AdvertisementHet wonder is geschiet: Ik ben na jaren trouw Apple fan overgestapt van Iphone naar Samsung! Ik heb de afgelopen twee jaar een iPhone 6 gebruikt en was inmiddels aan een nieuw abonnement toe met een nieuwe telefoon. Ik heb vrij lang getwijfeld maar was de iPhone om verschillende redenen nu toch echt een beetje zat geworden. Er was wat lef voor nodig, maar een paar weken geleden besloot ik dan eindelijk om de Samsung S7 aan te schaffen. In deze blog zal ik je vertellen waarom ik heb besloten om over te stappen van iPhone 6 naar Samsung S7, ik zal je vertellen wat ik er tot dusver van vind én ik laat je mijn eerste smartwatch zien: de Samsung Gear S3 die ik van CoolBlue mocht uittesten en reviewen.

Ik was de iPhone een beetje zat geworden omdat hij de afgelopen jaren zo ongeveer altijd te weinig geheugen had. Het ding zat altijd vol en ik moest om de haverklap WhatsApp geschiedenis, foto’s of Apps wissen om nog wat te kunnen doen. Verder vielen de foto’s die de iPhone 6 maakte me wat tegen: Op het scherm van de iPhone zagen ze er wel mooi uit, maar eenmaal op mijn laptop waren ze toch altijd wat grof en korrelig. Hoe langer ik de iPhone had, hoe trager hij bovendien werd. Tenslotte vond ik het ook gewoon een te duur product. Er zijn inmiddels zoveel telefoons die minstens even goed zijn of zelfs beter, maar goedkoper zijn. Je betaalt bij iPhone echt voor een groot deel voor het merk Apple en dat vond ik zonde worden. Ik kon mijn maandelijks abonnementskosten nu met bijna 20 euro verlagen door een Samsung S7 te kiezen en dat leek me een goede deal voor de toekomst. Zeker nu ik een eigen autootje heb en hier ook maandelijks kosten door heb. Ik moet dan toch een beetje op mijn money gaan letten hè…
s12

Zoals ik al schreef, vond ik de overstap naar Samsung best spannend. Zou ik er wel aan wennen? Het was immers een heel ander besturingssysteem. Zou ik de telefoon wel even mooi vinden? Zou hij wel handig werken en zou ik er wel écht betere foto’s mee kunnen maken… en ga zo maar door. Twijfels, twijfels, twijfels. Inmiddels kan ik zeggen dat ik geen twijfels meer heb: Ik ben blij met mijn keuze. Ja, het is wennen, want hij werkt gewoon écht anders dan een iPhone, maar er is wel aan te wennen.

Je scrollt op een andere manier door pagina’s heen, je gebruikt geen safari meer om te internetten, de Apps staan nét even wat anders, de e-mail ziet er anders uit, je koopt je Apps niet meer in de Apple store en in het begin ben je alles kwijt. Ik kon ‘s avonds zelfs niet de wekker vinden op mijn telefoon! In het begin lijkt de telefoon hierdoor dus een beetje onhandig, maar als je gewoon volhoudt, went het vanzelf en is hij eigenlijk heel handig en overzichtelijk.

Samsung Gear S3 Review + Van iPhone naar Samsung S7

Op het irritante van het moeten wennen aan… na, ben ik tot dusver eigenlijk alleen maar positief over de telefoon: Hij maakt prachtig heldere foto’s, zeker een stuk beter dan de iPhone 6. Hij heeft een shit load aan geheugen doordat ik er eenvoudig een extern groot geheugenkaartje in kan stoppen waardoor mijn telefoon never, nooit meer vol zit. Het scherm is heel scherp en helder en kijkt prettiger dan de iPhone 6. Tenslotte vind ik hem in design eigenlijk ook gewoon erg mooi. Ik heb voor de zwarte variant gekozen omdat ik de gouden, zilveren en roze varianten wat te veel vond spiegelen. De zwarte variant is niet helemaal pikzwart, wat hem chique maakt, maar toch ook een beetje stoer. De Samsung S7 heeft een fijn formaat (nét iets groter dan de iPhone 6) en ligt lekker in je hand. Ik heb trouwens voor deze gekozen en niet voor de Samsung S7 Edge omdat ik die randen niet prettig vond werken. Ook vond ik het formaat hiervan iets te groot.

♥ Samsung Gear S3

Om met het uiterlijk te beginnen: Het horloge ziet er netjes en chique uit, zeker als de wijzerplaat aan is. Hoewel smartwatches vaak groot en dik zijn viel me dat bij de Samsung Gear S3 erg mee. Door het leren bandje draagt het horloge prettig.

Dan na het uiterlijk: het innerlijk! Een smartwatch moet natuurlijk geïnstalleerd worden. Dit verliep bij de Samsung Gear S3 best makkelijk, waarschijnlijk mede doordat de Samsung Gear App op mijn Galaxy S7 al voorgeïnstalleerd is. Na een paar simpele keuzes zoals de taal van de interface kun je op je telefoon kiezen welke notificaties moeten worden doorgezet naar het horloge. Heel prettig om alleen relevante zaken meteen te zien en minder relevante zaken gewoon niet te zien.

Samsung Gear S3 Review + Van iPhone naar Samsung S7

Na de installatie heb je dan een vette wijzerplaat en begint het ontdekken… wat kan ik er allemaal mee? Dat blijkt best wel heel veel te zijn! Natuurlijk dingen die je mag verwachten: Zoals wanneer je gebeld wordt zien wie er belt en ook meteen kunnen opnemen. Wat ik niet verwacht had was dat er een ingebouwde luidspreker in de Samsung Gear S3 zit, waardoor ik mijn telefoon helemaal niet uit mijn zak hoef te halen. Ik kan gewoon bellen met mijn horloge, bizar. Natuurlijk heb je daar alleen wat aan als je een beetje privé kunt bellen, want mensen om je heen kunnen zo het hele gesprek volgen en zien dat je met je pols aan het bellen bent, wat er waarschijnlijk wat uhhh.. apart uitziet.

Samsung Gear S3 Review + Van iPhone naar Samsung S7

Notificaties werken erg mooi. Ze verschijnen (even) direct in beeld zodat je meteen ziet waarom je telefoon piept. Via het touch-screen kun je appjes en mailtjes direct bekijken en zelfs beantwoorden. Hiervoor kun je een standaardantwoord aanklikken, zoals “Ja” of “Nee” of een emoticon, maar als je van een uitdaging houdt kun je met een virtueel toetsenbord zelfs een compleet antwoord typen. Weet je nog hoe een Nokia 3110 met T9 invoer werkte? Nou zo doe je dat ook op je Gear… 😉 Lekker old school!

Samsung Gear S3 review + Van iPhone naar Samsung S7

Dat brengt me tussendoor even op de andere besturingselementen: naast het touchscreen heeft de Gear S3 twee knoppen aan de rechterkant. De onderste brengt je altijd terug op het hoofdscherm (de wijzerplaat zeg maar). De bovenste is meer context-afhankelijk. Verder zit er om de wijzerplaat een ring waarmee je door berichten, schermen en menuopties kunt scrollen. En dat is eigenlijk heel handig. De ring werkt heel precies.

Samsung Gear S3 review + Van iPhone naar Samsung S7

Een belangrijk deel van de functies van de Gear S3 is gericht op sport en gezondheid. Het horloge houdt je stappen bij, het aantal beklommen trappen maar ook je hartslag wordt regelmatig gemeten en opgeslagen. Je kunt dit allemaal op je horloge bekijken, maar uiteraard ook in de “S Health” app op je telefoon. Op de Samsung Gear S3 kun je ook simpel je trainingen bijhouden, en ondertussen de voortgang volgen. Even een stuk fietsen? Even op de smartwatch kiezen voor fietsen en op de play-knop drukken. Na afloop kun je zowel op de Gear S3 als op je telefoon een mooie grafiek zien van de snelheid en je hartslag. Uiteraard kun je je trainingen ook met andere gebruikers delen en je resultaten vergelijken. Wie weet kan ik hier binnenkort veel leuks mee als ik naar de sportschool ga of een stukje op mijn racefiets ga crossen.

Samsung Gear S3 Review + Van iPhone naar Samsung S7

De Gear S3 is ook in staat je slaapritme bij te houden, maar om eerlijk te zijn heb ik nog niet ontdekt hoe dat kan. Als je je horloge naast je bed legt, of op de draadloze oplader houdt hij niks bij, maar slapen met een horloge om ben ik niet gewend. Ik heb het even geprobeerd, maar nee, dat vind ik dus niet lekker liggen.

Je kunt de Samsung Gear S3 natuurlijk op heel veel manier aanpassen. Om te beginnen kun je de wijzerplaat kiezen. Standaard zitten er een stuk of 10 bij, maar je kunt er via de Gear App op je telefoon heel veel toevoegen. Veel gratis, veel betaald voor een klein bedragje (1-2 euro). De Gear S3 is de eerste smartwatch van Samsung waarvan het scherm altijd aan kan blijven. Hoe dat werkt was even zoeken, maar het is wel een prettige feature om gewoon zoals je gewend bent meteen de tijd te zien als je op je horloge kijkt. In deze always-on modus toont het scherm overigens geen secondewijzer. Omdat het scherm van het type OLED is, gebruiken alleen de “pixels” die aan zijn energie. Waarschijnlijk mede hierdoor heeft een Gear S3 een prima accuduur. Hij is bij mij na een dag nog nooit minder dan 50% vol geweest. Ik laad hem nu elke nacht op, maar het lijkt er op dat je dat rustig een nachtje zou kunnen overslaan.

Samsung Gear S3 review + Van iPhone naar Samsung S7

Tot slot kun je de telefoon ook nog verder uitbreiden met speciale apps. Die kun je alleen installeren via de Samsung Gear app op je telefoon. Er zijn aardig wat apps, maar vanwege het eigen Samsung-besturingssysteem op de telefoon (Tizen) werken Android Wear apps er niet op. Ik heb wat geëxperimenteerd met apps van de NOS, Nu.nl en Buienradar. Het is grappig, maar het nut op zo’n relatief klein scherm blijft wel beperkt.

De Gear S3 is mijn eerste smartwatch. Hoewel ik hem dus niet met andere slimme horloges of polsbandjes kan vergelijken merk ik wel aan alles dat dit een behoorlijk uitgewerkt product begint te worden. De bediening is makkelijk, de accuduur goed, het formaat voor een horloge redelijk normaal. Dit is wel echt een herenhorloge, dus voor mini-vrouwenpolsjes als die van mij misschien net wat groot. Tegelijkertijd vind ik dat ook wel heel stoer staan.

Samsung Gear S3 review + Van iPhone naar Samsung S7

Ik vind het handig dat ik mijn telefoon niet meer steeds hoef te pakken, al vergt het toch wel even gewenning dat je veel ook al op je horloge kunt zien. Ben je op zoek naar een smartwatch, dan vind ik, zeker als je al een Samsung of andere Android-telefoon hebt, de Gear S3 een goeie keuze.

Ik kocht de Samsung S7 via mijn abonnement bij T-Mobile en ontving de Samsung Gear S3 om te reviewen via CoolBlue. Deze vind je hier in hun webshop: Samsung Gear S3.

Liefs, Joyce