik is, zou ik het zeker overwegen. Voorheen stelde ik het stofzuigen wel eens uit, maar nu pak ik hem gewoon even snel en haal ik hem vliegensvlug het hele huis door. Als je je bedenkt hoe vaak je in je leven wel niet moet stofzuigen, dan mag je best wat geld uitgeven om het jezelf wat comfortabeler en leuker te maken. Houd je van een schoon huis, maar moet het stofzuigen wel leuk blijven? Dan is deze gekleurde rakker zeker iets voor jou.

Hoe vaak stofzuig jíj in huis?